Матео Салвини: Италианските пристанища са затворени за кораби с мигранти

Шефът „Уорнър Брос“ подаде оставка, предлагал роли срещу секс

След сигнала на ВМРО прокуратурата погна „Гольовците“

София на 90-то място в класация за най-скъпите градове за живеене

Виктория Бекъм свали сутиена си по средата на ревю

Неда Спасова: Имах комплекси да се събличам гола Актрисата от „Откраднат живот” загубила късно девствеността си

Откриха труп на мъж в Станционната градина в Стара Загора Една от версиите е самоубийство

Поклонение пред делото на Кузман Шапкарев

Шуменци се уплашиха от мирис на газ

Продължава издирването на 2-годишния Юлиян от Равнец

Окръжната прокуратура в Русе внася обвинителен акт срещу убиеца на Виктория Маринова

Весела Лечева: С Елена Йончева ще уцелим в десетката на изборите

Александър Симов: Резултатът от изборите ще изненада неприятно всички, които смятат, че левицата е разделена

Къде не смеят да влязат „тайните клиенти“ от НАП?

Кой кого и с колко победи в БСП Елена срещу Сергей или Троянската война за Европа

Проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество, пред „Труд“: Пациентите с рак са се увеличили с 32% за 20 години

България е на дъното по отделяни пари за здравеопазване

За съвременните тенденции в лечението на онкологичните заболявания разговаряме с проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество. Подобреното разбиране на рака на молекулярно ниво направи редица негови локализации лечими и позволи дълготрайни ремисии при пациентите дори с напреднал стадий на заболяване, обясни водещият специалист.

– Проф. Дудов, с напредването на медицината и технологиите все по-малко болести са синоним на смъртна присъда. Какво представляват онкологичните заболявания, ра­кът?

– Ракът не е една болест, а около 200 различни нозологични единици, които имат сходно протичане и аналогични механизми и затова механично са обединени под общото име рак. Сходното за тях е възможността за инфилтрация, т.е. прорастване в околните тъкани, органи и структури; метастазирането, т.е. възможността на отделни клетки да се поселват в далечни органи и системи и да формират туморни образувания, които имат характеристиката на първичния тумор; загуба на програмирана смърт – т. нар. апоптоза. Апоптозата е програмирана продължителност на живота на различните клетки в човешкото тяло, като например червените кръвни телца, които имат определено време за живот. Друга продължителност на живота има например най-горният слой на кожата, наречен епидермис – и така за всички човешки органи и тъкани. Най-странният, интересен, но и ужасен като последствия биологичен феномен на рака, е пълната загуба на програмирана клетъчна смърт – т.е. туморните клетки са безсмъртни. Ако те имат хранителни вещества, кислород и пространство, могат да живеят вечно. За съжаление това тяхно свойство както при първичния тумор, така и при неговите метастази, ако не се лекува, рано или късно води до смъртта на пациента. Затова и лечението на злокачествените тумори, по традиция и за краткост наричано химиотерапия, включва противотуморни лекарства от всички фармакологични класове. За да бъдат ефективни обаче тези най-съвременни лекарства, които избирателно се прицелват в туморните клетки, трябва да се потърси мишената, която те да атакуват.

– Това ли е насоката на съвременното лечение?

– Именно това са новостите в съвременната медицинска онкология – намирането на такива биомаркери, които чрез генетични изследвания или молекулярно-биологичен анализ показват определени мутации или биологични структурни характеристики, към които като ключ в ключалка се включват съвременните лекарства за различните видове рак. Именно това даде възможност за бурното развитие на молекулярната биология и генетиката и се създадоха множество подобни таргетни лекарства. Само от 2011 г. до сега в САЩ и Западна Европа има 22 нови лекарства, одобрени за прицелно лечение на рака, а още по-впечатляващо е, че в напреднали стадии на клинични изпитвания има над 600 подобни молекули, очакващи да придобият статута на лекарства. Затова съвременната онкология става все по-прецизирана и персонализирана, защото тя търси точната група пациенти, при които определени лекарства биха имали оптимален ефект. Всъщност това е реализация на мечтата на Пол Ерлих за тъй нар. “вълшебни куршуми”, които да поразяват единствено болните клетки в организма. До последните няколко години повече от столетие това беше само една мечта.
Това подобрено разбиране на рака на молекулярно ниво наистина направи редица негови локализации лечими и позволи на пациентите дори с напреднало заболяване да влизат в дълготрайни ремисии, които доскоро бяха немислими, а при редица пациенти по този начин може да се постигне и пълно излекуване. Проблем обаче си остава голямата цена, която нараства не в проценти, а в пъти при новите лекарства, но тя не може да се разглежда като абсолютна величина, а трябва да се пресметнат годините спасен човешки живот, социализирането на пациентите, които макар и да се разболяват в по-зряла възраст от рак за съжаление, ако не се лекуват, загиват в трудоспособния спектър на възрастта с пик от 45-ата до 69-ата година от живота. Именно затова в страните от САЩ и Западна Европа, за да се лекува успешно ракът, се влагат много средства в достатъчно и скъпи съвременни лекарства, програми за ранна диагностика, програми за скрининг. При нас за съжаление се говори само за свиване на разходите, а в същото време парадоксално се пишат „програми“ за намаление на онкологично болните. Така сме страна на абсурда, която единствена в света иска да намали разходите в онкологията, за да има по-добри резултати там! Всъщност това са действия, предприети от администратори и бюджетари, които нямат представа от лекарствена политика и от съвременната същност и развитие на здравеопазването.

– Съществува проблем с Раковия регистър у нас, но може ли да се каже колко приблизително са пациентите с диагноза рак? В началото на октомври представихте данни пред Комисията по здравеопазване относно рака на простатата.

– В Раковия регистър на България за съжаление няма данни след 2013 г. и няма актуални данни, които да мога да ви представя. Ако гледаме данните в Европа обаче, пациентите с ракови заболявания са се увеличили с около 32% през последните 2 десетилетия, което може да се обясни с по-добрата диагностика, по-точното им обхващане и познаване и, разбира се, с тези вредности на средата, които имат отношение към заболеваемостта. Не на последно място – в Европа, и особено в България, има застаряване на населението, като за същия период населението над 65 години се е увеличило с 11%, а има един афоризъм, жесток, но верен, че всеки човек, ако живее достатъчно дълго, среща в живота си своя рак. Ракът на простатата е 4-ти по честота солиден тумор при хората изобщо и вторият по честота сред мъжете след рака на белия дроб. Около 1.4 милиона мъже в света са диагностицирани с рак на простатата през 2016 г., което е около 18% от всички злокачествени тумори при мъжете. Почти 70% от тези случаи (около 800 000) се диагностицират в развитите страни на Европа. Иначе в света простатният карцином варира в честотата си до 25 пъти, като например тя е най-висока в Австралия и Нова Зеландия, Северна Америка, а в Европа – в нейната западна и северна част.

– Каква е причината за това?

– Това се обяснява с рутинното изследване в тези страни на маркера простатно-специфичен антиген (PSA), както и рутинното използване на биопсията, като всичко това води до точна диагностика. По-тревожно е измерението на преживяемостта за 5 години, която в България е 53.7% при средна за Европа 84%, което ни поставя на дъното. Всъщност ние сме на дъното и като финансови средства, отделяни за здравеопазване, което в голяма степен дава и този резултат. В страната най-висока заболеваемост има в областите Варна, Пловдив и София – повече от 45/100 000, а смъртността е най-висока в областите Хасково, Враца, Варна, София-област и Перник – над 16/100 000.

– Какъв процент от българските мъже като цяло страдат от рак на простатата и кои са по-рисковите групи?

– Ракът на простатата за щастие е заболяване на по-късната възраст, като по по-стари данни на нея се дължат около 26.5% от общата заболеваемост от рак при мъжете в България над 75 години. Трябва да се отбележи, че има и тъй нар. “клинично незначимо” заболяване, което не се нуждае от лечение и ако един мъж не се подлага на системни изследвания, може и да не разбере, че го има. Затова много трябва да се внимава, когато се говори за масов скрининг на рака на простатата, тъй като в огромни и представителни клинични изпитвания в САЩ и Западна Европа се доказа, че такива поголовни изследвания водят до често излишно лечение, т. нар. свръхлечение. Медицинските онколози и уролозите, които първи се срещат с болните, вече знаят, че пациентите следва щателно да се подбират и преценяват за лечение, а не механично да се подлагат на него.

– Има ли превенция за намаляване на риска – профилактичните прегледи ли са най-важни?

– Няма профилактика, т.е. група мерки, които един мъж следва да извършва, за да избегне болестта или да я отложи през живота си. Разбира се, има някои изключения като например приема на анаболи и други деривати на мъжкия полов хормон – тестостерон, които често се прилагат за натрупване на мускулна маса при спортуващи и боди-билдъри, както и при някои мъже в по-напреднала възраст, които желаят да поддържат по-добро либидото си и сексуалния живот. Това обаче изиграва лоша шега, защото дългият прием по принципа на обратната връзка блокира естественото отделяне на тестостерона и скоро дори още повече влошава сексуалните възможности на мъже, които приемат тези субстанции. Ако трябва да се обобщи, редно е всеки мъж, навършил 45 години, веднъж годишно да дава кръв, която се взема от венозен съд с кратко убождане, за изследване на споменатия маркер PSA и само ако той е завишен, да се преминава към по-нататъшна диагностика и търсене на злокачествен тумор, а при съмнителна находка – задължителна биопсия. Не трябва да се свързва винаги прегледът с неприятното туширане на простатата с пръст, защото към подобни изследвания се прибягва, когато има повишени стойности на споменатия вече маркер и много по-рядко при други индиректни белези.

– Какви са първите симптоми на проблем с простатата, които не трябва да се пренебрегват, а да насочат към консултация със специалист?

– Първите симптоми при рака на простатата често наподобяват нейното доброкачествено разрастване, което съпътства мъжкия пол след навършване на 40 години. Особено изразено е при някои мъже в петото и шестото десетилетие от живота, когато започва често ставане нощем, за да уринират, имат чувството за недостатъчно изпразване на пикочния мехур, понякога самият акт на отделяне на урината започва по-бавно, а струята може да бъде изтънена. Това са неща, коригируеми както с лекарства за доброкачествено разрастване, така и чрез някои оперативни методи. За съжаление обаче най-често те са идентични с оплакванията от рак на простатата, когато също тя се разраства. Затова се провежда биопсия и с игла се получават материалчета от нея, които се изследват от колегите патолози и се определя дали се касае за доброкачествен или злокачествен тумор. Разбира се, проявите могат да бъдат различни и пъстри – например една болка в рамото може да е признак на костно метастазиране, което често се среща при рак на простатата. Винаги трябва да се мисли за тази болест така, както се мисли за рака на млечната жлеза при жените. Неслучайно Европейският парламент определи сесия и ден на рака на простата тази година, които се проведоха и в националните парламенти. Ранното диагностициране на клинично значимата форма може да доведе до пълно и абсолютно излекуване, което е съчетание от медицинска онкология с провеждането на хормонална терапия, химиотерапия и редица други лечения, лъчелечение и особено най-съвременните му форми – брахитерапия на простатата. И, разбира се, при най-ранните форми – оперативното отстраняване на простатата, което и в България вече може да стане освен с отворена операция, така и роботизирано чрез малък отвор на корема, след което пациентът се възстановява буквално за 2-3 дни и според резултата може да се добави хормонално или лъчево лечение за постигане на пълно изкореняване на болестта. Особено важно е, че в цялата палитра на най-съвременни противотуморни лекарства вече има и такива, които пряко действат и при болни с кастрационно-резистентен рак с локално напреднало или метастатично заболяване, които до скоро бяха с бърза смъртна присъда, но сега може да се получи ремисия и дълъг контрол над болестта.

– Отвсякъде ни заливат реклами на различни препарати, които веднага облекчавали дискомфорта при проблем с простатата. Доколко това е опасно и подвеждащо и има ли българският мъж достатъчно висока здравна култура?

– Тук отговорът е двупосочен. Различни продукти благоприятно повлияват доброкачественото разрастване, но маскират симптомите на раковата болест. Именно тук значение има индивидуалната култура на пациента да лекува както доброкачествените промени, така и по своя инициатива да се обръща към уролог или медицински онколог за съвет и преглед. За съжаление българинът харесва повече “магическите” начини на поведение, екзотични хранителни добавки – билки, гъби, изпражнения от скални орли, сини скорпиони и куп други неадекватни вещества, които само отлагат началото на истинското лечение, но по време на техния прием болестта напредва.

– Какво бихте посъветвали пациентите?

– В заключение искам да кажа, че това е едно добре контролируемо заболяване, за чиято диагностика и лечение в България са достъпни всички методи, и в начален, и в напреднал стадий, и от българските мъже се изисква само веднъж годишно след 45-годишна възраст да дават кръв за изследване на PSA и ако той е завишен, или имат някакви съмнения, да се обърнат към уролог или медицински онколог.

 

Нашият гост

Проф. Асен Дудов е председател на Българското онкологично научно дружество и национален консултант по медицинска онкология. Специализирал е вътрешни болести и медицинска онкология. Има научна специалност по клинична фармакология. Има специализации в Сейнт Джоунс Колидж Оксфорд, Великобритания; Институт Жул Борде, Белгия; Тораксклиник, Германия; Гюстав Роси, Франция; Институто Ди Тумори, Италия; Сан Франциско Комприхенсив Кансър Сентър, САЩ; Харвард Медикал Скул, САЩ; Масачузетс Дженерал Хоспитал, САЩ; МД Андерсън Кансър Сентър, САЩ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

  1. Izvinenie za gore kazanoto, tia meraci ni patiat pochti sichki mazhe.Vrzkata mezhdu rak na prostatata i testosterona e dokazana

 1. „Ракът не е една болест, а около 200 различни нозологични единици…“
  Уважаеми г-н Професоре, ракът са множество прояви на една „бавна“ невроинфекция, развиваща се в Централната нервна система. Тази невроинфекция в определени случаи дава като своя проява и психичните заболявания. Инфектираните неврони са антигенно модифицирани и имуногенни, но едновременно с преминаване на патогена във фаза на репродукция неврона произвежда един защитен протеин, който образува слабоимуногенни комплекси с антигена и блокира антигенните детерминанти на засегнатия неврон, изолирайки го от антителата. Поради тази причина психичните заболявания не могат да се овладеят от имунната защита и остават активни с десетилетия.
  При последващо преминаване на патогена в латентна фаза се възстановява биохимията на неврона и антигенната му модификация изчезва. Защитният протеин се отделя от мембраната на неврона и попада в лимфата и кръвта. Когато там достигне определено ниво става възможно да образува и поддържа имунни комплекси с антигена на соматични клетки, включително с ракова характеристика и от тези вече защитени соматични мутанти се развиват злокачествените тумори. Лечението на тази невроинфекция е лесно и евтино и при ограничаване на инфектираните мозъчни участъци води до резорбиране на раковите тумори. Каузалната терапия на един болен за месец сега срува около 40 лв., а 100 % профилактика – около 20-25 лв./мес. Много от това, което Ви съобщавам в текста по-горе е известно на над 20 хабилитирани медицински специалисти от много години. Защо не се прилага – вкл. масово – е по същата причина, по която и Вие няма да се ангажирате с проучване и прилагане на тази възможност.

  1. Molia daite referencii. Tova mozhe da sa paraneoplastichi imunologichni procesi, ala nema nishto obshto s patofisiologiata na raka. Prichina za raka sa genni mutacii I modulacii, izbegvane na kletka ta ot preprogramiranata kletachna smrt, probiv sreshtu imunnata sistema I bezkontrolen rastezh I razseiki , metabolitni promeni, organna disfunkcia. Profilaktikata e izbegvane na mutagenni vozdeistvia, ranna diagnostika I otstraniavane na predrakovi obrazuvania, poďrzhka na imunnata sistema, razbira se mozhe I da nasledim mutacii ot roditelite, koito ni praviat uiazvimi. Sigurno ima oshte neotkriti mehanizmi.

   1. Rakat e strogo individualen, razlichni mutacii vodat do edin tip takanen rak , ne 200, nad 200 000 varianta na molekuliarno nivo. zatui se pravi genomen analiz na rakovata kletka I lechenieto se individualizira – blokirane na mezhdu-kletachni mediatori I drugi enzimni i imunni mehanizmi . Lechenieto za sega e samo za mnogo bogati. Za plebei sa tradicionnite himio/radioterapii I modifikacii. Tova e mnogo dohoden biznes v USA I tehni kompanii nalivat mnogo pari v laboratorii po tcel svet , koito rabotiat za teh, a bedni I bezcovechni rezhimi sigurno eksperemintirat na liude I embrioni. Mnogo mi prilicha za bibleiskata istoria za drvoto na zhivota – dali shte ni se razreshi da kusim ot ploda mu? Az lichno ne vervam Sozdateliat da ni pozvoli taa drzost.

   2. Под действието на неизбежните в бита канцерогени в организма на всеки индивид се появяват мутанти на соматичните клетки, вкл. с ракова характеристика. Всички те се разпознават от имунната защита като чужди, подлагат се на цитолиза независимо от вида на мутацията и се замененят от здрави клетки. За да се развие раков тумор е необходимо да се попречи на антителата да образуват имунни комплекси с тези антигенно модифицирани и имуногенни мутанти. Никакво значение в случая нямат вида на мутацията, междуклетъчните медиатори и пр., изброени от Вас. Съществено е образуването на имунни комплекси със защитния протеин, продуциран от инфектираните неврони, с което се блокират антигенните детерминанти и се създават условия от защитената ракова клетка да се развие тумор. Това става поради феномена антигенна мимикрия, вследствие наличие при някои от мутантите на групови антигени с инфектираните неврони.
    С разработената от мен терапия на невроинфекцията проведох лечение на тумор на гърдата на дъщеря ми. След 10 месечно лечение от диспансерното отделение на Клиниката към Онкологичен институт – София беше констатирано резорбиране на тумора и по-късно беше свалена от отчет. Вече 34 години няма подобни проблеми.
    Проблемите на терапията няма да се решат с изследвания в областта на цитоонкогенезата, каквато е преобладаващата нагласа за сега, а при резултатни решения в областта на хистоонкогенезата, вкл. в мащабите на макроорганизма.

    1. Radvam se za Vashata shterka! Ima dva aspekta. 1.nakratko- Izrazhdane na somatichna kletka do onkokletka – mutacii,, proto-onkogeni aktivirani do onkogeni, deaktivirane na tumor suppressing genes, epigenetichni I histonni modulacii, modulacii so iRNA . Tuk bI trebvalo da se zadeistva a poptozata . 2. Rakov imunen tcikal – nakratko- onkoantigeni sa ,vzeti’ ot dendritni kletki , koito gi obrabotvat I aktivirat kletachnia imunitet CD killer cells, koito se transportirat do onkokletkite I gi atakuvat/ unishtozhavat. Imunnia otgovor ima mnogooo promotori I inhibitori, veroiatno Vie imperichno ste otkrili modulator s blagopriaten efekt na procesa, koito ima amplifikacia no I negativna obratna vrzka. Dobre bi bilo da kontaktuvate direktno s vodeshti USA biokompanii I da si patentovate otkritieto a I nauchno da go dokazhete – shte Vi platat mnogo, a I shte pomognete na mnogo liude, ako naistina ste otkrili neshto vazhno.

     1. Вече обмених информация с няколко USA Институти, работещи по проблемите на канцерогенезата. За съжаление нещата са много по-сложни от терапията на рака, а коментарът изисква повече място в този Интернет сайт, в който не се допускат адреси на публикации, които могат да изяснят повече детайли.
      При желание можете да се запознаете с резултати от 15 годишните изследвания, проведени през миналия век с участието на практически целият наш научен потенциал в тази област – медици и инженери по компютърна техника , както и преводачи, библиотекари, а и някои специализирани центрове от Виена и Милано. По моето име , актуална снимка – старец с малка бяла брада в Google – България.
      Сложните проблеми в случая се появявиха поради факта, че това е каузална терапия за всички Незаразни заболявания, които се оказаха проява на засегнатия мозък от тази “бавна” невроинфекция. Епидемиологично тя е с мащабите на пандемия и попада в групата на кожно-венеричните заболявания. Клиничното експериментиране на терапията беше провеждано основно в Университетска клиника и под наблюдението на Центъра за изучаване на човешкия мозък към Медицинската академия – София. По настояване на последния доклада за резултатите претърпя три малотиражни издания, оформен като самостоятелна студия.
      Не мога да цитирам всички резултати, но ще посоча само 2-3 факта. С тази терапия беше излекувана болна от тежка, смъртоносна форма на Шизофрения в кататонна форма, след като беше изписана от специализирана клиника в състояние на невменяемост и амок – като безнадежден случай. Оздравяване с пълно физическо възстановяване и възстановяване на личностната характеристика без следи от заболяването. Пълно излекуване на тежко болен от M. Basedowi с окончателно отзвучаване на екстрасистолна аритмия в остра форма, излекуване на болен от лупус на лицето и невродермит в спиналната област без да останат следи и т.н.
      Появиха се проблеми с бъдещето на медицинския бизнес ако терапията се приложи масово и връзката с тези институти се прекъсна. А тя е готова да се въведе масово от 6 часа утре сутринта..

 2. За съжаление това е вярно и е не само в България. За целта обаче е създадена в много държави превантивна програма или БЕЗПЛАТНИ прегледи на простатата по механичен път и още чрез изследвания на кръвта. Също така мамографиите при жените са безплатни и се правят всеки 2 г. Ранното улавяне на болеста е гаранция за пълното оздравяване.. За съжаление обаче в България такава програма НЯМА.. Даже Мая едикоя си, съветваше жените да си заделяли по 80-100 лв да ходят на профилактични прегледи или мамография..Позор.

 3. Sreeningovata Mamografia ima set backs – edno shtoto polzuva ionizirasbhta radiacia, vtoro – ima false positives I nenuzhni pritesnenia za zhenite, dori nenuzhni mastektomii. Maiki, dokolkoto mozhete KARMETE, nai-dobrata proofilaktika na raka na grdata, screening za BRAC genotip, redovni samo- pregledi pred ogledalloto, konsultacii s hirurg.

 4. Gospodin Trifonov, chetoh Vashata teoria, interesna I predstavena ot bezsporen intelekt. Za sozhalenie ima mnogo predpolozhenia , a ne nauchni fakti. 1. Ne ste izolirali infekcioznia prichinitel ! 2. Ne ste razkrili proteina po nevronite 3. Kakav organizm lekuvate , bez da znete dali e virus, bakterii, fungus, prion … . Ideata e originalna , nuzhnI sa dokazatestva. Pozdrav.

  1. Изолирането на причинителя е практически невъзможно. Той е „инфекциозен белтък“, който не съдържа генетични структури и изобщо няма в състава си нуклеинови киселини. Неимуногенен е и при инфектиране не се наблюдават патологични реакции. Такива реакции се появяват след години и десетилетия по начин, който не дава възможност да се свържат с някаква придобита някога инфекция. Причинителят не се интегрира с генома на неврона. Той притежава възможност да получава електрозаряд от преминаващите електроимпулси (вероятно е металосъдържащ белтък). Зареденият инфект има собствено електрополе, с което взаимодейства с електрополетата на елементи на генома и в активната си фаза по този индиректен начин предизвиква деформации в генетичните структури, водещи до синтез в цитоплазмата на идентични инфекциозни частици. Не може да се изолира с използваните сега методи и средства, тъй като е активен само понякога и то задължително в пулсиращо електрополе с характеристиката на биополето на неврона. При опит да се изолира чрез биопсия, след смъртта на пациента или по друг начин, прекъсващ електротоковият процес на инфектираният неврон, този причинител губи електрозаряда си, става неактивен и се превръща в една от огромното множество неразличими подобни протеинови частици в цитоплазмата.
   Това е основната причина до сега да се приема, че Незаразните заболявания са именно незаразни. Аз наблюдавах описания по-горе процес чрез компютърно моделиране с компютърните системи в Националният изчислителен център – София и с използване на мой приложен софтуер и софтуер за тази цел от Програмните библиотеки на IBM във Виена, което ми струваше заплатата и премиите за половин година.
   При прилагане на каузалната терапия се променят елементи от неговата структура, което променя знака на електрозаряда на инфекта, той се освобождава от електровзаимодействието с генома и започва обратно изтласкване от преминаващите електроимпулси по нервните пътища, по които е навлязъл в Централната нервна система. Този вече увреден инфект е имуногенен, и става възможно да се наблюдават патологичните прояви, предизвикани от него при изхвърлянето му в дермата и лигавиците под действието на електрополетата.
   За получаването на тези сведения се събираше информация в продължение на около 15 години за общо почти 30 000 пациенти, която се обработваше в 5 (пет) компютърни комплекта на изчислителни центрове в София, Пловдив, Габрово, Варна и др.
   Тези особености на електрофизиологията се оказаха много трудни за специалистите (не само за нашите) и това е една от причините нещата да останат във фризера. Другата причина е изготвената през 80-те години на миналия век справка за цената на евентуално ноу-хау за терапията, която е оказала няколко стотин милиарда долара. Това довело до решението на нашите управници, че е непродаваема и била изпратена в архива.

  1. ОК. Благодаря Ви за времето, което отделихте да се запознаете със случая.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.