Турция удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца

Ограничено е движението за всички превозни средства през Троянския проход

Тир се обърна на пътя Монтана-Видин

С лихвоточки да се плащат данъци Жилищно-спестовните влогове ще може да се наследяват

Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Президентът награди разузнавачи посмъртно Депутатът Таско Ерменков с отличие от министъра на отбраната

Пълна каша с Истанбулската конвенция Няма нужда от нов превод, документът се ратифицира на езика, на който е договорен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 януари 2018

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност

Училища и градини с по-ниски сметки за парно Потребили сме по-малко топлоенергия през декември

Без субсидии за хора с увреждания, ако имат фирма Отпускат до 20 хиляди лева на кандидат за започване на собствен бизнес

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Проф. Анастас Герджиков: Качеството във всички специалности в университетите пада още на входа

Снимка: uni-sofia.bg

„Качеството във всички специалности в университетите пада още на входа“, това заяви ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков пред БТВ.

Във всички специалности основният критерий за финансиране е броят на студентите. Навсякъде, където намалим, ще получим по-малко финансиране. Дори и сегашното не ни е достатъчно, имаме дефицит от 5 милиона въпреки всички мерки, които взимаме, допълни ректорът на СУ.

По думите му поради тази причина всички университети си запълват бройките.

Едва през последните 2-3 години държавата промени нещата и започна все повече да увеличава процента за качество, приоритетни направления и защитени специалности, отбеляза той.

Следващата година за първи път с тези средства ще позапълним този дефицит. Ако сами намалим броя на студентите, ще имаме още по-голям дефицит, предупреди проф. Герджиков.

Сега децата са около 55 000, приемът предишната година продължаваше да бъде 70 000, което е абсурдно, защото част от тези 55 000 заминават в чужбина, други не полагат успешно държавните зрелостни изпити и накрая 35 000 деца кандидатстват за 70 000 места, обясни той.

Демографската криза ни помогна да видим, че има проблем. Ректорите най-после са готови на реформата, която и държавата най-после се съгласи да направи – да ограничим приема за сметка на качеството, което ще се повиши, каза още ректорът.

Проф. Герджиков се надява, че няма да има затваряне на университети.

Той отбеляза, че системата тръгва в обратна посока към намаляване на специалностите, които са се раздули през последните 15 години в много университети, и оттам и на броя на студентите.

Не беше правилно, че във всички университети разкрихме всички специалности, допълни той.

Не съм голям привърженик да закрепостяваме хората, има и други начини, каза той във връзка с идеята студентите, които завършват у нас, да са задължени да работят в България определено време.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (17)

 1. Логично състояние за страна и институция в която създание кат желю желев можеше да стане професор…

 2. Да, бе, продължавайте да приемата с 2.50….братче, куцо, кьораво и сакато вече е с виШе!

 3. 1.„….да ограничим приема за сметка на качеството, което ще се повиши“ – това звучи смехотворно от устата на един ректор! Не е ли това „подписване на свидетелство за бедност“ от този, който е отговорен за качеството на обучение в едно висше училище? И няма ли Министърът на образованието да му потърси отговорност за това, че е приемал студенти, на които е предлагал некачествено обучение???

  1. „И няма ли Министърът на образованието да му потърси отговорност …“ – кой, кой?

 4. Да се поставят всички университети и всички специалности под общ знаменател е дълбоко погрешно. Погрешно е и да се търсят причините за незаетите бройки в някои университети единствено в демографската криза. Няма ли значение качеството на обучение в съответния университет? Без значение ли е реализацията на завършилите студенти? А „гарантираната безработица“ на дипломираните по определени специалности?

 5. Да, бе – нека да намалят специалности до една – право в СУ и да го прекръстят на Магнаурска школа!

 6. Надявам се, че Министерството на образованието няма да се „качи“ на каруцата на проф. Герджиков! Това ще бъде тест за професионална и политическа компетентност!

 7. А, бе тоя проф. Герджиков не знае ли по колко студенти кандидатстват за едно място в определени специалност?

 8. Благодаря Ви, проф. Герджиков! Вие току-що ми казахте, че аз съм студент ниска категория, лошо качество. Че съм приет в СУ защото съм единица, източник на финансиране. Това ме изпълва с гордост и ме мотивира да съм възпитаник на Алма Матер. Мечтата ми беше да уча ”Право” и да се реализирам като юрист в България. Ввче дълбоко съжалявам, че не заминах да продължа образованието си във Великобритания. Така сега щях да попадам в онази част – на умните млади хора. Оставането ми в България ме прави автоматично ”човек, който покрива нарочно занижените критерии”. Проблем има, професоре, и този проблем е в някои университети. Не поставяйте всички и всеки под общ знаменател. Дължите ми извинение!

  1. „Че съм приет в СУ защото съм единица, източник на финансиране.“ – е па те така е при демокрацията марио…

 9. При наличието на над 50 университета в България сега, това е резултатът!

 10. Отдавна съм излезнала от системата на висшето образование. Завършила съм Медицина. Няма да конкретизирам къде, за да не правя реклама на Университета. Преди да правите подобни обощения, замислете се, че има и Университети, които създават специалисти. Омерзена съм и предпочитам да спестя по-острите думи, които напират в мен.

 11. По-големи глупости не бях чувал. Говорите за университетите и за студентите като на сергия на пазара…

 12. Не разбирам защо се поставят всички под общ знаменател?! Крайно време е да има фалити на университети. Вероятно това ще реши част от проблемите…

 13. Навремето египтологът от НБУ доц. Игнатов стана министър на МОН и първата му работа беше да махне ВАК (Висшата атестационна комисия) под предлога, тя е съветска отживелица. Проблемът беше, че научните комисии в нея служеха като филтър за недопускане на явни некадърници, написали буламач или преписали нещо от по-ранни публикации, да израстнат в научна степен „доктор на науките“, съответно научно звание доцент или професор. За тази „заслуга“ министърът професор, а сетне ВУЗ-овете в цяла България за 2 години, особено провинциалните ВУЗ-ове, се напълниха с професори и доценти, като забележете, броят на новоизлюпените професори беше по-голям от този на доцентите – ако не се лъжа – над 1500 „парчета“. Не бих желал да използвам сравнението „Тъпанар до тъпанара, некадърник до некадърника”. А същевременно най-реномираният ВУЗ на България – СУ заема срамното 750 място в световната класация… Други български ВУЗ дори не влизат в „хилядарката” на научното класиране. По брой на ВУЗ РБ е в средата на класацията – цели 54 ВУЗ-а на 5,5 млн население. По рейтинг – извън класацията . А сега проф. Игнатов се усети какво стана и плаче като млада булка за … Видя какв стана в СУ – дори такава специалност, чиито питомци получават напарво грамадни за нашия мащаб заплати, не успя да запълни броят на студентите в нея. Защото умните и желаещи да получат сериозни знания студенти от вече над 15 години учат в престижни висши учебни заведения в чужбина. Та дори и тези, които имат повечко пари, вече и средно образование учат извън България. Разбра ли, професоре, каква я надробихте с колегите си „професори“?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.