Излезе новият албум на Тейлър Суифт, посветен на любовта "Lover" не може да бъде сравнен с нищо, издавано от певицата преди

Премиерът Борисов: За какво ни е ресор Земеделие в ЕК? Искаме модерните технологии

Владимир Путин: Русия ще отвърне подобаващо на ракетните изпитания на САЩ

Бойко Борисов: Желая ви още по-големи заплати в „Ада Тепе“

С-400 свали цели, летящи със скорост над 2000 км/ч (ВИДЕО) За мишени са използвани свръхзвуковите ракети „Фаворит“

Мошеникът е осъждан за други измами

Спипаха пияни френски тираджии в Берковица, единият – на литър концентрат Нашенец подобри алкохолните постиженията на чужденците, но катастрофира

Кметът Фандъкова: Продължава изграждането на канализация в „Горубляне“, „Нови хан“ и „Бенковски“

Мъж преби приятелката си във Варна

Премиерът Борисов присъства на откриването на мина „Ада тепе“ (ВИДЕО) Рудникът ще вади 85 хиляди тройунции злато годишно

Полицията откри 4,7 кг хероин, закопани в градина в габровското село Гергини 1 кг кокаин е намерен в колата на собственика, крил дрогата, след като съучастникът му беше арестуван в понеделник в Столипиново

В Банско откриха Десетия юбилеен фестивал на операта

ЕС дава 100 млрд. евро за Европейски фонд за бъдещето

Джей Ло на фитнес с чанта за $20 000

49-годишен мъж се е удавил в частен водоем в Кюстендилско

Проф. Атанас Тасев: Енергетиката излезе от будната кома

Няма риск да се повтори газовата криза от 2009 г., уверен е енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

„Европа силно се намеси и лично аз смятам, че няма да се получи. През 2009 г. аз бях главен експерт в Комисията по енергетика и преживях всичко това, но 2009 г., не е 2016 г. Украйна, независимо от проблемите, ще бъде коректен транзитьор и няма да отнема количества газ за транзит“, коментира проф. Тасев пред „Фокус“.

По думите му през зимните месеци Европа има нужда допълнително от близо 17 милиарда кубически метра газ, натрупани в газохранилищата на Украйна, за да се подкрепя сезонната неравномерност. Според Тасев, сега страната ни има план „Б“, който е възможен благодарение разширяването на хранилището „Чирен“, плюс възможния реверс и виртуални сделки с Гърция. Това прави 3 милиарда на дневна база плюс 4,5, общо 7 и половина млрд. кубически метра, изчислява експертът.

„Значи с някакви ограничения ще можем да прекараме зимата, но далеч съм от мисълта, че това ще се случи“, каза той.

Според проф. Атанас Тасев 2016-та е била добра за сектора и енергетиката ни е успяла да „излезе от будната кома“.

„По същество, беше годината на действията. Знаете какъв голям проблем имаше в енергетиката, свързан с текущия дефицит, поради неправилните практики или политики в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Имахме един текущ дефицит от около 700 млн. лв. на годишна база, който ако не беше погасен, щяхме да плащаме между 13 и 15 млрд. лв. до края на преференциалния период“, обясни проф. Тасев.

Той уточни, че е било взето решение по много показатели да се ограничат в рамките на норматива възобновяеми източници. „Знаете, че фотоволтаиците са свалили норматива на 1250 часа, а заводските централи бяха ограничени до нивото на принудения товар. Апропо, тяхната преференция да работят само като електроенергийни предприятия без да произвеждат топлинна енергия беше отнета, защото заводските централи за това бяха създадени“, допълни енергийният експерт.

„Като цяло най-важното беше сторено – текущият дефицит беше ликвидиран и остана един натрупан за предходните 2 години от около 1,4 млрд. лв., който очевидно, сега със сценариите на Световната банка, за няколко години ще бъде погасен. Това беше едно от най-важните неща“, каза още енергийният експерт.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.