Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Проф. Атанас Тасев: И БСП, и министър Петкова са прави за тока

От БСП са прави, че внасяме ток за собствени нужди, но е права и министър Петкова, която казва, че този ток всъщност ни го връщат. Това коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод поредния спор между управляващи и опозиция по отношение на състоянието на българската енергийна система.

„Както се казва, в този случай и двете страни са прави. Системата в момента е на предел. Това е категорично“, посочи проф. Тасев. Той обясни, че енергийната система е динамична система, защото там в реално време се произвежда и се консумира електроенергия. “В момента, когато потреблението е повече, от колкото е производството, тогава от някъде трябва да пристигне енергия“, поясни той.

„Следователно в динамичен режим ЕСО активира студения резерв, а в момента, когато сме подавали ток в рамките на междусистемен обмен и сме помагали на съседните ни държави, сега те просто ни връщат. Защо? Защото в ценово отношение това да се възстанови баланса е по-евтино, отколкото да активирате студения резерв, каза проф. Тасев.

Така че в този случай са прави от БСП, когато казват, че ние внасяме за собствени нужди ток, но е права и министър Петкова, която казва “да, ние внасяме, но този ток всъщност ни го връщат. Тоест няма търговска сделка в момента и от гледна точка на икономиката получаваме минимални загуби при този сценарий, обясни проф. Тасев.

Според него, в близките 10-15 години ще имаме много сериозен проблем, защото съгласно решенията на съвещанието в Париж за климатичните промени предстои поскъпване на емисиите въглероден диоксид. “Нашата енергетика е доста високо емисионна. За всеки мегават час ние емитираме 1,4 тона въглероден диоксид”, посочи той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. От Герб отричат, че има недостиг на ел. ток и, че внасяме от съседни страни (това не било „внос”, а „аварийна помощ”) и лъжливо обвиняват БСП в лъжа(!). Освен това, със заповед от 11 януари т.г. на “енергийния експерт” – счетоводителката Теменужка, по недоразумение министър на енергетиката, износът на ел. ток от България е спрян, което е загуба на милиони нереализирана печалба. Кога Борисов и министри от Герб ще бъдат осъдени заради загробването на 3 милиарда, вложени в АЕЦ Белене, с лицензирана готова площадка и поръчани реактори, която вече щеше да работи, ако не беше ни сполетяло нещастието Герб? И за напълването на страната с 10-15 пъти повече мощности на скъпа зелена енергия, отколкото Герб завари през 2009 г., разрешителните за които Герб раздаде на свои хора. Например- приятелят на Борисов Валентин Златев е на първо място по печалби от ВЕИ (зелена енергия), приятелят и бизнеспартньор на Плевнелиев Иво Прокопиев е втори по печалби зелен олигарх, а тогавашната жена на Борисов Цветелина Карагьозова- трета по печалби. Всички те печелят десетки милиони годишно от ВЕИ-та.

Отговорете