Проф. Балтов: След 15 януари няколко ваксини за COVID-19 трябва да са в България

Кадър от Нова телевизия

От днес България е в триседмичен частичен локдаун в опит да овладеем броя на заразените у нас и да намалим натиска над болничната система. Това коментира пред NOVA директорът на най-голямата болница за спешна медицина у нас - „Пирогов“.

"Не бих казал, че сме закъснели с мерките. Самата процедура изисква време и знаете, че това трябва да премине през всички ресорни министри, за да се отчетат загубите. Благодарни сме на министър-председателя, че това, което искахме, беше прието", посочи проф. Балтов.
 
Според директора на "Пирогов" здравната система има нужда от въздух. Той очаква случаите на новозаразени да намалеят в следващите десет дни. 

"Трябва да се види, че когато се спазват мерките, това дава добро отражение. Това е начинът да се спасим, докато дойде ваксината", категоричен беше проф. Балтов.
 
След 15 януари няколко ваксини за COVID-19 трябва да са в България. Това посочи директорът на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов. В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите.
 
"Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в "Пирогов" има хладилник на -70 градуса", посочи проф. Балтов.
 
Шефът на "Пирогов" посочи, че за момента ваксината ще е безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа. Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни. Проф. Балтов посочи, че така в момента е в Африка, където имаш нужда от ваксина, за да влезеш.
 
В момента около 40% смятали, че с ваксините искат да ни чипират, като проф. Балтов се надява да намалеят до 20%. По думите му една част от тези 20% може да са изкарали коронавирус и ще се обсъди дали хората с антитела е добре да се ваксинират.
 
Масово тестване няма да свърши работа, тъй като повече от 15% са преоболедували и няма още масово срещане с вируса. "Ваксинацията ще подобри начина на живот", каза още шефът на "Пирогов" и допълни, че той също ще се ваксинира.

Коментари

Задължително поле