Бившият шеф на затвора във Варна: Убитият в Истанбул българин имаше склонност към самоагресия

Ивелина Василева: Необходимо е да се полагат много усилия за модернизация на ВиК мрежата

Обирът на сребро и пари от Митница-Благоевград е станал чрез вътрешна информация

Бащата на убитата Андреа за 17-годишния Аксел: Дори и животните не могат да бъдат толкова жестоки

Genesis атакува Европа с луксозен SUV Корейската премиум марка има високи цели за Стария континент

Тръмп: Идеята за “морска стена” на Ню Йорк e глупава и ще изглежда ужасно

Генералният ни консул в Истанбул: Българинът с мачете е бил със силно психично разстройство или под въздействието на опиати

Прическите от 90-те се върнаха на мода

Все още не е ясна самоличността на обирджиите на митницата в Благоевград

ЕС намали предприсъединителната помощ за Турция

Над 10 държави преговарят в Берлин за ситуацията в Либия

Облачно време днес Максималните температури ще са между 1 и 6 градуса

Трус от 5 по Рихтер в Гърция

Коя е най-харесваната зодия?

Мачовете и спортът по телевизията днес, неделя, 19 януари 2020

Проф. Близнашки: В Конституцията няма конструктивен дефект

Георги Близнашки

В нашата действаща Конституция няма никакъв конструктивен дефект. Сега говорим за прокуратурата, но преди 15-20 години говорихме за това къде е мястото на следствието. Тогава атакуваха него, сега дойде ред на прокуратурата, след това вероятно ще стигнем и до съдиите. Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки по Нова ТВ.

„Големият въпрос е, че трудно се свиква. Най-трудното решение беше да извадим следствието от катакомбите на Министерството на вътрешните работи и да го направим публична институция в условията на демокрацията. Това беше изключително трудна стъпка”, коментира още служебният министър-председател на България в периода август-ноември 2014 г.

„За прокуратурата не сме се колебали изобщо, защото през последните 60-70 години нещата се развиват именно в тази посока и ние сме ползвали най-добрите европейски образци като Франция и Испания например”, каза още той.

Запитан защо трябва прокуратурата да бъде в съдебната система, Близнашки отговори: „Защото прокуратурата трябва да служи на закона и трябва да има достатъчно гаранции за нейната самостоятелност и независимост”.

„Преди повече от 100 години министърът на правосъдието е ръководил и прокуратурата. Имало е в историята такива неща, но най-новата тенденция е това, което ние направихме през 1991 г. Това беше стратегическо решение”, допълни още Георги Близнашки.

„Ние нямаме достатъчно силни държавници – подготвени хора, които когато отидат в Съвета на Европа да могат да защитят интересите на България по един достоен начин. И държавният ни глава, и министър-председателят от правна гледна точка са неграмотни хора и това създава огромни проблеми за държавата”, категоричен бе той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.