„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

Проф. Бойко Ганчевски: Презираме бежанците, а това е безразсъдно и опасно

Доайенът на криминалните психолози проф. Бойко Ганчевски пред „Труд“

– Какво се случва, проф. Ганчевски? Моята приятелка не иска да дойде на площад „Батенберг“, където винаги посрещаме Нова година. „Боя се, казва, виж какво стана в Германия на коледния базар!“ Терористите постигнаха ли целта си – да ни принудят да живеем в страх?
– Да. Тероризмът се превърна в най-използваната форма на война – евтина, безотказна, относително безопасна за нападателите. В нея няма нужда от голяма армия. Кръвта остава по ръцете на терористите фанатици, а не на държавите, които ги поддържат. Те могат, когато решат, да отрекат съпричастността си към терористичните актове. Аз неотдавна се върнах от Казахстан, където излезе от печат книгата “За тероризма и религиозния екстремизъм“ – съвместно изследване на български и казахстански криминалисти и психололози, в което и аз съм автор. Наблюдавах там мирния съвместен живот на християни, мюсюлмани, будисти и др. Той е основан на традицията да се спазват законите, независимо от етническата и религиозна принадлежност на хората. Бях на гости на християнин офицер и мюсюлманка, женени от 35 години. Как се погаждате, питах. Не спорим за религия и отбелязваме по канон всички празници, отвърна ми съпругът. Дъщеря му се моли в джамията, синът му носи кръста в православната църква. Аз чета лекции в университета там и не различавам християнка от мюсюлманка, сред студентите няма забулени и с ислямистки бради, защото такива са правилата. Те ги спазват, обичат се, женят се помежду си. А ние в Евросъюза презираме бежанците, страхуваме се от тях, очакваме да ни слугуват. Това е безразсъдно и опасно, а както виждаме, не е и безнаказано.

– Изглежда, че страхът от терора върви подръка с омразата и загърбва т.нар. европейска толерантност.
– Хората се страхуват най-вече на базата на икономическата и финансовата нестабилност, които у нас са съчетани с политическо безвремие. Когато човек има проблеми и му идват неканени гости – и то много и различни от него, нормално е да се стресне.

– Ние, българите, които имаме поговорка, че гостенинът се почита като Бога, правим протести срещу бежанците, пъдим ги, каним се да ги гърмим на границата, да ги заключим в лагери!
– Негативните чувства са взаимни. Повечето бежанци приемат България като второстепенна дестинация, а това предпоставя у тях несигурност, че ще стигнат до желаната цел, напрежение, нагласа към агресия и неспазване на закона и обществения ред. Ние пък се страхуваме от това, че те са с различна религия – не от нея самата, а от това, че идващите я проповядват в радикален план.

– Проучване на фондация „Фридрих Еберт“ показва, че 60% от българите се боят от бежанците, защото са с чужда религия, носят зарази и тероризъм, 5% ги мразят и едва 35% ги приемат все пак. Омраза и страх!
– Българите се страхуват открито, защото за никого не е тайна, че насилието е част от ежедневието на хората у нас, че е ниско нивото на националната сигурност. По-лоши са скритите нагласи на насилие, продиктувани от омраза към различните – отделни индивиди или групи. Никой не защитава открито насилието, но има тенденция на одобрение към силовото решаване на проблемите. Боим се от насилието, а го одобряваме, понякога се стремим да му подражаваме. Когато хората преживяват несигурност, те искат възмездие от типа „зъб за зъб, око за око“, а общественото мнение е променливо като атмосферното налягане. Ето, германците първоначално проявиха гостоприемство, защото сметнаха, че който дойде в страната им, ще спазва техните правила. Те видяха, че ние, източноевропейците, го правим – в България си хвърляме фасовете през прозорците на колите, но не и там… Не отчетоха обаче народопсихологията на новите гости и бяха неприятно изненадани в Кьолн, където бежанци в новогодишната нощ нападнаха сексуално жените им, считайки, че те с облеклото си ги предизвикват. От това общественото мнение рязко се промени. Не е чудно, че у нас 65% от хората са с очаквания да бъдат нападнати, обрани и сексуално малтретирани от мигрантите. Те се чувстват като жертви, но и мигрантите се чувстват така. Те идват да живеят като нас, а усещат, че ние очакваме от тях да ни вършат мръсната работа, да стоят затворени в гета. И се противят. Видяхме навремето във Франция как палиха коли в предградията, където са изолирани от години. Бащите им бяха метачи, те не получиха образование, а метлите бяха заменени с машини и не се намира работа за тях.

-Друго е сега в България.
– Защо да е друго? Тук остават най-бедните и неграмотните от бежанците. По-образованите и заможните ползват България за трамплин към Западна Европа, те плащат по 5000 долара на каналджиите и си заминават. Останалите трудно се интегрират, ние нашите цигани не можем да интегрираме, дето говорят езика ни!

– Ваш колега каза, че сблъсъците между българи и чужденци са неизбежни. Той даде пример с Кьолн, където немци пребиха пакистанци, а рокери направиха хайки за хора.
– В психологията съществува термин „толерантност срещу неопределеност“. Неопределеност има при изпадане в стресова ситуация, каквато е прииждането на мигрантите, при опасността от терористичен акт, от сблъсък с корупцията и т.н. Толерантните хора възприемат неопределеността разумно. Нетолерантните се страхуват, изпитват дискомфорт, тревожност, безпокойство и всичко това в поведенчески план може да прерасне в агресия.

– Помните ли размириците в лагера в Харманли и протестите там? ВМРО ги нажежаваше.
– Политиците много влияят върху отношението на хората към мигрантите.

– Ако дадем на г-н Каракачанов пушка и го пратим на браздата, той би ли стрелял срещу бегълците, както проповядва?
– Не. Каракачанов не би употребил оръжие, той като човек и парламентарист държи на законовите норми. Политиците пред камерите се държат като в дискотека – подскачат, искат някой да ги забележи. Играят и с националистическите настроения, макар да знаят, че тази игра е опасна. Тя сплотява мигрантите, те вече знаят, че държавата ни е слаба, и я подлагат на натиск, за да направи желаното от тях – да ги пусне на Запад.

– Добри хора ли са мигрантите?
– Бил съм в лагер. Видял съм какво представляват. Опасни са. Повечето са мъже, които са се научили, преди да пишат с писалки, да стрелят с автомати. Катерят се по стените като катерици – това нетрениран човек не може да направи.

– Разузнавачи смятат, че има „спящи клетки“ сред тях, които могат да бъдат разбудени за атентат.
– Не съм разузнавач, но съм чел една инструкция от 600 страници за вербовка на бойци на „Ал Кайда“. От нея знам, че ако терористите ни заобикалят, то е само защото считат България за свещена земя, откъдето произлиза ислямът. Причисляват ни към територията на Халифата, чиято столица щяла да бъде в Рим през 2020 г. В инструкцията пише в прав текст да не се пипа България. Иначе похватите за вербуване на терористи от средите на нормалните хора са впечатляващи, включително през интернет пространството. Вижте убиеца на руския посланик. Той работи в службите съгласно закона, а става подставено лице на тези, които го нарушават драстично. Става част от секта, която проповядва да се убиват неверници – европейци и американци, които наричат „преродени от сатаната“. В политически план България като членка на ЕС и НАТО е за тях кръстоносец и враг, а в религиозен – тя е свещена земя, която се пази. А в психологически план има значение и това, че ние от България въоръжаваме терористите от „Ислямска държава“. И пратеничката на „Труд“ в Алепо показа българското оръжие в техните складове. Затова у нас има само един атентат – в Сарафово, но той беше насочен срещу чужди граждани и не беше дело на „Ислямска държава“.

– Българската полиция бе обвинена в жестокост към мигрантите в международен доклад. В него имаше техни разкази за рекет, бой, обиди и насъскани граничарски кучета.
– Това са измислици на мигрантите, които са погазили законите на България и имат нужда от самооправдание. Българският полицай го е страх да извади оръжие, освен при крайна необходимост и неизбежна отбрана. Той знае от опит, че иначе ще го погне прокуратурата и за действие от 2 секунди ще се обяснява 2 години минимум. Убеден съм, че реагира само когато върху него има нападение, и то рядко. Това, което по-често прави, е, че участва в нелегални канали за превод на мигранти през България към страни, за които те си мечтаят.

– А Перата и Динко? Какво мислите за тях?
– Появата на самозванци, които връзват хора със свински опашки, считайки, че бранят държавата, е проява на нейната слабост, т.е. на слабостта на правителството, което я управлява.

– Правителството на Борисов, макар и в оставка, добре се справи с размириците в Харманли.
– Борисов не за първи път се изявява в Харманли. Като главен секретар на МВР през 2003 г. той там нареди да се разруши с гранатомети къщата на Чакъра – дребен бандит, нарочен за терорист, който под обстрела загина. С неговото убийство тогава държавата пак показа слабост. Щеше да покаже сила, ако с професионални преговори го беше предотвратила. Недопустимо е хора на отговорни държавни постове да предизвикат или толерират насилие. Като премиер Борисов не би трябвало да допуска грешка, каквато е правил в миналото, той не бива да толерира Перата и Динко. Бягащите от войната, където от бомбите къщите падат, а децата оживяват с откъснати ръце и крака, трябва да бъдат добре дошли, а не връзвани и малтретирани. Вярно, че не всички бягат от бомбите, но не Перата и Динко трябва да преценяват кой кой е. Има си служби.

– Борисов изпрати есемес на Динко да му помогне в укротяването на тълпата, събрала се пред лагера в Харманли. Това изглеждаше правилно.
– И това беше проява на слабост. Премиерът не може да кореспондира с насилници, той може да прати есемес на главния секретар, който от своя страна да прати специалисти, владеещи механизмите за овладяване на паниката и тълпата. Импровизациите не са по-малко опасни от говора на омразата.

– Ние, българите, обичаме да мразим, казва един наш писател. Мразим държавата си. Правителството. Опозицията. Депутатите. Руснаците. Американците…   Докъде ще го докараме така? 
– Това, че българите обичат да мразят, не е вярно. То е идеологема или ефектна фраза. В повечето български села християни и мохамедани живеят заедно, ходят си на гости по Коледа и на Байрам, не се карат, в нужда си помагат. Друго е в политиката. Депутати от „Атака“ и ДПС живеят в един блок, жените им заедно ходят на фризьор, мъжете си пият заедно уискито вечер, а сутрин в парламента ту се зъбят един на друг, ту си връщат услуги с гласуването. Ето това мразят хората – не депутатите, а политическото лицемерие, злоупотребите с власт, корупцията… И не държавата мразят, а нейната липса, при която властимащите крадат, а деца умират от глад. Не съдиите мразят, а несправедливостта, при която някой ще влезе у вас, ще те ограби, ще те изнасили и няма да бъде наказан… Въпреки всичко аз съм оптимист за развитието на нацията и възраждането на добрите й традиции. Ние сме в ЕС, участваме в проекти, които ще възродят икономиката и земеделието. А и нямаме избор. За да оцелеем, ще пратим в трите власти хора, които спазват законите, ще почнем да ги спазваме и ние – и така държавата ни ще се възстанови. Българската държава е на 1300 години. Липсата й е трагедия, не е традиция.

Нашият гост
Роден на 3 септември 1951 г. в София. Завършил Висшата школа на МВР и право в Софийския университет (1976). Докторант, доктор (2003) и професор (2004) на психологическите науки. Работил като оперативен в Икономическа полиция, асистент, доцент и директор на Института по психология на МВР до 2001 г. Оттогава преподава психология в няколко университета – в Сент Луис, САЩ, Русия и Казахстан. 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Какъв професорин си Ганче:)) хахах Даже децата знаят, че това в България не са бежани:) А един истински професорин би трябвало да знае дефиницията за бежанец. Или си глупак или си подложка на паразитната върхушка и интергосподарите й. Когато си 65 г и вече хммм зрял трябва малко да мислиш какво говориш и да притежаваш поне малко дигнити или достойнство: мнооого чиип

  1. Затова прав беше дянков кат им режеше парите…

 2. „А ние в Евросъюза презираме бежанците, страхуваме се от тях, очакваме да ни слугуват. “ – глупости…

 3. Те призовават за атентати сред християтните, но ние няма да ги презираме! По примера на един Чехльо, да се хванем още по-здраво за палците на краката и да стиснем зъби без презрение!!!

  1. Плевнелиев не се е хванал за палците, а казва, че ти трябва да се хванеш. Схващаш ли разликата?!

 4. Призовавам 100000 мургави наши събратя да се скупчват пред границите на ОАЕ,Кувейт,Оман или Саудовска Арабия,за да ги видим как те ще се справят с тях!Стига са ходили към „гадната“ Европа и са се представяли за българи!А и стандарта на живот е по – висок там!Идеални плажове,големи молове,хотели,Бурж – Ал- Араб,много музеи и места където свободно да практикуват сходна религия!

  1. Арабите не ги канят за разлика от либералдемократите… 100 000 000+ са нужни на либералдемократична европа до 2050та…

 5. Г- н професорът явно не е много в час с обстановката в България и проблемът ни с мигрантите . В живота има основни постановки , независещи от морални , политически , философски , религиозни и други привнесени причини – има елементарен инстинкт за самосъхранение – признат и юридически от цивилизованите нации и държави – например – не се приемат присъди , свидетелства от кръвни роднини . Според евроатлантическите норми за отношение към политически бежанци , държавата , която първа ги приема трябва да им осигури регламентиран минимум нормални условия за човешко съществуване – тук е противоречието и проблемът в България – първо – нашите граждани , заслужили по право нормални условия за човешко съществуване в собствената си родина , се оказват в 2-3 пъти по-лошо социално положение от изискваните условия за мигрантите – огромна несправедливост ; второ – оказва се , че около 85-90% от мигрантите са икономически такива – не отговарят на характеристика зе БЕЖАНЦИ ; трето – млади , здрави пълнолетни мъже , вместо да се борят , бият за земята , родината си , търсят социални облаги от чужди страни ; четвърто – на всичкото отгоре , не спазват законите на гостоприемниците си ; пето – там , където се установяват , започват да се размножават с темпове , достойни за олимпийски медали …

 6. Този така наречен „специалист“ Бойко Ганчевски, когато беше в системата на МВР имаше славата на „най-отнесения от вихъра“ и готов за „4-ти километър“. Повече нямя да коментирам.

 7. Profesore, podvezhdash naroda. Tia hora sa dirizhirani i plateni ot ‘tamna sila’, i tova bi trebvalo da raznishtish, s cel otslabvane na ‘militaristicnite’ evropeiski darzhavi i tehnoto podchinenie . Tia hora sa predimno boici, dezertiori, obucheni nai veche ot Amerika. Dai Bozhe Trump da dade na sad spekulanta i kriminal Soros, a i negovite ortaci Obama , Klinton i koi znae kolko drugi tehni druzhki a i tehnite evropeiski slugi .

 8. Професоре, прибирай си ги у дома орките. Това, че си професор не означава, че познаваш орките и знаеш колко примитивни човекоподобни са. Тези хора идват да налагат техния начин на живот и манталитет, а той е с няколко хиляди години изостанал от този на бялата раса.

 9. “Професоре, разбрахме всички защо България не бива да се управлява от професори. Нали така?“ Тц, тц, тц,. Сега заради тоя “професорин“съвсем никога няма да вдигнат заплатките на професорите от бан. Един наш познат, професор с 40 г стаж взима 790 лв брутна мес. заплатка.. Малко са паретата, но като ръсят такива елементаризми кой ше им даде повечко? Но бойчето сигурно взима повечко:) Особено с такива удобни статейки… Честита 2017 на всички честни българи, не е задължително да са професорини и политиханци:)!

 10. Наглостта на некои “преселници“е шокираща. Със същата наглост се къпят в басейните с дрехи, вместо с бански като нас. Време е не само Канада, но и останалия цивилизован свят да постъпи по същия начин както кмета на Дорвал:) Респект:) А те седнали да им дават по 700$ на дете на месец, а всички, които работят взимат доста по-малко и почти нищо, ако заплатите са им по-големи.. Данъците на заплатите са от 38-55%. Значи е по-изгодно да се размножаваш:))) Голем сех пада и парета падат:)))

  ‘’Мюсюлманските родители поискаха премахване на свинското месо във всички училищни столови в Монреал и предградията му. Кметът на Дорвал, предградие на Монреал, отказа и изпрати нота до всички родители за да обясни защо.

  “Мюсюлманите трябва да са наясно, че те трябва да адаптират към Канада и Квебек техните обичаи, традиции и техния начин на живот.“Мюсюлманите трябва да осъзнаят, че те трябва да се интегрират и да се научат да живеят в Квебек. Те трябва да да променят начина си на живот, а не канадците, които така щедро ги посрещнаха.”

  “Също както и други народи, канадците не са готови да се откажат от своята идентичност и от тяхната култура.”

  “И най-накрая, те трябва да разберат, че в Канада (Квебек), с неговите юдео-християнски корени, коледни елхи, църкви и религиозни празници, религията трябва да остане личен въпрос. Община Дорвал има право да откаже всякакви отстъпки на исляма и шериата.”

  “За мюсюлманите, които не са съгласни със секуларизма и не се чувстват комфортно в Канада, има 57 прекрасни мюсюлмански страни в света, повечето от тях са слабо населени и са готови да ги приемат с отворени обятия според шериата.

  “Ако сте напуснали страната си заради Канада, а не заради други мюсюлмански страни, това е, защото сте вярвали, че животът в Канада е по-хубав, отколкото някъде другаде. Ние няма да ви позволим да свалите Канада до нивото на тези 57 страни.”

  “Задайте си този въпрос – само веднъж:” Защо е по-добре тук, в Канада, отколкото там, откъдето сте дошли? ”

  “Столовата със свинското в менюто е част от отговора.”

  Ако сте дошли в Канада с идеята, че ще ни изместите с вашето плодовито разпространение и в крайна сметка ще превземете страната, ще трябва да си съберете багажа и да се върнете на мястото, откъдето сте дошли. Ние нямаме място за вас и вашата идеология.

  Ако приемате ситуацията, останете. Ако не, тогава се гответе да си тръгнете.”

 11. Благодаря , Пр. Ганчевский , за хубави думи за Казахстан. Аз съм родена и съм израснала в Казахстан. В Казахстан заедно живеят всички религии . Имат много смесени бракове . В нашето семейство е също – аз съм – мюсюлманка , съпругът ми – християнин. Но никога не сме са карали из- за вярата. Бъдете по- добри , хората! Бъдете здрави!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.