Проф. Борис Велчев, председател на Конституционния съд: В Конституцията трябва да бъде записано, че Велико Търново е втората столица на България

Председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев призова президента Румен Радев да предложи конституционни промени, за да се възстанови историческата справедливост, като внесе в Народното събрание предложение за нова алинея в чл. 169 на сега действащата Конституция, в която да е записано, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България.

Проф. Велчев направи своето предложение в старата столица в началото на тържественото заседание на Конституционния съд, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. По думите му духът на българската държавност е заченат в Търново и той не бива да бъде държан в музей. Велчев подчерта, че решението на парламента е важна крачка в тази посока. "В Конституцията трябва да бъде записано, че В. Търново е втората столица на България", заяви конституционният съдия.

По думите му приемането на Търновската конституция е сред най-романтичните събития в новата ни история. "След почти пет века турско робство, както и да го наричат сега някои, в нея бива записан текст, който го няма в проекта - "Всякой роб от какъвто и пол, вера и народност да е, щом стъпи на българска територия става свободен". Тази удивителна по своя заряд разпоредба показва не само болката от миналото, но и самочувствието на един свободен народ, платил свободата си с кръв. На петстотин годишния насилствен произвол новото българско общество в своята първа конституция заявява "Никому не може да се наложи наказание, което не е установено от законите"", заяви Велчев.

В словото си президентът Румен Радев припомни някои от най-важните завети на хората, създали Търновската конституция, за политическата мъдрост и за народния суверенитет, а именно – законите да се правят от народа и за народа. Да пожелаем на нашите народни представители да не забравят тези завети, да се водят от тях, за да имат по-малко президентски вета върху лобистки закони и по-малко закони, отменяни от Конституционния съд“, обяви държавният глава.

Освен него, на тържественото заседание на Конституционния съд присъстваха ощепредседателят на Народното събрание, Цвета Караянчева и д-р Джани Букикио, председател на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

Доклад по повод годишнината от приемането на Търновската конституция ще представи конституционният съдия Атанас Семов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България