Проф. Ваня Добрева след разпита й в спецпрокуратурата, пред „Труд“: Питаха ме как се финансира движение „Русофили“

Проф. Ваня Добрева

Случващото се е политическа репресия, смята бившата депутатка от БСП

След новината за арест на бившия главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов и след разпита й в спецпрокуратурата „Труд“ потърси за коментар проф. Ваня Добрева, която освен активист на движение "Русофили" е и член на Националния съвет на БСП, бивш депутат и зам.-министър. Тя разказа как е била извикана от държавното обвинение и за какво са я разпитвали следователите:

В 7 часа дойдоха вкъщи, за да ми връчат призовка за разпит. Самият разпит бе насрочен за 10 часа. Следователите бяха вежливи, питаха ме какво правя в движение „Русофили“ и с какво точно се занимавам там. Отговорих им, е в момента организирам чествания на Юрий Венелин, а след това ще се заема и с отбелязването на годишнините на Иван Вазов и Софроний Врачански, които има опасност да бъдат неглижирани.

Казах им още, че пиша статии но не като член на „Русофили“, а като учен и изразявам възмущението си от махането на Пушкин, Толстой и Достоевски от учебниците по литература. Подчертах, че се тревожа от отпадането на Шилер и Гьоте от учебния материал.

Питаха ме и как се финансира движение „Русофили“, казах че не знам. Зададоха ми и въпрос дали се познавам с Решетников. Отговорих, че съм се запознала с него на конференция в Самара. Казах им, че се познавам от конференция и с шефа на Американската академия на науките, който беше съветник на Клинтън.

Подчертах, че напоследък има тенденция центърът за стратегически изследвания към руското правителство да бъде представян като престъпна организация, което е абсурдно. Подчертах, че не е добре да късаме духовната връзка с Русия, че е добре да имаме по-самостоятелна политика. Попитах ги дали викат представители на всички движения и неправителствени организации да им задават подобни въпроси.

Смятам, че това което се случва е политическа репресия.

Следователите ми казаха да остана на разположение, а на излизане срещнах Юрий Борисов да влиза в сградата. Той вървеше едва-едва защото излезе преди дни от болница, където лежа с тежък сърдечен проблем.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България