„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

ООН ще изпрати експерти, които да анализират атаките над рафинериите в Саудитска Арабия

Депутатите „закрили” 1000 кметства Променят закон „на пожар”, за да узаконят местната власт

Голям пожар край летище София (ВИДЕО) Няма опасност за хората и аеропорта, съобщават от пожарната

Питбул нахапа жестоко млад мъж във Варна

Проф. Ваня Добрева след разпита й в спецпрокуратурата, пред „Труд“: Питаха ме как се финансира движение „Русофили“

Проф. Ваня Добрева

Случващото се е политическа репресия, смята бившата депутатка от БСП

След новината за арест на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов и след разпита й в спецпрокуратурата „Труд“ потърси за коментар проф. Ваня Добрева, която освен активист на движение „Русофили“ е и член на Националния съвет на БСП, бивш депутат и зам.-министър. Тя разказа как е била извикана от държавното обвинение и за какво са я разпитвали следователите:

В 7 часа дойдоха вкъщи, за да ми връчат призовка за разпит. Самият разпит бе насрочен за 10 часа. Следователите бяха вежливи, питаха ме какво правя в движение „Русофили“ и с какво точно се занимавам там. Отговорих им, е в момента организирам чествания на Юрий Венелин, а след това ще се заема и с отбелязването на годишнините на Иван Вазов и Софроний Врачански, които има опасност да бъдат неглижирани.

Казах им още, че пиша статии но не като член на „Русофили“, а като учен и изразявам възмущението си от махането на Пушкин, Толстой и Достоевски от учебниците по литература. Подчертах, че се тревожа от отпадането на Шилер и Гьоте от учебния материал.

Питаха ме и как се финансира движение „Русофили“, казах че не знам. Зададоха ми и въпрос дали се познавам с Решетников. Отговорих, че съм се запознала с него на конференция в Самара. Казах им, че се познавам от конференция и с шефа на Американската академия на науките, който беше съветник на Клинтън.

Подчертах, че напоследък има тенденция центърът за стратегически изследвания към руското правителство да бъде представян като престъпна организация, което е абсурдно. Подчертах, че не е добре да късаме духовната връзка с Русия, че е добре да имаме по-самостоятелна политика. Попитах ги дали викат представители на всички движения и неправителствени организации да им задават подобни въпроси.

Смятам, че това което се случва е политическа репресия.

Следователите ми казаха да остана на разположение, а на излизане срещнах Юрий Борисов да влиза в сградата. Той вървеше едва-едва защото излезе преди дни от болница, където лежа с тежък сърдечен проблем.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.