Проф. Венка Кутева от БСП в Търново се отказа да е депутат

Снимка: Архив

Десетата в листата на "БСП за България" за IV-ти Великотърновски МИР проф. Венка Кутева няма да бъде депутат в 44-тия парламент. Това става ясно от решение на ЦИК, с което комисията я заличава от листата по нейно желание на основание на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 във връзка с чл. 300, ал. 2 от Изборния кодекс. Проф.Венка Петрова Кутева- Цветкова, която е декан на Педагогическия факултет на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" сама е подала заявление вчера в ЦИК с искане за необявяването й за народен представител от кандидатската листа на социалистите.

Заявлението е депозирано в срока преди обявяването на имената на народните представители и в този случай ЦИК няма да обяви името й за избран депутат.

Проф. Кутева бе избрана на парламентарния вот на принципа 10/10 и стана третият народен представител от БСП. За листата на социалистите във Великотърновска област гласуваха 38 433 избиратели, с което БСП е първа политическа сила в региона. Тя получи и три депутатски мандата. В 44-тия парламент обаче не влизат първите трима от листата, тъй като преференциите разместиха позициите на кандидатите. 7%-тният праг от преференции, нужен за разместването бе преминат от четвъртия Явор Божанков и от проф. Венка Кутева. Божанков спечели 3388 гласа и премина минималната квота от 2690 гласа, с което стана втори след водачката Весела Лечева.

По системата 10/10 проф. Кутева получи 2758 преференции, с което от десето място в листата стана трета. Трета по брой получени преференции е досегашния депутат в 43-то НС Марияна Бояджиева, която е и на трета позиция. Тя обаче не преминава 7%-тния праг и затова остава четвърта, изместена от Явор Божанков и втория в листата Валентин Ламбев. Областният лидер на червените ще заеме мястото на отказалата се проф. Венка Кутева и следва ЦИК да обяви неговото име за третия депутат от Великотърновски избирателен район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика