165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

„Тесла” избра Берлин за първия си завод в Европа Мъск обяви предстоящия строеж на “Гигафабрика 4”

Два случая на африканска чума по свинете в Разградско

Прокуратурата протестира оправдателната присъда спрямо стоматолога, обвинен за причиняване на смъртта на 14-годишно дете

Демет Йоздемир искала да стане адвокат

Правителството отпусна 24 млн. лв. за борба с бедствията

Проф. Владимир Чуков: Алепо и Мосул генерират огромни бежански потоци

Започна операцията за отвоюване на Мосул – последният голям бастион на „Ислямска държава“ в Ирак. Иракските въоръжени сили ще се опитат да си върнат контрола над града. Операцията може да продължи с месеци, информира БНТ. От ООН вече предупредиха, че битката за Мосул вероятно ще предизвика огромна бежанска вълна. В операцията участват около 30 000 иракски и кюрдски бойци.

През първата фаза кюрдите ще се опитат да отвоюват около 10 села източно от Мосул. Над 1 милион цивилни ще се окажат в капан според оценката на международните организации. В същото време сирийскиата армия подпомагана от военни части на Русия се опитва да си върне контрола над Алепо.

Конфликтът в Близкият Изток става все по-зависим от геополитическите интереси и противопоставянето на САЩ и Русия. Проф. Владимир Чуков коментира пред БНТ за това как се развива войната.

„Двата втори по големина градове в Ирак и Сирия са в пламъци“, каза проф. Чуков. По думите му, там нещата са изключително динамични. Генерират се огромни бежански потоци. Когато падне Мосул Ислямска държава няма да може повече да претендира за държавност и отново става милиция. Огромната част от джихадистите нямат никакъв шанс срещу няколко десетки хиляди добре въоръжени, добре обучени бойци. Източната страна на Мосул е отворена.

По полеви данни голяма част от тези бойци са напуснали града. Самият тактически план обхваща три седмици. Самото население очевидно се готви за смяна на властта. Това е ключов град. Там се преплитат интересите на множество регионални играчи. Това е пресечна точка, която предполага много сложна конструкция на коалицията, която трябва да изтласка джихадистите. Големият въпрос е след Ислямска държава как ще бъде управляван този изключително важен и богат град. За момента не се съобщава за бежански поток, което не означава, че това няма да се случи в близките дни, каза още проф. Владимир Чуков.

В Алепо нещата са извън контрол, смята проф. Чуков. Там са второ поколение радикални сунити. Битката в Алепо е колосална. В същото време има интереси както на Великите сили, така и на отделни полеви играчи, допълни Чуков.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.