Проф. Владимир Чуков: 35 са химическите атаки в Сирия от 2013 г.

Каквото и решение да бъде взето на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН по повод химическата атака в Сирия, декларацията на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли ясно показа, че този път реакция ще има. това заяви арабистът професор Владимир Чуков по БНТ.

"По данни на ООН, от 2013 г., когато беше тази историческата, първата атака с химическо оръжие пак в Гута - тогава, когато Барак Обама, между другото е обект на обвинения от страна на Доналд Тръмп, че ако той тогава би предприел атака срещу Башар Асад, "животното Башар Асад" нямало да бъде на място, т.е. щял да бъде в миналото. Но мисълта ми е, че 35 са химическите атаки в Сирия от 2013 г. до сега. Няма как СС на ООН, като най-отговорния орган на универсалната международна организация да не вземе никаква реакция - това са десетки хиляди хора, които са избити"м, посочи Чуков.

Днес излезе една много интересна карта - къде, с какъв газ е било извършено нападението, като към ООН до миналата година имаше една работна група за разследване на определяне на химическите атаки. С руско вето тази група обаче вече не съществува. От 2015 до 2016 г. тази група се занимаваше с 3 химически атаки и Русия реши, че тази група е много политизирана и в момента просто тя не съществува. Вчерашното заседание на СС на ООН беше тестване на руското настроение дали биха желали да бъде възстановена тази група. Защото, ако химическа атака, това автоматично по силата на чл. 7 субекта, който го е изстрелял, той трябва да бъде обект и на военен удар, каза арабистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България