Проф. Гайдарски: Уранът във водата не е онзи от Чернобил и не е радиоактивен

Снимка: Архив

„Този уран във водата не е онзи уран от Чернобил. Той не е радиоактивен, а е обикновен уран. Един от елементите в Менделеевата таблица”, заяви проф. Радослав Гайдарски в пред БТВ.

По думите му уранът не е вреден за човешкия организъм, стига да не е в много големи количества.

„Не може това да се сравнява със случилото се в Чернобил”, категоричен е той.

Според Гайдарски трябва да се направи статистика на заболеваемостта на населението на местата, където има бивши находища на уран и чак тогава може да се говори за вредни последици на здравето.

„Естествено, в големи количества е канцерогенен. Но навсякъде го има в минимални количества”, добави Гайдарски.

Според него за урана се е знаело много преди септември и би трябвало ДАНС да провери кой какво е знаел и дали данните са били прикривани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. От векове хората в тези райони и Родопи пият вода с уран,защото планината Родочи е основно гранитна.Гранитът има в състава си уран.Витоша също е от черен гранит.Добре е да се обяснява,а не да се хвърлят хората в паника,за да блесне я президента,я някой партиец.Чернобил наистина няма нищо общо с урана в хасковската вода.

  2. Аз не радиоактивен уран не познавам. Друг е въпросът дали е 235 който излъчва бавни неутрони (добива се след обогатяване) или е смес от U235 иU238 т е природен. Алфа лъчението обаче си е изключително опасно при попадане на радиоактивни частици в организма. Те могат да изминат около един сантиметър във въздуха и да бъдат спряни от дрехите ви но пападналивтялото- става страшно.

  3. Тойи арсена е елемнт от Менделеевата таблица ама не го пием на закуска.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.