Какъв шпионин сте според зодията

Време е за дерби!

Над 50 огнеборци, Гражданска защита и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново

На 18 март 2018 да почерпят

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Приключиха преговорите между шведския и севернокорейския външен министър

Изборите в Русия: Странни птици има сред осемте кандидати

Само 1 от 10 българи спортува активно, румънците са по-мързеливи от нас в ЕС 70% от нашенците обаче смятат, че са в добро или много добро здраве

Властите в Албания издирват двама българи, част от банда за фалшиви документи

25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 март 2018

Българка с награди за висша мода в Щатите Заедно с трима сънародници Антоанета Балабанова получи оскар на съпътстващите призове Red Carpet Concierge International в Чикаго

Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището “гадове”

Варненски ученици спечелиха конкурс на НАСА В надпреварата участвали над 10 000 деца от цял свят

Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Проф. Генчо Начев: Скандалите в Медицинския университет са провокирани отвън

Проф. Генчо Начев

Председателят на Общото събрание на МУ проф. Генчо Начев призна пред БНТ, че в момента в Медицинския университет има напрежение, но скандалите са провокирани отвън.

В последните дни избора на нов ректор в МУ предизвика спорове, в които се намеси и министъра на образованието Меглена Кунева. Проф. Генчо Начев коментира създалата се извънредна ситуация. Той заяви, че свиканото от него общо събрание е било напълно редовно.

Според проф. Генчо Начев, събранието е било легитимно и е свикано с подписите на 124-ма от общо 400 членове, а обявата за свикването му не е била публикувана на страницата на университета от бившият ректор проф. Вихра Миланова. Самият Начев е предложил заседанието да се отложи, но достатъчен брой участници в Общото събрание отхвърлили това предложение. Според Начев охраната на заседанието е била излишна и става въпрос за престараване, а не за опит да се изолират медиите.

Професор Начев изказа разочарование от отношението, с което беше подходено в ситуацията.

“Не си спомням да е имало агресия. Винаги е имало противопоставяне на идеи. Никога не е бил един кандидатът за ректор както беше с професор Миланова и проф. Златков. Винаги е имало двама кандидати. Те винаги са имали привърженици и опоненти. Но винаги е имало академичност. Никога не се е позволявало надхвърляне на допустимия тон. И никога не се е позволявало проблемите, които има институцията да се изнасят навън. Но съм разочарован от това, което се случи.”

За одита на инспектората на Министерството на образованието, той заяви:

“Според мен одита е право на инспектората на МОН. Одита има съответно заключения, дава препоръки. И от тези заключения и препоръки съответно се сезира или самосезира, не знам точно как се казва, прокуратурата. Оттам следват следствени мерки. И съответно съда трябва да реши има ли закононарушения. В каква степен са тези закононарушения и какво следва от това. Т. е. санкциите и наказанията какви ще бъдат, ако има такива. Резултатите от този одит, така както са представени удрят върху имиджа на университета. Дали те ще доведат до някакъв съдебен резултат – това ще видим във бъдеще.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.