В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Проф. Генчо Начев: Националният рамков договор няма да реши проблема с трупането на дълговете

Проф. Генчо Начев

Националният рамков договор няма да реши проблема с трупането на дълговете. Това заяви пред БНТ директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Като причина той посочи, че цифрите за болничната помощ са по-малки в сравнение с миналата година.

„Аз не бих обвързал бюджета на Касата с трупане на дългове. Първо трябва да се направи анализ на трупането на дългове и защо се трупат, защото има болнични заведения, които не трупат дългове. Може би от една страна е неправилното остойностяване на медицинската услуга. От друга страна, трябва да се направи анализ на приходи – разходи на съответните лечебни заведения и да се види причината.“

Най-положителното от новия рамков договор според проф. Начев е, че се е възстановило договорното начало. Вторият положителен знак е, че лимитите за болниците се дават за три месеца. Според него още по-добре би било, ако се дават на 6 месеца, тъй като има слаби месеци.

Според проф. Начев най-добрият идентификатор е електронната здравна карта. Тя трябва да се изработи и постепенно. Според него тя не се изготвя, защото струва много пари, но има и хора, които нямат интерес от това. Пречка за въвеждането на електронната здравна карта е и честата смяна на кабинетите, смята проф. Начев.

„Когато се говори за идентификатора ние се борим срещу източването на Касатаот дейност, която не извършена. По-сериозното източване на Касата е дейности, които се извършват, без да са показани. Когато се прави процедура, от която пациентът няма нужда, се източват пари, но и се застрашава здравето на човека.
За съжаление, Касата все още не оказва никакъв контрол по този въпрос. Тя сама не може да направи този контрол, трябва да търси съдействието на научните дружества, за да анализрат случаите и виновните да бъдат санкционирани.“

Демонополизацията на Касата за един ден може да донесе много злини, смята проф. Начев. Тя трябва да се направи поетапно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.