Проф. Генчо Начев: Продължават да се наливат пари в нереформиран сектор

Проф. д-р Генчо Начев не смята, че съдебното решение на Върховния административен съд, отменил онези части от наредбата, с които се въвежда пръстовата идентификация, би се отразило на работата на болниците, съобщи БНТ.

Той отказа да коментира решението на съда, което е все още неокончателно. Като един от привържениците на идеята за пръстовите отпечатъци проф. Начев каза, че според него това би подпомогнало по-добрия контрол, но системата трябвало да докаже целесъобразността си в следващите поне 6 месеца или година.

"Много малко време е минало от въвеждането на пръстовите отпечатъци и важно е как е организирана тази работа", уточни той.

Проф. Начев посочи като пример тяхната болница, където не е имало огромни опашки, както се е случило в други болници, защото са се подсигурили с повече идентификатори.

"Решението на съда не е окончателно. Дали е добра, или не тази идея, щеше да стане ясно след 6 месеца или една година, когато щеше да се види резултатът от този контрол", каза проф. Начев.

Относно бюджета на Здравната каса проф. Начев заяви, че той не е лош и е необходим, още повече щом има увеличение. "Това, което не ми харесва в този бюджет е, че продължават да се наливат пари в нереформиран сектор. Т. е не трябва да мислим тези пари - 250 милиона повече, защото те няма да се усетят, тъй като една голяма част от тях отиват за лекарства и доболнична помощ, като съотношението е 1:1, което не съществува никъде по света". В други страни това съотношение е 1:2,5 средно, като по-голяма част от парите са за доболничната помощ, поясни проф. Начев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве