Проф. Георги Близнашки: Свикването на ВНС и изваждането на прокуратурата от съдебната власт са несериозни неща

Георги Близнашки

Като "несериозни неща" определи бившият премиер проф. Георги Близнашки но не добавянето й към изпълнителната.

"Това е едни акт на отчаяние - заяви проф. Близнашки пред БНР. - Очевидно е, че когато един съдебен магистрат се захване с политика, вече няма задръжки, няма спирачки. Не може всяко хрумване да става обект на обществени разисквания. Нека не забравяме, че подобни тези се поддържаха и през 90-те години, т.е. това не е нещо ново. Този дебат е изживян. Аз съм много изненадан, че отново се подхваща старата песничка. В края на краищата като сме тръгнали по европейски път на развитие, нека да видим как е във Франция, Испания, Италия, на които се опитваме да подражаваме по един или друг начин - навсякъде прокуратурата е част от съдебната магистратура."

„Учредителната власт на народа", написан от Георги Близнашки, е книга, чрез която авторът й цели да покаже на читателя, че основите на политическия и правов ред се полагат от една особена власт – учредителната власт, и това е суверенната власт в една държава. Източник на тази власт не може да бъде друг, освен народът: "Веднъж, когато се положат основите на конституционен ред, трябва да се поддържат. Теорията на суверенитета не е отмряла, всъщност през модерната епоха суверенитета приема формата на учредителната власт, която създава Конституцията – това първо. Второ – да се разбере, че тази учредителна власт действа обикновено във времена, когато настъпват фундаментални сътресения, т.е. когато настъпват революционни промени. Никак не е лесно тя да бъде преведена в действие отново и отново, както мнозина наши политически дейци са склонни да мислят. Животът трябва да влезе в едно нормално русло, основано върху един фундаментален ценностен консенсус, който е заложен в Конституцията, ако искаме правилата наистина да се спазват, иначе всичко друго остава на равнище един плитък конституционализъм.

В литературата има и една друга теза – за т.нар. „контрадемокрация“, т.е. обществото трябва да проявява бдителност, относно това как функционират трите власти – законодателната, изпълнителната и съдебната."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България