Проф. Георги Касчиев: Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене”

Снимка: БТВ

Има сериозен сеизмичен риск за площадката на АЕЦ „Белене” и това не бива да се пренебрегва. Това обяви пред БТВ  проф. Георги Касчиев, експерт по ядрена енергетик. Тя може да бъде подложена на въздействие от няколко сеизмични огнища, от които най-опасното е Вранча в Румъния, уточни Касчиев.

През седмицата парламентът даде право на правителството отново да размрази АЕЦ „Белене”. Георги Касчиев е дългогодишен критик на проекта.

Според него няма инвеститор, който да не поиска държавни гаранции от България, за да се включи в изграждането на АЕЦ „Белене”. Управляващите заблуждават хората, че може да се намери такъв инвеститор, категоричен е професорът.

По думите му България няма да има нужда от такава мощност поне до 2040 г. и това било посочено и в доклада на БАН. Между професионалистите в енергетиката има ясен консенсус, че такава централа не е нужна – приоритетите са други, допълни Касчиев.

На въпрос защо тогава отново се размразява проектът той коментира, че става въпрос за финалния етап от създаването на съюз – ГЕРБ – БСП и завой от европейско към евразийско развитие.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес