На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Проф. Георги Михайлов: БСП има готова концепция за здравна реформа

Снимка: БНТ/архив

Левицата има готова концепция за реформа в здравеопазването. Това обяви проф. Георги Михайлов, депутат от „БСП за България“по БНР.

„Тази концепция е заложена в нашата визия, която представя много страни от икономическата и социалната дейност на държавата. Тази концепция е разработена в детайли и когато я синхронизираме с гражданите, а такива разговори водим в цялата страна в момента, ние ще я представим в детайли“, добави той.

Георги Михайлов коментира и представените от здравния министър Кирил Ананиев два модела за здравно осигуряване. Според него с тях не само не се предлага решение на проблемите, но и първият модел е напълно нереалистичен.

„Гражданите да започнат да доплащат, при единият от моделите, първо част от т.нар. част от подкритичната линия на финансирането на системата и тези 12 лв. месечно. Нека видим колко български граждани живеят на прага на бедността, под прага на бедността и малко над прага на бедността – това е значителната част от населението. На практика ние нямаме средна класа. Първият модел е напълно нереалистичен“, каза той и добави: „На кой застраховател ще предложите 8%, от които само 4% са от обществения ресурс за здравеопазване, т.е. 4,7 млрд. лв. те ще прехвърлят на застрахователните дружества възможността да застраховат българските граждани. Това означава, че всяко застрахователно дружество ще бъде изправено пред катастрофални финансови проблеми още първата година…“.

„От срещата в сряда останахме с впечатление, че става дума за едно предложение за допълнително финансиране на системата и вкарването в нея на нови играчи, каквито са застрахователите, без те да бъдат сезирани… Гръбнакът не се пипа, остават същите търговски дружества, остават същите клинични пътеки – този модел на финансиране и на управление на здравеопазването действително измести пациента далеч от центъра на системата, въведе интереси, които са чисто търговски, корпоративни и няма как да се съгласим с тези благи думи, че започва един дълъг разговор, когато системата буксува, когато системата се задъхва, когато болниците във Враца и в Ловеч губят свои стратегически отделения, когато те са били структурирани по начин, който е порочен, когато редица общински болници, които обслужват над 2,5 млн. души остават в едно много критично положение, когато областните болници подсказаха в редица срещи с ръководството на министерството, че се намират също в много сериозно състояние.“

Според депутата разговорът за оздравяването на системата е твърде закъснял: „Новият бюджет е вече формиран, ние влизаме в нова финансова година само след 3 месеца и ние говорим за нещо, което евентуално може да се случи през 2020 г.“.

Михайлов коментира, че след петъчното заседание на Народното събрание е станало ясно, че ДПС може да диктува кворума на заседанията в замяна на отпадане на предложения за законодателни промени: „Оказа се, че една политическа сила в момента с нейното участие в залата може да диктува кворума на базата на постигнати споразумения за отпадане на определени законопроекти в дневния ред на парламента. Това създава коренно нова ситуация. Трябва да се види много ясно кой има решаваща роля в парламента, кои са скритите сили, които дават възможност за формирането на едни или други мнозинства и от там нататък нека българските граждани да си правят заключенията как работи този парламент, какви са реалните договорености в него.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.