Проф. Гетов: Внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки у нас

Русенските фармацевти обмислят да бойкотират двете електронни системи за снабдяване с лекарства, които трябва да бъдат въведени през февруари. Едната е свързана с разпространението на фалшиви медикаменти в Европейския съюз, а с другата се цели да се спре нерегламентираният експорт и реекспорт на лекарства. Според фармацевтите това ще изисква сериозни разходи. Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов увери пред БНТ, че внедряването на системата за верификация на лекарства няма да доведе до фалит на аптеки в страната.

Проф. Гетов заяви, че предстои до края на годината преходен период, в който на пазара ще има лекарства с код и без код и че никой не трябва да се притеснява за това, че няма да намери определени лекарства в аптечната мрежа. До края на 2019 г. също така няма да се налагат глоби на аптекарите.

Ако дадена аптека работи с НЗОК и има необходимия софтуер, сега е необходимо само оборудването с т.нар. "Четец", който би струвал около 200 лв., допълни Гетов.

Системата е паневропейска, като не важи за Гърция и Италия, тъй като те вече имат сходна. Няма да се плаща такса за присъединяване или за работа на системата в следващите години.

По думите на проф. Гетов самата неяснота какво предстои създава смут сред аптекарите в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България