Проф. Гигов: Надеждите ни са масовата ваксинация да започне през юли

"Надеждите ни са масовата ваксинация да започне през юли". Това заяви пред БНР проф. д-р Красимир Гигов - ръководител на Националния ваксинационен щаб.

По думите на проф. Гигов ваксинационният план върви успешно и коректно. "Към момента ваксината се понася много добре от ваксинираните хора. Странични ефекти са регистрирани само при 5-има души и те са съвсем леки и обичайни за всяка ваксина - зачервяване на мястото и лека болка там", обясни той.

Около 14 хиляди души вече са ваксинирани в България и за тях е запазена дозата и за втората доза на 21-вия ден след първата. Очаква се към края на януари да започне ваксинирането на учителите и на хората в социални институции.

"Случаят в Сандански е недопустимо нарушение на ваксинационния план", поясни д-р Гигов. Той беше категоричен, че дори и да са оставали ваксини, те е трябвало да бъдат предложени на други хора от предвидените за ваксинация в първа фаза.

Според проф. Гигов втората доза от ваксината за общинските съветници в Сандански трябва да бъде поставена по-късно, за да не бъде за сметка отново на хора от първа линия. 

"До юли само на "Пфайзер" ще имаме 1 милион ваксини, на "Модерна" - 500 хил. ваксини, на "АстраЗенека" - около 450 хиляди ваксини", съобщи ръководителят на Националния ваксинационен щаб и посочи, че в сряда, 13 януари, се очакват 600 ваксини на "Модерна", обясни той.

Коментари

Задължително поле