Проф. дн Илин Савов пред "Труд news": Това е едва началото на една киберпандемия

Труд news

"Правя една прогноза, която ще бъде малко застрашаваща човешкото мислене - ставаме свидетели едва на началото на една киберпандемия". Така топекспертът по киберсигурност проф. дн Илин Савов коментира пред "Труд news" масовия срив в IT мрежата в целия свят. Той определи случилото се като част от инцидентите във финансовия сектор. "Там са ангажирани всички дейности, които осигуряват активите на големите компании по света", обясни професионалистът с над 24-годишен международен и национален практически опит в службите за сигурност и МВР.   

Ставаме свидетели едва на началото на една киберпандемия

"В моя публикация отпреди половин година споменах, че ние сме изправени пред огромен риск в киберсредата. За съжаление, моите предсказания излизат верни и нещо повече – правя една прогноза, която ще бъде малко застрашаваща човешкото мислене, а именно, че ние ставаме свидетели едва на началото на една киберпандемия. Тази киберпандемия ще се разгърне до степен, в която държавата, обществата и отделните граждани трябва задължително да се постараят да не бъде подкопано доверието в институциите и в банковия сектор. На последните мои участия на световните форуми ми направи впечатление, е че всички държави по света, включително и тези, които са развиващи се в момента, инвестират изключително много финансови средства в обучение и подготовка на полицейски служители и на държавни служители като цяло", подчерта проф. Савов. 

Личните данни - съкровищницата на глобалния свят

Проблемът в атаката на летищата, на банковите институции, както и на други организации, са на принципа за източване на лични данни, обясни експертът: "Личните данни са съкровищницата на глобалния свят. Тези атаки не са от сега, но ще ставаме свидетели на все по-яростни и мощни атаки, тъй като тези данни могат да бъдат продавани в тъмната мрежа и с тях да се извършват редици киберсвързани престъпления, които да атакуват обществения живот". 

Ще има фалити на банки

Проф. Савов дава пример със сериозните инциденти във финансовите институции, които вече сриват доверието на обществото: "Например, сериозните инциденти във финансовите институции подкопават доверието. Това доверие може да доведе до пазарни разпродажби или бягството от банки. Моята прогноза е, че ще има бъдещи фалити на банки, които няма да могат да използват инструменти, за да задържат своите клиенти. Този мой анализ не стои на базата на някаква фикция, а на това, което наблюдавам в глобален мащаб. Киберинцидентите, които прекъсват критичните услуги като разплащателните мрежи, както и икономическата дейност на определени организации и компании, могат да доведат до рискове в нарастващата цифровизация. Това е мнение, което се базира на основата на всички тези примери в глобален мащаб и ние трябва да ги разчитаме", категоричен е проф. дн Илин Савов. 

Операционните системи са ахилесовата пета на киберсредата

Според него операционните системи в глобален мащаб са уязвими и те са ахилесовата пета на киберсредата: "Тази ахилесова пета не може да бъде излекувана с един анализ или една оценка – тя може да бъде излекувана единствено с подготовка, най-малкото, за да ограничим вредата. Имайте предвид, че подобряването на киберхигиената, не само на фирмите, а и на отделните граждани, ще доведе до нормално разбиране на нещата, че ние сме уязвими. Паниката и стресът, които се налагат в момента и то на такова ниво, което ние да не осъзнаваме какво може да ни причини киберсредата, идват в момент, в който с така наречените "сини екрани" ние да мислим, че светът приключва. Не напротив – започва едно ново начало, това начало, което е извън нормалното. Извън нормалното означава, държавата, обществото и отделните граждани да поемат ангажимент към своята дейност, да бъдат обучени, подготвени и да са готови да оперират в тази киберсреда – тяхната онлайн сигурност и здраве на системата, много зависи от тяхната подготовка", заяви експертът. 

Единен център за събирането на киберинциденти

Проф. Савов апелира държавните институции да обърнат внимание на актуализиране на стратегията и намесата на експерти и специалисти, които да помогнат на държавата ни в този труден момент "тъй като виждаме, че не само горските пожари могат да нарушат общественото здраве и държавната стабилност". 

"Нужно е задължително да се даде приоритет в даването на данни и събирането на киберинциденти. Трябва да бъде създаден единен център в държавата, който да обработва тези данни и да може да създава стратегическа позиция и да може да реагира самата държава и обществото. И разбира се не на последно място, нашите институции, банки и други организации трябва да бъдат готови, че ще бъдат подложени на такива атаки и да повишат своята киберкултура и подготовката на своите служители. И нещо много важно за финал - всички ние като общество и граждани трябва да се обединим срещу така наречената киберпандемия, която се насочва с пълна сила и това е само началото", призова проф. Илин Савов. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта