Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Проф. Донка Байкова потвърди: Сьомгата е най-токсичната храна на света

Снимка: Архив

Оказа се, че според френски журналисти, сьомгата е най-токсичната храна на света. Това потвърди и диетологът проф. Донка Байкова пред БНT.

Според професор Байкова истината за токсичността на сьомгата е някъде по средата. Тя е много полезна, белтъчна храна.

По думите й, сьомгата е и мазна храна, в 100 грама има около 200 калории, но тя е богата на мастно и водно съдържание. В калориите й се съдържат 13% полезни мазнини, богати освен на Омега 3, но и на наситени мастни кисели.

Проф. Байкова обясни, че има разлика, дали сьомгата е диворастяща. Тогава тя е с 25% по-ниско калорична, с по-малко наситени животиснки мазнини, но по-богата на Омега 3, минерали, витамини с по-добра хранителна стойност.

Днес тя започва да изчезва от големите водоеми и това е причината да се консумира от развъдници. Хайверът се пренася в един сладководен басейн, след 6 месеца я пренасят на брега на морските и океанските водоеми, за да я отглеждат по-нататък и я хранят докато стигне до определен размер. Невъзможно е разпознаването й, каза още диетологът. “Отглежданата в развъдници е бяла на цвят, за да придобие познатият оранжев, я хранят със смески – ксантини в различни форми.”

Тази сьомга от Северните морета, която е внос в България е богата на диоксини и бифилини- все токсични вещества, информира професорът.

“Диоксините застрашават съвременния човек от ракови заболявания, а бифилините са токсични по отношение плода на бременните и раждането на деца с неврологични проблеми, коментира специалистът”.

Изследването за токсичността на сьомгата на френските журналисти, за съжаление е факт, потвърди проф. Байкова.

“През края на миналата година Агенцията по храните и лекарствата в САЩ разреши генно-модифицирана сьомга. Това е страхът на експертите и феновете на здравословната храна. Нашите рибовъдни стопанства започват да се съобразяват с международните стандарти. Агенцията по безопасност на храните поощрява производството, и по този начин ще консумираме по-рядко от развъдници”, коментира още диетологът.

Проф. Донка Байкова е категорична с мнението си, че тази храна трябва да присъства в менюто на хората, заради редица заболявания – Омега 3 действа при сърдечно-съдовите болести. Има противовъзпалителен ефект. Богат е на витамин D, който спомага за абсорбцията на калция и така за превенция на остеопорозата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (31)

  1. От материала така и не ми стана ясно кое е отровното на сьомгата???? ‘Бах ти и тъпата писаница!!! Излиза, че по-добре ще е да ядем американските ГМО, американските пилета киснати в белина, американската пшеница третирана с всичките отрови на “Монсанто”, американско телешко,американско свинско, абе = АМЕРИКАНСКО!!!!!

    1. че статията е зле написана е ясно…
      но там си пише, че отглеждането на сьомга е като отглеждането на бройлери и по-зле от отглеждането на прасета… фураж (вероятно като този причиняващ луда крава), антибиотици и пр.

      1. Lord Monckton, who was once the darling of coivsrvatnee news blogs, is now persona non grata along with Sheriff Joe.It's the price one sometimes pays for standing up for what's right.

  2. Действително не е ясно от текста за хората които не познават тази индустрия. Разчита се на това, че 85%от ядящите риба не знаят как се отглежда. Проблема почна с експлозивното и хаотично развъждане на сьомгата във фиордите на Норвегия в началото на 80-те. Тогава тя беше затънала в дългове Северна демокрация и нямаше и хабер от това, което е сега. В края на 80-те кило сьомга стигна сегашни пари 2 € в супермаркетите. Свръх производството и кризата в Скандинавия доведоха до фалита на цялата индустрия. Тогава един отворко, сега считан за престъпник от Световна класа, изкупи кафезите и ги премести в ….. Южно Чили. За 20 години природата е унищожена и сьомгата е като свинското – навсякъде. За по-бързо растене те се хранят с дрожди, антибиотици против паразити и смески с много белтък, което преработено става отровна тор за морското дъно. Те живеят в тази отрова и кръга се затваря. Преди ги хранеха и със скариди за да е месото червено, но сега са химикали. Истинската сьомга е жълто-сива-отажева, а не червена и кило филе струва над 30 €.
    7 милиарда елементарни канали и всички искат лукс храна, е как да стане?

    1. и какво като пише? при цена минимално 30 евро на кило, знаеш ли колко бели се натискат да я купят?

      1. Щом има сьомга за 30 евро значи има и кои да я купува. Аз взимам шотландска от Теско за 12 паунда килограма (преди беше 10). Просто има много народ на тази земя и трябва да се хранят тези 7 може би вече 8 милиарда. През 40-те възниква първото глобално предизвикателство как да се изхрани човечеството и тогава се предлагат зелените водорасли… благодарение на развитието на техниката и увеличаването на посевите сега ядем нормална храна иначе алтернативата е каша от водорасли почти без хранителна стойност които не могат да се преработят от нас ами ще бъдат првдварително синтезирани. Ам не мерси, по-добре да си ям сьомгата на която са дадени антибиотици отколкото да ям водорасли пък било то и лев килото.

        1. не казвам, че няма… казвам, само, че белите “не се натискат” да я купуват, а купуват култивираната…

        2. 8:O Abreu de que falas é Frederico e não Francisco.(é meu hoantnimo)Qumóo à respectiva lista ao CF parece-me que vai ser a "grande surpresa" destas eleições! Estou convencido que vai ganhar e desconfio que irá chegar aos 50% ou mais…

      2. Ahh I feel stupid now but I’m from Auasrtlia, even though I’ve gone and commented on the US youtube channel. Oh well, still same story, I’ve got 1.5 years of my Note contract left at a little under $80 a month. Excuse me while I go and cry.

    1. goelgemon ya biraksinlar insanciklari isdeyen kapansin isdeyen acilsin milled aya cikiyo bis da kadin kapansin mi acilsin mi diyos.bis nerden biliyos insanlarin namusunu?carsaf aldinda neler oldukunu nerden biliyonus?acik olanların kotu oldugunu kim soyluyo? karisdiriyonus guselim turkiyeyi ha.bu gidisle irana besiiyos.aklinnsi kullanin ya.

  3. Сьомгата е безспорно най-скъпата риба.Мисля,че само калканът е по-скъпа.Но нали всички знаем,че е внос от Норвегия и това е причината за високата цена?Чувал съм,че я боядисвали с червена боя за измама на нас клиентите.Това вече я прави токсична.Освен в Северно море сьомгата вирее и в Тихия океан

    1. ох мъка, мъка… най-скъпата била…
      пич, що се обаждаш, какво си чувал?

  4. Значи пилешкото и свинското са по-полезни ?!!! Сьомгата я хранели с фураж , ами да видят с какво хранят пилетата и прасетата . Или ги пасат в аляска

    1. May I simply say what a relief to uncover somebody who actually knows what th#yre8217;&e discussing over the internet. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should check this out and understand this side of your story. I was surprised you’re not more popular because you surely possess the gift.

  5. ПИТАНЧО , ПИЛЕ ЛЮБОПИТНО .АКО СА ВЕРНИ ТВОИТЕ МЪДРИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ , ИЗЛИЗА ЧЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА НА ПРАГА НА СМЪРТТА .И ТОГАВА АЗ ТЕ ПИТАМ КАТО СВЕДУЩ ,ЗАЩО ЦЕЛИЯТ СВЯТ СЕ Е ЗАПЪТИЛ ;ДА МРЕ В Ю ЕС ЕЙ ? СПОРЕД ТЕБ В ТАЗИ ЗАГИВАЩА СТРАНА НАЙ ПЕЧЕЛИВШИ ДА СА ПОГРЕБАЛНИТЕ АГЕНЦИИ .ДА АМА НЕ СА , А НИЕ С ПРИРОДОСЪОБРАЗНИТЕ ХРАНИ СМЕ ПЪРВЕНЦИ ПО ПОСЕЩЕНИЕ В ОТВЪДНОТО

  6. Вредна била,няма вредна ядлива риба.След хапване на риба винаги ми става леко и приятно.Дори с нетърпение очаквам тази вечер 21,45 да гледам Лион – Ювентус.

  7. GMO syomgata se otglezha ot USA companies v Panama , raste mnogo barzo, ima vnedren rastezhen hormon v DNK i muskulnite fibri sa kasi- mesoto e razlichno. Vsichi GMO organismi sa s mnogo nisak fertilitet i poznaite koi darzhi patenta za tehnia haiver. S edna duma stavame zavisimi ot edna multinacionalna kompania, koiato edin den shte hrani vsichki ni, kogato biologichnoto raznoobrazie izchezne!

  8. Улесняват ме,защото и без това е скъпа.Без шега питам и защо да е отровна???

  9. Какво ли мислят по въпроса мечките в Канада,че като дойде време да си хвърлят хайвера се връщат в родните си реки,а мечките чакат този момент с нетърпение,най-едрите заемат най-хубавите места и като се наядат едно сладко сладко спят след това половин година и са живи напролет и без ветеринари край тях.

    1. щот в статията става дума за отглежданата като бройлерите… но де първосигнален олигoфрен кат теб да го схване?

    2. July 25, 2012 Past exprieences AND the colucnsions we have drawn from them play an important role in what we perceive as threats or not. They can help us better deal with some situations and be part of the confusion in others.

  10. Абе и аз в трена като видя някой да вади грозде му казвам,че боли корем от него,че е кисело,па като го остави аз се жертвам заради него.

    1. Arantxa, perdona, se habia quedado tu comentario como spam y no lo he visto hasta hoy. Yo congelo los dados de calabaza tal cual los corto y luego los utilizo en cremas, tartas, etre#8230;si&mpce lo he hecho así y me queda bien.Un abrazo,

  11. ”посевите сега ядем нормална храна иначе алтернативата” Изглежда не е толкоз нормална, защото случаите на всички видове рак (да пази БОГ) в последните десетилетия, даже години се увличават доста сериозно…и се подмладяват още по-сериозно..говорим за сащ и канада:( Трябва все пак да има някаква причина??? В същото време разни мед изследвания показват, че % на рак, сърдечни заболявания, инсулти и пр. мизерии почти не се наблюдават в селските/фермерски р-ни в Китай, Виетнам и др. азиатски даже африкански държави..

  12. Obedineni e prav. Nasheto DNK e ezheminutno uvrezhdano ot radiacia, virusi, himicali, O2 svobodni radicalii grugi. Kletkite si imat svoi enzimni, imunologicni i drugi mehanizmi za ,popravka, na mutaciite i kolkoto poveche sme izlozheni na mutageni, tolkova po goliama e veroiatnosta niakoi kletki da se izrodiat i da ,izbiagat, ot kontrol.Chetete Bibliata i vizhte kolko dalgo sa zhiveli horata v nachaloto na satvirenieto. V Anglia naprimer ima mnogo i mladi hora s rakovi bolesti . Hranata idva glavno ot Espania i Holandia i e kato mumiata na tovarishc Lenin.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.