Гърци и румънци са първите туристи по Черноморието ни 12 000 българи ще пътуват до морето за празниците

Близо 20 000 непридружени деца мигранти са регистрирани в ЕС през 2018 г. Най-много са в България и Словения

Възстановиха движението през „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Япония разшири търсенето на падналия изтребител F-35

Нов мощен циклон удари Мозамбик

Жертви и над 10 ранени при верижна катастрофа в САЩ (ВИДЕО)

Путин стана доктор хонорис кауза на Пекинския университет

Спряха преминаването през „Капитан Андреево“ и „Лесово“ заради проблеми със системата Пунктовете не обслужваха автомобили час и половина

Руското МВнР: ЕС ще остане най-важният партньор на Русия

Японският император се показа за последен път официално пред публика

Безплатни ваксини на деца поставят в 4 болници в София

Българка продаде картина за €10 000 на човек на Обама Любена Фокс е опозиция на консуматорския свят

1300 мигранти избягаха от център за задържане в Мексико

Валентина Александрова – нежната струна на „Филхармонията и Криско“

Шефът на полицията на Шри Ланка подаде оставка

Проф. дтн инж. Цоло Вутов – Професорът индустриалец

Снимка Румен Байков

Проф. дтн инж. Цоло Вутов днес чества 70-ия си рожден ден. През дългата си кариера той е удостоен с много награди. Днес той взима и най-високото отличие на БТПП – статуетка “Хермес” и грамота за дългогодишна подкрепа на дейността на БТПП и принос за развитие на българската икономика. Наскоро проф. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика, научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди “Инвеститор на годината” на Българската агенция за инвестиции. “Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря”, заяви на церемонията проф. Вутов и отправи послание към младите хора: “Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще”.

Проф. Вутов има заслуги за България като индустриалец и голям работодател. Дружествата от групата “Геотехмин” са изградили някои от най-знаковите проекти в минната индустрия, строителството, инфраструктурата, екологичния инженеринг и имат принос за нарастването на БВП на страната. Той има изключителен принос и като учен и общественик – председател е на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, член на УС на БТПП, на ръководството на КРИБ, на Националния борд по туризъм, на ФНТС, зам.-председател е на Балканската академия на минните науки, представител за България в Международния организационен комитет на Световния минен конгрес и др. Постигнал е всичко това без да шуми около себе си и без много да влиза в светлината на медийните прожектори.

Цоло Вутов е роден на 1 април 1949 г. в София. Детството му минава в столичния квартал Слатина. Завършва 31-ва гимназия (днес 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт) до румънското посолство в София. Отбива военната си служба като свързочник в поделението в Горна Малина. През 1976 г. завършва минно маркшайдерство в Минно-геоложкия институт в София. Междувременно, като млад специалист в периода 1976-1982 г. участва в строежа на МОК “Елаците”, за което по-късно получава първото си голямо отличие – златен народен орден на труда. След завършването Цоло Вутов е назначен като маркшайдер в рудник “Елаците”, след това става главен инженер, а през 1981 г. и зам.-директор на рудника.

През 1982 г. Вутов кандидатства за работа в изследователския институт “Нипроруда”, печели конкурс и се връща в София. Като научен сътрудник в института работи за подобряване на технологиите за рудодобив. През 1989 г. взема диплома за второ висше образование по мениджмънт и маркетинг.

Веднага след промените Вутов създава частната фирма “Геотехмин” с професорите Димитър Субашки и Величко Стоянов. И първата им задача е свързана с “Елаците”. Те трябва да направят оценка за работата на рудника в пазарни условия. В началото съсредоточават дейността си в минното дело, работят по търсене и проучване на бял мрамор и варовик. През 1996 г. разширяват дейността си и навлизат в строителството.

През 1999 г. “Елаците-Мед” е обявена за приватизация. Цоло Вутов и съдружниците му решават да подадат документи, но исканата цена е твърде висока за частната фирма. Банките са предпазливи, не желаят да рискуват. Тогава получава помощ от завода за преработка на руда “Юнион миниер”, който вече е белгийски. Срещу ангажимент 10 години “Елаците” да доставя меден концентрат за преработка на “Юнион миниер” дружеството отпуска кредит за сделката. Екипът на “Елаците” разработва различни технико-икономически и финансови анализи и варианти за оптимизация, за подобряване на параметрите на добива и преработката на медна руда, за да се осигури по-дълъг живот на компанията.

Професорът индустриалец е и сред големите дарители за каузи на Българската православна църква, БЧК, общини, учебни заведения, научни институции. Онези, които го познават, казват, че човещината е сред големите му достойнства.

Изгражда метростанция с японци

Развива строителната дейност паралелно с минното дело. Фирми с участието на Цоло Вутов са участвали в строителството на новата писта на Летище София, три метростанции, депа, пречиствателни станции, участъци от магистрала “Струма”. “Геотехмин” е сред първите частни строители на метрото. Дружеството на Цоло Вутов е избрано от японската компания “Тайсей Корпорейшън” за главен подизпълнител в изграждането на метростанция “Васил Левски” и свързващ тунел, тъй като вече има достатъчно опит в подземното и тунелно строителство от минния бранш. През 2009 г. индустриалецът поставя началото на най-успешното частно бизнес партньорство между две компании от България и Япония – на “Геотехмин” с японската Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън. През последните 10 години двете компании подписват няколко споразумения за иновативни проекти в сферата на околната среда и за предаване на технически умения, чрез които затвърждават отношенията си.

За него

Велик българин

Дълбок поклон пред този велик българин.

Емил Караниколов, министър на икономиката

Целта му е да помага

Цоло Вутов е един истински български бизнесмен, чиято цел не е да печели пари, а на първо място да може да създава работа за хората, да им дава възможност да живеят достойно и да има възможност да помага. Той помага на много места – на църкви, училища, детски домове. Помага където наистина си заслужава и има нужда от помощ. Той е един истински пример за български бизнесмен като тези от времето на Възраждането. Господ да му дава здраве още много години, да работи и да бъде полезен за нашата страна, за нашата Църква.

Ловчански митрополит Гавриил

Дава ми оптимизъм

Срещам се с Цоло Вутов, за да получа доза оптимизъм. Надежда за по-добро бъдеще. Той не желае да се осветяват пътищата, по които върви, за да помага на българската култура. Но стотици книги нямаше да стоят в ръцете на читателите си, ако Цоло Вутов не беше протегнал ръка да ги подкрепи. Деца играят в училища, преобразени с помощта на Цоло Вутов. Пожелавам на Цоло Вутов и на всички българи да видим утре България такава, каквато той я вижда в мечтите си.

Антон Дончев, писател

Човек с голямо сърце

Цоло Вутов е направил изключително много. Не само за собствения си бизнес, но и за България. Той е дал възможност много хора да си намерят работа и да се издържат. Човек с голямо сърце, готов във всеки един момент да протегне ръка. Да му честитим юбилея и да му пожелаем дълголетие и да вярва, че Господ ще погледне с по-добро око на България.

Христо Григоров, изп. директор на БЧК

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Щедър и голям човек с чувство за отговорност. Точен и скромен. Голям дарител. Благодаря лично, че възстанови и реновира вида на читалище „Светлина 1921“ – Слатина.
  Поклон.
  Желая много здраве и дълголетие.

 2. Щедър и голям човек с чувство за отговорност. Точен и скромен. Голям дарител. Благодаря лично, че възстанови и реновира вида на читалище „Светлина 1921“ – Слатина.
  Поклон.
  Желая много здраве и дълголетие.

 3. Цоло Вутов е личност с добро сърце. Напълно вярно е написаното в портрета за любовта му към България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.