Дневен хороскоп на Алена за събота, 23.11.2019

На 23 ноември 2019 да почерпят

Сръбски министър: Не сме като България, сами избираме приятелите си

Разследват смърт на служител на енергото върху електрически стълб

Мария Габриел: Постът заместник-председател в ЕНП дава възможности и влияние

Глобална епидемия от обездвижване сред децата

Спешен медик е уволнен в Габрово заради пациентка, починала от масивен инфаркт

Вучич: Руснаците не ни дават нищо даром

ООН: Въздушните удари в Йемен са намалели рязко

Берлускони в болница, паднал на конгреса на ЕНП в Загреб

Учител предотврати масова стрелба в сръбско школо

Ваксините за грип свършиха Няма нито една доза в аптечната мрежа, няма да има и нови доставки

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Българска фирма измами Енрике Иглесиас, турнето му е отменено

Четири часа остана блокиран пътят София-Варна след тежката катастрофа

Проф. дтн Николай Вълканов – Успешният бизнесмен

Чувствам се успешен, защото човек е успял, когато реализира мечтите си и оставя следи след себе си. Това казва за себе си проф. дтн Николай Вълканов. Само преди ден той получи поредното отличие за принос в българската икономика. Компанията му Минстрой Холдинг взе специалната награда на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

Зад успеха стоят и около 3000 служители, които работят във фирмата в България, и още около 1000 човека, заети в компанията в Македония. През последните три години Минстрой Холдинг успява да постигне среден ръст от 30% в производството на оловно-цинкови руди и се превръща в една от водещите компании в Европа. Амбициите им са през тази и следващата година производството да се увеличи и компанията да достигне първата петица на света.

“Инвестирахме не малко в Македония, където пуснахме два рудника, които към момента работят на пълен капацитет, а идеята ни е да продължим инвестициите в техника и в нови технологии, защото постоянно разширяваме дейността си”, твърди председателят на Съвета на директорите на Минстрой Холдинг.

Николай Вълканов е председател на Българска минно-геоложка камара от 2017 г. Той е доктор на техническите науки. Завършил е Минно-геоложкия университет в София, където е почетен професор и Международната научна академия, МАНЕБ, Санкт Петербург, Русия. Член е на президиума на Световния минен конгрес от 1992 г. и на Президиума на Международната маркшайдерска организация. Член е на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, председател на Български маркшайдерски съюз и заместник-председател на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Бил е директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство от 1985 до 1990 г.

Добра данъчна политика и добра банкова система – тези две условия, които са налице у нас, правят възможно развитието на бизнеса, твърди Вълканов. По думите му, когато имаш добро финансиране, бизнесът може да се развива. Смята, че България е държавата с най-много крити доходи. Според него хората имат доходи, но не ги обявяват, което се вижда от това, че много българи пътуват, посещават заведения.

Бизнесът е доволен, когато законодателната и изпълнителната власт създават спокойствие, стабилна данъчна система, която да не се променя непрекъснато, казва председателят на минно-геоложката камара.

Ядосва се, когато някой каже, че у нас няма чужди инвестиции. “Това не е вярно – цялата циментова индустрия е чужда инвестиция, цялата стъкларска е чужда, добивната – 50 на 50 е чужда, същото е при металургията, банките, застрахователните компании и мобилните оператори. Но, аз не ги деля на чужди и български, а на успешни и неуспешни.”, посочва Вълканов. И настоява, че преди всичко е нужно държавата да застане зад честния бизнес и да мачка сивия сектор.

Признава, че се познава с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и го определя като велик политик. Споделя, че понякога му иска съвети за бизнеса си. “Той е един от политиците, които винаги слагам на първо място по знания и по разбиране за националната кауза”, твърди председателят на Българската минно-геоложка камара.

Наскоро името на Николай Вълканов се появи около продажбата на българските активи на ЧЕЗ. Той беше един от кандидатите да купи електроразпределителното дружество. По думите му от сделката го е отказала цената, която е станала непосилна за него.

Все пак прогнозира, че продажбата ще се състои, в което няма нищо лошо.

Николай Вълканов пази личния си живот от камерите. През зимата обича да кара ски, а през лятото се отдава на дайвинг (гмуркане). Има три деца – Георги Вълканов е управител на собствена транспортна компания “Дриймс Транс”, дъщеря му – Марина се занимава с управление на хотелите в холдинговата структура, а Николай – учи във Виена. От пет години живее с Румяна Георгиева – един от водещите специалисти по енергетика в България.

На въпрос кои са неговите стъпки за успех, посочва – усъвършенстване, инвестиране на печалбата и честно отношение към екипа. “Не бива да изхарчваш парите, които изкарваш, а да ги инвестираш и реинвестираш. Това правя аз – всичко, което изкарвам, го инвестирам наново в нови проекти и нови обекти”.

 

Подпомага изкуството

Това, което е малко известно за Николай Вълканов е страстта му към изкуството. Има голяма колекция от над 400-500 български художници. Има си любими художници. “Златю Бояджиев е един от тях, той присъства навсякъде – и в дома ми, и в офиса ми”, разказва бизнесменът.

Преди години, заедно с Вежди Рашидов, предприемат една кампания да подпомогнат български художници. “Идеята беше да направим една акция. Тогава с него купихме 100-200 картини наведнъж. Това постави началото на моите колекции”, припомня си Вълканов.

Освен художници подкрепя и ансамбъл “Българе”. Той е генерален спонсор на ансамбъла вече няколко години. Прави го, за да се запомни българското, българщината. “За да може младите хора да се научат, да имат усещането за българското като гледат техните вдъхновяващи спектакли”.

Другата му страст са цветята. “Много обичам да присъствам пролетно време, когато се подрежда градината. Сам избирам какви цветя да бъдат насадени – не само в офиса, а и вкъщи, и в хотелите – навсякъде искам да виждам красива цветна градина”, признава Николай Вълканов.

 

За него

Добър българин

Той е един много добър българин, който спаси няколко фалирали предприятия в България. Изправи ги на крака, изплати заплатите на работниците. Затова и получи наградата на КРИБ. България има нужда от такива хора.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ

 

Отличен специалист

Един отличен специалист, който в годините се е доказал и съвсем заслужено получи специалната награда на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Той ръководи една отговорна компания, която дава хляб на много хора в Родопите и Македония и наистина съживи рудниците в районите.

Проф. д-р Любен Тотев, ректор на Минно-геоложки университет

Познава много добре сектора

Професор Вълканов е в бранша от 25 години и е един от хората, които познават най-добре сектора. Гордея се, че има такава награда за фирма в минния бранш. Относно компанията „Минстрой Холдинг” не ми е известно такова дружество в България да е на толкова високо ниво.

Инж. Владимир Топалов, председател на Синдикална миньорска федерация “Подкрепа”

 

Най-големият работодател в Златоград

Николай Вълканов е най-големият работодател в Златоград. Рудниците на неговия холдинг „Минстрой“ от доста години дават работа на много хора – миньори, флориери и други. При това те са и добре платени и хората са доволни. Но лично той има голям принос и към икономиката на общината. Той съживи търговията и услугите в района и помага за редица обществени мероприятия. Сърцат и добър човек е, дано има повече като него.

Кметът на Златоград, Мирослав Янчев

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. любопитен съм как е направил първия си милион…

  2. Николай Вълканов е от Мултигруп. Негов финансист е Делян Пеевски, а политически покровител – Ахмед Доган. Прави впечатление, че по време на интервюто журналистът избягва да попита, а „добрият българин“ забравя да спомене за хидрогеоложкия хонорар от 1 милион, който той изплати на Ахмед Доган от държавните пари за проекта „Горна Арда“. И фактът, че Николай Вълканов владее половината рудодобив в България показва нивото на държавата. Сами преценете какво казва, че „когато имаш добро финансиране, бизнесът може да се развива“ – финансирането идва от многоуважавания и многообичан от всички българи г-н Делян Пеевски. Хвала!

  3. Перезвоните пожалуйста по номеру 8 (812)642-29-99 Антон.

  4. Перезвоните пожалуйста по номеру 8 (953)367-35-45 Антон.

  5. Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8(981)974-93-50 Антон.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.