На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Президентът Радев в Йордания: Не трябва да се инвестира само в магистрали, а и в човешки капитал и научно сътрудничество

Коледата невъзможна за „Левски“, „сините“ пак трагични далеч от „Герена“

Десислава Радева за полицейска проверка през февруари: Стоях в колата на НСО ни жива, ни умряла Тежковъоръжени жандармеристи дърпали шофьора й за ревера

Пилот загина, след като изтребител се разби при кацане в Украйна

Порошенко обяви създаването в Украйна на автокефална православна църква

Цветан Цветанов се срещна с кмета на Банско Георги Икономов

Вижте от птичи поглед как върви строежът на хотел Hyatt Regency в София

Проф. д-р Георгий Станишев, председател на журито в международния конкурс за нов градски център на Велико Търново: Експозиционният център на Клаудио Нарди е новаторски, но кореспондира и с българските архитектурни традиции

Проектираният от италианския архитект Клаудио Нарди експозиционен център, спечелил първо място в международния архитектурен конкурс „Ново сърце за Стария град“, е новаторски, но кореспондира и с традициите в българската архитектура. В това е категоричен проф. д-р Георгий Станишев, председател на журито в професионалната надпревара за проектиране на експоцентър и предлагане на градоустройствено решение /концепция/ за терена на Старото военно училище във Велико Търново. Проф. Станишев подчертава, че историята показва как няма новаторство, което да не е посрещнато с щикове, с желание веднага да бъде унищожено и осмяно.

„Проектът за Експозиционен център на арх. Нарди е новаторски дотолкова, доколкото той внася един нов език, нова фразеология в традицията на Велико Търново. Със заоблени ръбове, проста форма, проектът се вписва в средата като едно обтекаемо тяло, което свързва пространството между двете съществуващи сгради – на Великотърновския университет и на Областната управа. Това тяло съдържа два на пръв поглед изключващи се елементи като стъкло и дърво, които обаче дават нов, модерен вид на сградата, която кореспондира с традициите в архитектурата на Велико Търново.

Проектът на арх. Нарди, изпълнява основната задача, която журито бе поставило по време на разглеждането на проектите – организира съществуващата среда, благодарение на своята радикална различност. До голяма степен избрахме обект, който с простотата и своята лаконична архитектурна фраза организира и притегля двата други значително по-едри по мащаб обекти“, поясни председателят на международното жури.
Сградата на новия Експозиционен център ще има амфитеатрална форма и ще се явява първата акупунктурна точка – „врата“ с ново градоустройствено решение и функционална многообразност, с изглед в перспектива към паметника на Асеневци и прилежащата територия, както и към Стария град. Това обяснява арх. Клаудио Нарди от Италия. В архитектурен план той избира омекотена, „дискретно – овална“ форма, извисяваща се във височина, която предлага от всеки ракурс и перспектива една мека, пластична и привлекателна визия.

Приземният етаж поема различни свързани функции: пространства за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, охрана, услуги, офиси, складови помещения, санитарни помещения.

Разглеждайки външния профил на сградата, проектът придава акцент върху окачения силует на първия етаж, който ще бъде допълнен с модулиращата вълнообразна морфология на зеления хълм. Първият етаж ще се състои от тяло, частично издадено напред, в което ще се помещават основните функции – голяма зала с капацитет 1200 места и свързаните с нея функции. Пространството ще дава възможност за разделяне на залата на по-малки помещения – 2, 3, 4, 6, чрез използването на вертикално разположени мобилни панели с отлична изолация. Предвидени са места за системи за контрол и за осигуряване на симултанен превод, сцена и задкулисие. Чрез изградено стълбище и асансьори ще бъде осигурен пряк достъп до останалите зони за обслужване. Оборудването на залата ще бъде преместваемо, сцената ще бъде мобилна и оформена от сглобяеми платформи, които ще бъдат разположени на различни нива, с цел отлична визуализация за публиката от различните ракурси на залата. Предвидени са също евакуационни изходи, санитарни помещения, голяма зона за разполагане на кафене с панорамен изглед към Стария град и паметника на Асеневци, достъп до панорамната тераса на нивото на покрива. Оттам ще се разкрива панорамен изглед към сърцето на новия градски център.

За фасадата на сградата ще бъде използвана плътна вертикална дървена слънцезащитна система „Brise Soleil“ със слънцезащитни функции. Така ще се акцентира върху облия формат на сградата и ще се постигне единство на възприятието при изпъкналите прозрачни и стъклени повърхности и плътните буферни ламели през различните часове на денонощието.

Овалният Експозиционен център ще се извисява над хълма, с основната си част обърнат на изток, като ще бъде осигурен достъп до подземния паркинг. С каменна конструкция ще бъде оформен амфитеатралният изглед на сградата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.