Обявиха грипна епидемия в Перник и Пазарджик

Търсят с кучета избягалия след гонката с полицаи край Стара Загора

Честваме Антоновден

Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия

Тереза Мей се среща с противниците си след победа във вота на недоверие

Двама души са арестувани след продължителна гонка между полицаи и автомобил

Правителството на Ципрас оцеля със 151 вота

Нормативното убийство на зимния туризъм

На 17 януари 2019 да почерпят

Президентът на Руската федерация Владимир Путин пред сръбските вестници „Политика“ и „Вечерне новости“: ЕС трябва да даде гаранции за “Турски поток” Дестабилизиращ фактор на Балканите е политиката на САЩ и някои западни страни

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Проф. д-р Делчо Порязов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов”

Проф. д-р Делчо Порязов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов” на тържествено заседание на Общински съвет. Заседанието се проведе в аулата на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, на която проф. Порязов е бил ректор от 1972 до 1974 година. Награждаването на проф. Порязов се проведе в Свищовското висше училище и заради честването на 65-та годишнина на катедра „Финанси и кредит”.
Сесията на Общинския съвет бе водена от зам.-председателя на Общинския съвет д-р Татяна Ганчева-Георгиева. Своите поздрави към проф. Порязов изпрати и председателят на местния парламент д-р Кристиян Кирилов, който в момента е в Биело поле, Черна гора.

Проф. д-р Делчо Порязов е роден в с. Горно поле, Хасковско. Потомък е на бежанци от Беломорска Тракия. Средното си образование завършва в гр. Харманли. През 1952 г. се записва за студент във ВФСИ – Свищов, сега Стопанска академия „Д. А. Ценов”. През 1957 г. завършва висшето училище с пълно отличие и златен медал, специалност „Финанси и кредит”. Преминава през всички нива на административно управление – изпълнява функциите на ръководител катедра „Финанси и кредит”, декан на Финансовия факултет (1966 – 1969 г.), заместник-ректор от 1969 до 1972 г. и ректор в следващите две години. През есента на 1974 г. проф. Порязов започва работа като зам.-завеждащ отдел „Планово-икономически” към ЦК на БКП, а по-късно – от 1984 г. до 1988 г. – е зам.-министър на финансите. Проф. Порязов активно участва и в живота на българската научна общност – дългогодишен член е на Съюза на учените в България. От 2004 до 2013 г. е председател на Управителния съвет на икономистите в България.

Заслугите на проф. д-р Делчо Порязов като учен, преподавател и общественик-родолюбец са високо ценени, свидетелство за което са много държавни награди: „Заслужил деятел на науката”, ордените „Св. Св. Кирил и Методий”, „Червено знаме на труда”, „Народна република България”. Той е носител и на най-високия орден на Република България „Стара планина” – първа степен.

Почетният знак на Общината бе връчен на проф. Порязов лично от кмета Генчо Генчев, с пожелание за здраве, дълголетие и занапред да продължи да помага на Свищов със своите знания и опит.
– Ценя високо тази оценка, защото Свищов не е кой да е град в България. Свищов е един от духовните центрове на Република България. Ще нося гордо това звание – каза с благодарност в словото си проф. Порязов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.