Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Проф. д-р Ива Петкова връща зрението Ако чакаме пациентът да дойде при лекаря, вече сме закъснели, предупреждава офталмоложката

Новите терапии съществуват в света от 15 години, у нас се прилагат от една

Закъса ли някой сериозно с очите, знае, че има една последна надежда – проф. д-р Ива Петкова. Тя работи в Клиниката по офталмология на Александровска болница в София и в Специализираната болница за активно лечение на очни болести “Зора”, която създава през 2001 г. Зад гърба си има почти 30 години лекарска практика и специализации в Кьолн, Лондон, Брюксел и Антверпен. Национален консултант е по офталмология през 2010-2019 г., член на Експертния съвет по очни болести от 2019 г. Извън титлите и ръководните постове, проф. Петкова е човек, готов винаги да откликне на чуждото нещастие. Не е случайно, че при нея отиват най-отчаяните пациенти, тези, които са на път да изгубят зрението си.

Нормално (вляво) и увредено (вдясно) зрение

За съжаление, медицината не е всесилна и лечението не винаги помага, признава лекарката, тогава трябва навреме да се мисли за рехабилитация – невиждащият човек да свикне да се справя сам, за да не тежи на близките си. Както и да звучи, но за някои е огромен успех, когато зрението, макар и вече увредено, успее да се задържи на едно ниво и не се влошава повече. Най-радостното е, разбира се, ако то успее да се подобри благодарение на новите терапии, които съществуват в света от 15 години, а у нас се прилагат от една. Става дума за

макулната дегенерация, свързана с възрастта.

Там медицината наистина е отбелязала напредък, вече има лекарства, постоянно се откриват и нови методи на лечение. Заболяването, при което най-често след 60 години настъпват промени в част от ретината, наречена макула, вече не е присъда за слепота.

По-драматична е влажната форма на заболяването, при която се наблюдава растеж на абнормни кръвоносни съдове. Те водят до “изтичане” на кръв и течност и поява на наподобяващи мехурчета образувания под макулата. Тези нови съдове водят до промяна в зрението – изкривяване на правите линии, сиви и черни петна в наблюдавания образ. Обикновено засегнато е едното око, но заболяването може да се разпространи и в другото.

Много често хората мислят, че имат перде

което се появява на същата възраст, но различните заболявания могат да съществуват едновременно. Чака се пердето да узрее и се пропускат някои много важни заболявания в очното дъно, каквито са макулната дегенерация, свързана с възрастта, а също и глаукомата. Тези заболявания междувременно могат да работят, да нанесат невъзвратими увреждания и накрая да се окаже, че операцията за перде не помага.

“Симптом е всяка промяна, която човек усети, свързана със зрението – казва проф. Петкова. – Болката, която е алармиращ симптом при повечето заболявания на тялото, обикновено отсъства при очните заболявания или е доста рядка и промените в зрението са тези, които водят пациентите при специалист. Но тук искам да кажа, че да оставим пациента да бъде инициативният, да отиде при лекаря, когато забележи нещо, в повечето случаи се оказва доста късно. Ранната диагноза не може да бъде оставена в ръцете на пациента. Тя трябва да бъде грижа на обществото, на здравните власти и да бъде свързана с профилактичните мероприятия. В Клиниката по офталмология на Александровска болница, където се намира единственото детско отделение по очни болести, от години се борим децата между 3 и 5 години да бъдат прегледани от специалист, за да може рано да се открие

така нареченото “мързеливо око”

(амблиопия) и да се използват възможностите за лечение, които има. Родителите не могат да го открият, защото е засегнато едното око, а другото вижда добре и компенсира. Може да се хване само от специалист.”

Тези родители, които поемат инициатива и заведат децата си на преглед сами, могат рано да хванат заболяването и така да спасят окото на детето. Сигнал за тревога е, когато детето започне да криви и извърта главата си, за да види нещо.

Има съвсем прост тест – закрийте едното око на детето и го накарайте да види някоя картинка и да ви каже каква е. След това направете същото с другото око. Ако установите, че не вижда с едното око, отидете веднага при специалист, защото докато детето е малко, чрез стимулация на очния нерв окото може да се накара “да проработи”.

За да откриете макулната дегенерация също

има тест – нарича се решетка на Амслер

Представлява решетка от прави линии с точка в средата. Покрийте с ръка едното око и фокусирайте погледа си с непокритото око върху централно разположената точка. Повторете с другото око. Ако някоя от правите линии изглежда вълнообразна, замъглена, прекъсната или изкривена, ако липсват части от решетката или ви се явяват замъглени зони или бели петна, незабавно се консултирайте с офталмолог. Решетката на Амслер можете да свалите от интернет. Подобен тест можете да си направите и ако погледнете поотделно с двете очи към прозорец, рамка на врата или друг предмет, който трябва да е с прави линии.

При лечение на влажната форма на макулната дегенерация, свързана с възрастта, зрението се повлиява 90%, но ефектът отминава с времето. За някои хора обаче всяко отлагане на слепотата е важно – все пак става дума за възрастни хора. Лошото е, че лечението, което се изразява в поставянето на три инжекции, се плаща 75% от здравната каса, останалата сума се покрива от пациента и е към 360 лв. на инжекция. Това не винаги е по силите на един пенсионер, затова проф. Петкова апелира цялото лечение да се поеме от НЗОК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.