Проф. д-р Ива Петкова връща зрението

Ако чакаме пациентът да дойде при лекаря, вече сме закъснели, предупреждава офталмоложката

Новите терапии съществуват в света от 15 години, у нас се прилагат от една

Закъса ли някой сериозно с очите, знае, че има една последна надежда - проф. д-р Ива Петкова. Тя работи в Клиниката по офталмология на Александровска болница в София и в Специализираната болница за активно лечение на очни болести “Зора”, която създава през 2001 г. Зад гърба си има почти 30 години лекарска практика и специализации в Кьолн, Лондон, Брюксел и Антверпен. Национален консултант е по офталмология през 2010-2019 г., член на Експертния съвет по очни болести от 2019 г. Извън титлите и ръководните постове, проф. Петкова е човек, готов винаги да откликне на чуждото нещастие. Не е случайно, че при нея отиват най-отчаяните пациенти, тези, които са на път да изгубят зрението си.

За съжаление, медицината не е всесилна и лечението не винаги помага, признава лекарката, тогава трябва навреме да се мисли за рехабилитация - невиждащият човек да свикне да се справя сам, за да не тежи на близките си. Както и да звучи, но за някои е огромен успех, когато зрението, макар и вече увредено, успее да се задържи на едно ниво и не се влошава повече. Най-радостното е, разбира се, ако то успее да се подобри благодарение на новите терапии, които съществуват в света от 15 години, а у нас се прилагат от една. Става дума за

макулната дегенерация, свързана с възрастта.

Там медицината наистина е отбелязала напредък, вече има лекарства, постоянно се откриват и нови методи на лечение. Заболяването, при което най-често след 60 години настъпват промени в част от ретината, наречена макула, вече не е присъда за слепота.

По-драматична е влажната форма на заболяването, при която се наблюдава растеж на абнормни кръвоносни съдове. Те водят до “изтичане” на кръв и течност и поява на наподобяващи мехурчета образувания под макулата. Тези нови съдове водят до промяна в зрението - изкривяване на правите линии, сиви и черни петна в наблюдавания образ. Обикновено засегнато е едното око, но заболяването може да се разпространи и в другото.

Много често хората мислят, че имат перде

което се появява на същата възраст, но различните заболявания могат да съществуват едновременно. Чака се пердето да узрее и се пропускат някои много важни заболявания в очното дъно, каквито са макулната дегенерация, свързана с възрастта, а също и глаукомата. Тези заболявания междувременно могат да работят, да нанесат невъзвратими увреждания и накрая да се окаже, че операцията за перде не помага.

“Симптом е всяка промяна, която човек усети, свързана със зрението - казва проф. Петкова. - Болката, която е алармиращ симптом при повечето заболявания на тялото, обикновено отсъства при очните заболявания или е доста рядка и промените в зрението са тези, които водят пациентите при специалист. Но тук искам да кажа, че да оставим пациента да бъде инициативният, да отиде при лекаря, когато забележи нещо, в повечето случаи се оказва доста късно. Ранната диагноза не може да бъде оставена в ръцете на пациента. Тя трябва да бъде грижа на обществото, на здравните власти и да бъде свързана с профилактичните мероприятия. В Клиниката по офталмология на Александровска болница, където се намира единственото детско отделение по очни болести, от години се борим децата между 3 и 5 години да бъдат прегледани от специалист, за да може рано да се открие

така нареченото “мързеливо око”

(амблиопия) и да се използват възможностите за лечение, които има. Родителите не могат да го открият, защото е засегнато едното око, а другото вижда добре и компенсира. Може да се хване само от специалист.”

Тези родители, които поемат инициатива и заведат децата си на преглед сами, могат рано да хванат заболяването и така да спасят окото на детето. Сигнал за тревога е, когато детето започне да криви и извърта главата си, за да види нещо.

Има съвсем прост тест - закрийте едното око на детето и го накарайте да види някоя картинка и да ви каже каква е. След това направете същото с другото око. Ако установите, че не вижда с едното око, отидете веднага при специалист, защото докато детето е малко, чрез стимулация на очния нерв окото може да се накара “да проработи”.

За да откриете макулната дегенерация също

има тест - нарича се решетка на Амслер

Представлява решетка от прави линии с точка в средата. Покрийте с ръка едното око и фокусирайте погледа си с непокритото око върху централно разположената точка. Повторете с другото око. Ако някоя от правите линии изглежда вълнообразна, замъглена, прекъсната или изкривена, ако липсват части от решетката или ви се явяват замъглени зони или бели петна, незабавно се консултирайте с офталмолог. Решетката на Амслер можете да свалите от интернет. Подобен тест можете да си направите и ако погледнете поотделно с двете очи към прозорец, рамка на врата или друг предмет, който трябва да е с прави линии.

При лечение на влажната форма на макулната дегенерация, свързана с възрастта, зрението се повлиява 90%, но ефектът отминава с времето. За някои хора обаче всяко отлагане на слепотата е важно - все пак става дума за възрастни хора. Лошото е, че лечението, което се изразява в поставянето на три инжекции, се плаща 75% от здравната каса, останалата сума се покрива от пациента и е към 360 лв. на инжекция. Това не винаги е по силите на един пенсионер, затова проф. Петкова апелира цялото лечение да се поеме от НЗОК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве