Проф. д-р Кенет Александър: Жените се диагностицират с HPV, когато водят активен живот и затова диагнозата им струва скъпо

Проф. д-р Кенет Александър

Много от жените се разболяват от този вид рак в края на 30-те или края на 40-те си години

"В САЩ имунизацията срещу HPV датира от 2006 г., като сме имунизирали около 60% от момичетата", каза американският педиатър проф. д-р Кенет Александър, който е началник на Инфекциозна клиника към Детската болница Nemours в Орландо, Флорида по време на здравен форум у нас.

Специалистът обърна внимание на това, че жените се диагностицират с HPV още в ранна, активна възраст.

"Много от жените се разболяват от този вид рак в края на 30-те или края на 40-те си години. Това са години, през които жените все още гледат малките си деца, заети са с кариера и също така се грижат и за родителите си. Този вид рак се диагностицира в момент, в който жените са ангажирани с много други неща и затова тази диагноза им струва много скъпо", каза д-р Кенет Александър.

Той посочи и важността от HPV ваксината, за която обаче родителите много често нямат нужната информация.

"Първоначално в САЩ мислехме кой трябва да води дискусията срещу HPV. Първоначално смятахме, че това трябва да бъдат акушер-гинеколозите, но те не са лекарите, които поставят ваксини и не се срещат с по-младите жени. Освен това те не преглеждат и мъже. Общопрактикуващите лекари и педиатрите се срещат с млади хора, а също и с мъже. Затова педиатрите са хората, които могат да водят разговори по тази тема", каза той.

"Мой колега гинеколог ми сподели, че когато една жена получи диагнозата за цервикална интраепителна неоплазия (CIN), стресът, който преживява, може да се уеднакви със стреса при преживян спонтанен аборт във втори триместър", каза още д-р Кенет. 

"Най-честата причина поради която тийнейджърите в САЩ не се ваксинират срещу HPV, е фактът, че лекарят не е предложил тази ваксина. Тази причина са изтъкнали семействата. Затова трябва да научим общопрактикуващите лекари да водят този разговор. В Америка сме разбрали, че лекарите често говорим прекалено много. Затова информацията за това трябва да се каже на родителите кратко и ясно, за по-малко от минута, и да се посочи какво представлява HPV, а именно - човешки, папиломен вирус, който се предава по полов път и причинява дигитални брадавици и рак на маточната шийка", допълни американският специалист.

"Като лекари са ни учили да разсъждаваме като учени, защото науката е нещо много важно. Коментираме рисковете, цитираме статистически данни. Но когато говорим с родителите, трябва да подхождаме като преводачи и да разкажем история, която е насочена не към ума, а към сърцето", каза още той.

В България Министерство на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV за момичета на възраст 10-13 г., в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 г.

СЗО също препоръчва ваксинацията срещу HPV да се извършва именно между 9 и 13-годишна възраст, когато все още не е започнат сексуален живот и следователно няма зараза. По-големи момичета и дори млади жени също могат да се ваксинират, но ваксинацията не е толкова ефективна, след като сексуалната активност вече е започнала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве