Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Проф. д-р Марияна Божинова е новият ректор на Стопанската академия в Свищов

Общото събрание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”в Свищов избра за ректор на свищовското висше училище през мандат 2020-2024 проф. д-р Марияна Божинова. След представяне на вижданията за развитие на Стопанската академия през следващия управленски мандат от двамата кандидати за ректорския пост – проф. д-р Андрей Захариев и проф. д-р Марияна Божинова, членовете на Общото събрание имаха възможност да зададат въпроси и да изразят мнение.

Изборът се проведе чрез тайно гласуване, като от 117-членен състав, в залата присъстваха 115 души. Председателят на Общото събрание – проф. д. н. Борислав Борисов, благодари на двамата кандидати за позитивно проведената кампания и обяви резултатите. Проф. Божинова бе избрана с мнозинство от 58 гласа „за”, при 43 положителни вота за проф. Захариев. Новоизбраният ректор заяви, че принципите, върху които ще се гради управлението на Академията, са: академична свобода; приемственост; откритост и водене на диалог; консенсус при взимане на решения; законност. Основната цел в мандата на проф. Божинова ще бъде затвърждаване позициите на Стопанска академия „Д. А. Ценов”– Свищов като едно от най-добрите висши училища в България, в областта на икономиката, администрацията и управлението, и превръщането й в разпознаваем субект в международното образователно и научно пространство.

От представените при номинирането на проф. Божинова биографични данни стана ясно, че тя има организационни и управленски умения като: ВрИД ректор на СА „Д. А. Ценов”; зам.-ректор „Учебна дейност”, отговарящ за обучението на студенти в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър”; ръководител на катедра, на научноизследователски проекти и на магистърски програми; управител на Център за практико-приложни изследвания „Бъров” ЕООД; научен ръководител на докторанти и дипломанти. Притежава добри умения за комуникация и преподаване, за сътрудничество с колеги-преподаватели и изследователи, за работа в екип. Има опит като главен редактор на списание и член на редколегии на няколко списания, в т.ч. и в чужбина.

Проф. Божинова има над 150 научни публикации и учебници в областта на търговския и туристическия бизнес, в т.ч. в Scopus и WEB of Science. Участвала е в екипите на 17 научноизследователски и образователни проекта (един международен по програма TEMPUS), като на 10 от тях е била ръководител. Член е на Обществения съвет по туризъм към министъра на туризма на Р България (от 2018 г. до момента), на Българска асоциация по маркетинг (от 2009 г.), на Съюз на учените в България (от 2004 г.). Лицензиран експерт е към Националната агенция за оценяване и акредитация към МС (от 2002 г.). Сред признанията и наградите на проф. Божинова са: почетен плакет на Икономически университет – Варна за цялостен принос в развитието на науката по търговия в България и кадровото израстване в катедра „Икономика и управление на търговията” (2013 г.); грамота от Академичното ръководство на СА „Д. А. Ценов” (2011 г.); почетен медал на СА „Д. А. Ценов”(2010 г.).

След избора на ректор, заседанието на Общото събрание продължи с избор на Академичен съвет. Предстои предложеният от проф. д-р Марияна Божинова екип от заместник-ректори, с който ще управлява Стопанската академия в мандатния период до 2024 година, да бъде одобрен от Академичния съвет.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.