Дневният хороскоп на Алена за четвъртък, 27.02.2020

На 27 февруари 2020 да почерпят

Украйна разследва Джо Байдън за намеса в работата на прокуратурата

Вдовицата на Енвер Ходжа почина на 99 години

Комисия от Министерство на културата обследва сградите на пл. „Тройката” в Бургас

Вдигнаха “Батмобил“ с паяк в Москва (ВИДЕО)

Гръцки острови на бунт срещу мигранти Недоволство от строителството на нови лагери

Създадоха робот, който може да усеща болка Чувствителността се дължи на синтетична кожа със сензори

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 27 февруари 2020 г.

Италианец е приет с температура в габровската болница Резултатите от теста за коронавирус ще излязат след два дни

ООН разтревожена заради безпрецедентната инвазия на скакалци в Африка

Втори починал от коронавируса във Франция

Насила отпуск за карантина – незаконен

Осигуровки за фермер, който е и едноличен търговец

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 февруари 2020

Проф. д-р Миглена Темелкова – Най-младият ректор

От половин година един от 52-та университета у нас – Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), се ръководи от най-младия ректор у нас. Професор д-р Миглена Темелкова е избрана на поста на 25 юни 2019 година и в мандата си встъпва на 43 години. В историята на висшето училище тя е записана и като първата жена ректор.

Въпреки че изглежда като прецедент на такъв пост сред лидерите на вузове у нас, тя не се възприема като изключение от правилото. “Пред мен има много нови предизвикателства, свързани с това, че висшето училище, което само допреди 4 години беше колеж, трябва да извърви пътя и да стане съвременен, модерен университет”, казва проф. Темелкова.

Нито едно висше училище не може да съществува без да си партнира със сходни университети и поради тази причина огромното предизвикателство са интегрираните международни и интердисциплинарни образователни продукти, както и двойните, дори тройни дипломи, обяснява тя и допълва – “Това означава сродяване, партниране с университети у нас и в чужбина. В условията на Четвърта индустриална революция, а както експертите казват, на нашата врата чука Петата, на нас ни трябват експерти, които притежават интердисциплинарна подготовка и могат да отговарят на съвременните условия на пазара на труда. Затова нашето образование трябва да работи в тази посока”.

В момента във ВУТП реално се обучават 1400 студенти. На есен приемът е реализиран на около 120%, отчита новият ректор и отбелязва, че студенти във вуза не липсват. “Идват да учат, защото обучението е практически ориентирано и имаме уникални специалности. Затова започваме да имаме пробиви и в чужбина”, категорична е тя.

Най-важната промяна, която є се налага да реализира, откакто е на поста, е да работи за получаването на акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация. “Става въпрос за завършването на процедурата по акредитирането на образователните степени бакалавър и доктор. Това ще бъде новото при нас и се надявам съвсем скоро да получим тези две степени в образователната палитра, която предлагаме на пазара”, разказва проф. Темелкова.

Всъщност професионалният є път в науката тръгва съвсем случайно, след като вижда обява за конкурс за докторанти в Техническия университет в родния є град Варна. Решава да се яви, защото научната работа винаги я е привличала. След като става доктор, посоката вече е ясна, признава самата тя.

След като завършва финанси в Икономически университет – Варна и право във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специализира “Международно търговско право и международен бизнес” в Свищовската академия и “Лидерство” в университета “Джордж Таун” във Вашингтон. Научните й интереси се преплитат в две основни професионални направления – “Общо инженерство”, по което от 2010 година с решение на Висшата атестационна комисия е доцент, и “Администрация и управление”, по което от 2017 година е професор.

Казва, че възприема себе си повече като научен работник, отколкото като администратор.

“След 20 години опит във висшето образование, обаче идва моментът да допринесеш с него към институцията, в която работиш. Узряването ми за ректор беше именно в тази посока, това бяха мотивите ми, за да се кандидатирам”, разказва проф. Темелкова, която е единствената българка, сертифицирана да обучава по американската методика за изграждане на лидери Грид и по немската – Сайнекуб. Към момента тя обучава лидери по собствена методика – Smart leadership.

Пътят от редови преподавател до ректор извървява в три университета – Технически университет – Варна, където през 2007 година завършва докторантурата си в областта на организацията и управлението на производството, Варненски свободен университет, където е ръководител на Център за учебно-тренировъчни фирми и се утвърждава като водещ специалист в национален и международен аспект в областта на лидерството, и Висше училище по телекомуникации и пощи, в което реализира съвместно със студенти значими международни научни проекти в областта на дигиталното лидерството и управлението на бизнес организациите.

 

12 часа на работа

Откакто е начело на университета, работното време на проф. Темелкова е около 12 часа. Затова свободно си време инвестира в семейството си. “Имам 20-годишен син, който и сега казва, че му липсва майка му заради годините научна работа. Така се случи, че той бива най-пренебрегван заради страстта към науката. Всяка свободна минута гледам да отделям на него и съпруга ми, те усещат много повече липсата ми сега, за разлика от времето, когато бях обикновен професор”, разказва ректорът на висшето училище.

 

За нея

Човек на промяната

Един от най-младите ректори, всъщност най-младият у нас. Изключително енергичен човек с ясна визия как трябва да се развива висшето училище, което управлява. Мисля, че точно с такива хора, с желание за промяна, може да се осъществи преходът, който българските висши училища трябва да направят, така че да влязат в XXI век и да бъдат на нужното ниво.

Петър Николов, заместник-министър на образованието

 

Търси най-добрите форми на обучение

Тя беше един изключително инициативен млад учен. Тук във Варненския свободен университет с нейната активност свързваме развитието на учебно-тренировъчните фирми – изключително полезна форма на обучение за нашите студенти, също така и академията за лидерство, която разработиха заедно с ректора на университета тогава проф. Недялкова. Тя не просто се занимава теоретично с въпросите на науката, но и търси практическите форми на обучението на студентите.

Яни Янев, вицепрезидент на Варненски свободен университет

 

Учен с добри управленски умения

Тя е изключителен учен, но има много добри мениджърски умения. Смятам, че като ректор ще се справи много добре, защото има много широки познания. В момента това висше училище все още не е намерило своето място, въпреки че има своята ниша. То трябва да подготвя кадри за новия кибер свят, както го наричаме.

Проф. д-р инж. Димитър Дамянов, преподавател в Техническия университет

 

Превърна ме в лидер

Имам честта да я познавам повече от 11 години. Тя ме впечатли с иновативните си подходи и методи на преподаване. За мен тя е идеен и креативен преподавател. Като неин възпитаник извървях пътя до модерното лидерство. Тя ме превърна в лидер, мислещ за екипа си, надгради у мен умения, които успешно допринасят за лидерското позициониране на фирмите, в които съм работила.

Даяна Стойкова, мениджър в Нидерландия

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.