Проф. д-р Миглена Темелкова - Най-младият ректор

От половин година един от 52-та университета у нас - Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП), се ръководи от най-младия ректор у нас. Професор д-р Миглена Темелкова е избрана на поста на 25 юни 2019 година и в мандата си встъпва на 43 години. В историята на висшето училище тя е записана и като първата жена ректор.

Въпреки че изглежда като прецедент на такъв пост сред лидерите на вузове у нас, тя не се възприема като изключение от правилото. “Пред мен има много нови предизвикателства, свързани с това, че висшето училище, което само допреди 4 години беше колеж, трябва да извърви пътя и да стане съвременен, модерен университет”, казва проф. Темелкова.

Нито едно висше училище не може да съществува без да си партнира със сходни университети и поради тази причина огромното предизвикателство са интегрираните международни и интердисциплинарни образователни продукти, както и двойните, дори тройни дипломи, обяснява тя и допълва - “Това означава сродяване, партниране с университети у нас и в чужбина. В условията на Четвърта индустриална революция, а както експертите казват, на нашата врата чука Петата, на нас ни трябват експерти, които притежават интердисциплинарна подготовка и могат да отговарят на съвременните условия на пазара на труда. Затова нашето образование трябва да работи в тази посока”.

В момента във ВУТП реално се обучават 1400 студенти. На есен приемът е реализиран на около 120%, отчита новият ректор и отбелязва, че студенти във вуза не липсват. “Идват да учат, защото обучението е практически ориентирано и имаме уникални специалности. Затова започваме да имаме пробиви и в чужбина”, категорична е тя.

Най-важната промяна, която є се налага да реализира, откакто е на поста, е да работи за получаването на акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация. “Става въпрос за завършването на процедурата по акредитирането на образователните степени бакалавър и доктор. Това ще бъде новото при нас и се надявам съвсем скоро да получим тези две степени в образователната палитра, която предлагаме на пазара”, разказва проф. Темелкова.

Всъщност професионалният є път в науката тръгва съвсем случайно, след като вижда обява за конкурс за докторанти в Техническия университет в родния є град Варна. Решава да се яви, защото научната работа винаги я е привличала. След като става доктор, посоката вече е ясна, признава самата тя.

След като завършва финанси в Икономически университет - Варна и право във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, специализира “Международно търговско право и международен бизнес” в Свищовската академия и “Лидерство” в университета “Джордж Таун” във Вашингтон. Научните й интереси се преплитат в две основни професионални направления - “Общо инженерство”, по което от 2010 година с решение на Висшата атестационна комисия е доцент, и “Администрация и управление”, по което от 2017 година е професор.

Казва, че възприема себе си повече като научен работник, отколкото като администратор.

“След 20 години опит във висшето образование, обаче идва моментът да допринесеш с него към институцията, в която работиш. Узряването ми за ректор беше именно в тази посока, това бяха мотивите ми, за да се кандидатирам”, разказва проф. Темелкова, която е единствената българка, сертифицирана да обучава по американската методика за изграждане на лидери Грид и по немската - Сайнекуб. Към момента тя обучава лидери по собствена методика - Smart leadership.

Пътят от редови преподавател до ректор извървява в три университета - Технически университет - Варна, където през 2007 година завършва докторантурата си в областта на организацията и управлението на производството, Варненски свободен университет, където е ръководител на Център за учебно-тренировъчни фирми и се утвърждава като водещ специалист в национален и международен аспект в областта на лидерството, и Висше училище по телекомуникации и пощи, в което реализира съвместно със студенти значими международни научни проекти в областта на дигиталното лидерството и управлението на бизнес организациите.

 

12 часа на работа

Откакто е начело на университета, работното време на проф. Темелкова е около 12 часа. Затова свободно си време инвестира в семейството си. “Имам 20-годишен син, който и сега казва, че му липсва майка му заради годините научна работа. Така се случи, че той бива най-пренебрегван заради страстта към науката. Всяка свободна минута гледам да отделям на него и съпруга ми, те усещат много повече липсата ми сега, за разлика от времето, когато бях обикновен професор”, разказва ректорът на висшето училище.

 

За нея

Човек на промяната

Един от най-младите ректори, всъщност най-младият у нас. Изключително енергичен човек с ясна визия как трябва да се развива висшето училище, което управлява. Мисля, че точно с такива хора, с желание за промяна, може да се осъществи преходът, който българските висши училища трябва да направят, така че да влязат в XXI век и да бъдат на нужното ниво.

Петър Николов, заместник-министър на образованието

 

Търси най-добрите форми на обучение

Тя беше един изключително инициативен млад учен. Тук във Варненския свободен университет с нейната активност свързваме развитието на учебно-тренировъчните фирми - изключително полезна форма на обучение за нашите студенти, също така и академията за лидерство, която разработиха заедно с ректора на университета тогава проф. Недялкова. Тя не просто се занимава теоретично с въпросите на науката, но и търси практическите форми на обучението на студентите.

Яни Янев, вицепрезидент на Варненски свободен университет

 

Учен с добри управленски умения

Тя е изключителен учен, но има много добри мениджърски умения. Смятам, че като ректор ще се справи много добре, защото има много широки познания. В момента това висше училище все още не е намерило своето място, въпреки че има своята ниша. То трябва да подготвя кадри за новия кибер свят, както го наричаме.

Проф. д-р инж. Димитър Дамянов, преподавател в Техническия университет

 

Превърна ме в лидер

Имам честта да я познавам повече от 11 години. Тя ме впечатли с иновативните си подходи и методи на преподаване. За мен тя е идеен и креативен преподавател. Като неин възпитаник извървях пътя до модерното лидерство. Тя ме превърна в лидер, мислещ за екипа си, надгради у мен умения, които успешно допринасят за лидерското позициониране на фирмите, в които съм работила.

Даяна Стойкова, мениджър в Нидерландия

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети