Проф. Евелина Славчева, БАН: НИМХ ползва и други имоти, собственост на академията

Ръководството на Българската академия на науките (БАН) няма да се откаже от собствеността си върху двуетажната сграда, станала обект на спор между тях и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

От 1 януари институтът е на подчинение и издържа на просветното министерство по желание на неговите служители.

Първата сграда на хидрометеорологичната служба, построена през 1954 г., е единственият неизяснен въпрос между академията и синоптиците, каза вчера ресорният министър Красимир Вълчев.

Сградата на „Цариградско шосе“ 66 в столицата, която за синоптиците и хидролозите има сантиментална стойност, е нужна на служителите на новия Институт по климата, атмосферата и водите, който БАН създаде на мястото на старата синоптична служба, обясни по БНР председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева.

„Смятаме, че това е възможно най-удобния за всички страни вариант и емоциите смятам, че трябва да оставим настрани“, каза тя.

Славчева съобщи още, че между БАН и синоптиците има още нерешени въпроси за други имоти, които синоптиците ползват, но са собственост на академията.

„Сега трябва да се регламентира как ще продължат да бъдат ползвани от тях, ако са нужни, т.е. трябва документално нещата да се изчистят“.

Неизяснени въпроси между двете страни има, например, и по отношение на интернет обслужването за синоптиците. До момента за него е плащала БАН.

„Те стават за друга организация извън БАН, това трябва да бъде регламентирано - водопроводната инсталация. Това са такива технически детайли, които предполагам, че ще изникват в процеса на съвместната ни работа може би в продължение на една година“, каза проф. Евелина Славчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България