Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Проф. Емил Ботев: По отношение на катастрофалните земетресения сме като Обетована земя

Снимка: Архив

За отделните сеизмични зони на България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 години. Няма никакво място за сравнение. По отношение на катастрофалните земетресения сме нещо като Обетована земя. Това заяви в предаването пред БНР проф. Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН:

“Изследванията, които правим, ни дават основания да твърдим, че нямаме натрупани такива големи напрежения, докато румънските колеги и международните експерти не могат да кажат това за вранчанското дълбочинно огнище. Очаква се там да продължават тези катастрофални земетресения с относително висока честота, докато честотата на тези земетресения с магнитуд 7, които могат да доведат до сериозно въздействие върху жилищния фонд и инфраструктурата, при нас стават на стотици години.”

Учените от БАН определят максималната степен на въздействие върху страната на земетресението във Вранча до пета и то в близките до Румъния населени места.

Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния, затова земетресението се усеща в много широк ареал, но остава само в сферата на усещанията, на въздействието върху психиката на хората, обясни проф. Ботев:

“Умерени по сила земетресения във Вранча се случват относително често, но дълбочината ги прави относително безопасни, с магнитут от 5-5 до 6 стават земетресения в рамките на четири-пет години. Такива земетресения не водят до сериозно въздействие върху инфраструктурата. Катастрофалните земетресения там не са рядкост, през 40-50 години стават земетресения с магнитуд, по-голям от 7.”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. При следващото голямо земетресение – не го исмам, но просто е неизбежно – като Чирпанското или Стражица, това БАНско старче ще си подаде ли оставката или кротко ще обяснява, че следващите 100 години повече няма да има земетресения и да си папка от държавната погача? Над 100 милиона даваме годишно за телевизия, която може да се самоиздържа. Над 85 милиона – за 5000 банаджии…. Няма представа колко за раздута администрация… Така пенсионерите никога няма да получават полагащото им се за отработените години!

  2. Това българите сме най-щасстливите хора, щото живеем в Обетованата земя: богати, умни, щастливи, здрави, че и без земетресения….

  3. Който не вярва на учените – да ходи на врачка да му гледа на боб! Всичко, което сега е основа на цивилизацията, е създадено от хиляди и хиляди учени. Не от ****** като горните двама.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.