Проф. Ивайло Дичев: Истерията ни пречи да решаваме спокойно истинските проблеми, които имаме

Социолозите се провалиха не само в България, каза пред БНР проф. Ивайло Дичев, който коментира резултатите от вчерашния балотаж и оставката на правителството.

"Смята се, че има манипулация, но според мен общественото мнение е станало нестабилно и трудно за предвиждане. Трябва да се замислим какво е нашето общество - за големите групи, които много се влияят от внезапни страсти и са податливи на хаос", отбеляза проф. Дичев.

И все пак повечето хора не искат предсрочни избори. Това също е парадоксално. От самото начало казах, че не може да се направи стабилно мнозинство в парламента. Конфигурацията на Борисов беше абсурдна. Нервите му издържаха дълго, направи много грешки и отстъпки, но беше ясно, че този парламент не може да оцелее. Най-добре ще е да отидем на избори и да се стабилизира ситуацията, подчерта проф. Ивайло Дичев.

Не съм сигурен, че следващите избори няма да бъдат спечелени от ГЕРБ. Към тях прибавяме и този популистки референдум. Не е изненада, че ГЕРБ и БСП приемат тази система, защото е в техен интерес. Следващото правителство може да е стабилно, но не се знае дали ще бъде легитимно, смята Дичев.

Изказването на Борисов, че е за Велико Народно събрание, също крие много въпросителни, защото не е ясно с каква цел би се направило.

Очевидно има грешки в кампанията. Хората поискаха промяна, защото ГЕРБ затисна държавата с много власт. Хората се мобилизираха да гласуват за човек, който не им е известен, каза още проф. Дичев.

Според него е парадокс, че добре живеещи общества се чувстват толкова ужасно.

Винаги съм бил скептичен към нашето управление, но все пак България е в растеж и няма драматични неща. Историята с бежанците е измислена - много малко хора идват тук, а дошлите искат бързо да отидат другаде. Има претенция и очакване, което се създаде от новите комуникации.

Проф. Дичев предлага да сравним сегашното общество с това преди сто години или със страни в други части на света.

Истерията ни пречи да решаваме спокойно и сериозно истинските проблеми, които имаме, смята професорът.

Той прогнозира, че новата популистка вълна ще бъде свързана с Русия и новите международни договори, където нищо няма да променим, но много ще се говори. И особено по отношение на Русия. Истерията по евентуално вдигане на санкциите ще замени говоренето за бежанците и ромите. Г-н Радев няма да вдигне санкциите и няма да признае Крим, но говоренето ще мобилизира всякакви популистки страсти, каза още проф. Ивайло Дичев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България