Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Проф. Ивайло Дичев: Истерията ни пречи да решаваме спокойно истинските проблеми, които имаме

Снимка: Архив

Социолозите се провалиха не само в България, каза пред БНР проф. Ивайло Дичев, който коментира резултатите от вчерашния балотаж и оставката на правителството.

“Смята се, че има манипулация, но според мен общественото мнение е станало нестабилно и трудно за предвиждане. Трябва да се замислим какво е нашето общество – за големите групи, които много се влияят от внезапни страсти и са податливи на хаос”, отбеляза проф. Дичев.

И все пак повечето хора не искат предсрочни избори. Това също е парадоксално. От самото начало казах, че не може да се направи стабилно мнозинство в парламента. Конфигурацията на Борисов беше абсурдна. Нервите му издържаха дълго, направи много грешки и отстъпки, но беше ясно, че този парламент не може да оцелее. Най-добре ще е да отидем на избори и да се стабилизира ситуацията, подчерта проф. Ивайло Дичев.

Не съм сигурен, че следващите избори няма да бъдат спечелени от ГЕРБ. Към тях прибавяме и този популистки референдум. Не е изненада, че ГЕРБ и БСП приемат тази система, защото е в техен интерес. Следващото правителство може да е стабилно, но не се знае дали ще бъде легитимно, смята Дичев.

Изказването на Борисов, че е за Велико Народно събрание, също крие много въпросителни, защото не е ясно с каква цел би се направило.

Очевидно има грешки в кампанията. Хората поискаха промяна, защото ГЕРБ затисна държавата с много власт. Хората се мобилизираха да гласуват за човек, който не им е известен, каза още проф. Дичев.

Според него е парадокс, че добре живеещи общества се чувстват толкова ужасно.

Винаги съм бил скептичен към нашето управление, но все пак България е в растеж и няма драматични неща. Историята с бежанците е измислена – много малко хора идват тук, а дошлите искат бързо да отидат другаде. Има претенция и очакване, което се създаде от новите комуникации.

Проф. Дичев предлага да сравним сегашното общество с това преди сто години или със страни в други части на света.

Истерията ни пречи да решаваме спокойно и сериозно истинските проблеми, които имаме, смята професорът.

Той прогнозира, че новата популистка вълна ще бъде свързана с Русия и новите международни договори, където нищо няма да променим, но много ще се говори. И особено по отношение на Русия. Истерията по евентуално вдигане на санкциите ще замени говоренето за бежанците и ромите. Г-н Радев няма да вдигне санкциите и няма да признае Крим, но говоренето ще мобилизира всякакви популистки страсти, каза още проф. Ивайло Дичев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Дигайте санкцийте и всички да ходиме в расия и в крим да живеем… там тече мед и масло по улиците!!!

  2. Боли ма фара за Русия, санкциите и Крим. Това с бежанците не е истерия, както казва годподинът, а съвсем рвална заплаха. Този същият Дичев говореше преди как бежанците са нужни на България и как само разни националисти били против. Е, видя се че не е така. Дичев, защо не се гръмнеш и не ни отървеш от мисленето си ?

Отговорете