„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Проф. Иван Гаврилов – Добротворецът

Ако някой ден започнем да почитаме не само героите, познати от книгите и портретите по стените, но и съвременниците, които градят бъдещето ни като народ и държавата, в пантеона на днешните пазители на живота и вярата ни сред първата редица ще бъде проф. Иван Гаврилов. Високият мъж с фигура на кален воин и пламък на духовник в очите е един от най-добрите хирурзи онколози в България, спасил стотици, вероятно и хиляди животи. Но и отличен познавач и пазител на българската история и дарител, помогнал за възстановяването на десетки храмове, войнишки паметници и читалища и подкрепил много млади хора да завършат образованието си и да открият пътя си.

Накъдето и да тръгне човек, винаги трябва да го водят пламъчетата на човещината и родолюбието, за да има животът му смисъл и полза за него и другите, смята проф. Иван Гаврилов. С тези съвети на майка си Величка – обичана и уважавана учителка, той тръгнал през седемдесетте години на миналия век към науката от родното си село Василовци в Северозападна България, завършил Природоматематическата гимназия в Михайловград и Висшия медицински институт в София.

Тези заръки следва и днес, когато вече е едно от светилата на медицината в България, професор със специалности „гръден хирург, онколог и мамолог”. И вече 12 години – началник на Торакална клиника в СБАЛ по Онкология. „За да стана лекар основна вина има майка ми. Тя ме насочи към тази професия, а после идеята се оформи в мен. Да помагаш на здрав човек е относително лесно, но да помагаш на страдащ човек е трудно”, признава професорът. От години той прави по около 400 операции годишно. А пациентите, които лекува не само със скалпела, но и с грижи и съвети, го наричат „уникален специалист и човек” и „чудо”. От земята на родния Северозапад тръгват и почитта и усилията за съхраняването на българската историята и вяра, споделя проф. Гаврилов.

Още като дете бъдещият медик се впечатлявал от разказите за хайдути и за героизма на войниците ни по фронтове. От баба си научил и за саможертвата на прадядо си Марко, загинал през 1916 година при Дойран, в офанзивата на Чеган. „За мен този човек е пример. Знаел, че отива на гибел, но тръгнал в атака и казал, че, ако остане, някой ден ще го е срам от децата му”, разказва професорът. Портретът на дядо Марко стои на видно място до иконите в кабинета му. И макар че е корав мъж и всеки ден е в битка със смъртта, заговори ли за подвизите на българските войници, в очите му блясват сълзи.

От години хирургът възстановява и финансира изграждането на войнишки паметници в селата и градовете в Северозапада и в цяла България. За някой от тях лично е донесъл и пръст от лобните им места. Помага и за възраждането на черкви, читалища и училища. Грижата му за старите храмове, тръгнала пак от родното му село Василовци, спомня си лекарят. През 1999 г. там му гостувал писателят Николай Хайтов, негов близък приятел, с когото влезли да разгледат строения през 1824 г. храм „Св. Георги”. Но видели прах, разрушения и немара. „Хайтов ме погледна с неговите безкрайни сини очи и с укор каза: „Как сте допуснали тази светиня да стигне дотук?”. И аз дадох обет да я възстановя…”, разказва хирургът. И спазил думата си, помогнал за възраждането на стария храм, а после продължил да подкрепя хората по села и градове да възстановяват черкви, манастири и читалища.

И днес финансира строежи на параклиси, дарява икони, плаща издаването на книги и фолклорни концерти за празници на градове и села. И го прави тихо, не за слава. Дарил е средства за възстановяването на паметника на богинята Диана в Монтана и на Голямата базилика в Плиска. Помага хората да не забравят вярата и корените си, които им дават сили да вървят напред. Имаш ли вяра и надежда – ти си спечелил всяка битка, убеден е професорът. С най-голяма радост обаче големият хирург помага на деца и ученици. Дарил е средства в над 20 училища за стипендии на даровити младежи, но с условие – не само да са показали отличен успех, но и обич към България. Защото без образование и почит към родното, човек няма ориентир и опора в този голям и объркан свят.

И в медицинската си дейност, и в грижите си за паметта и вярата проф. Иван Гаврилов е като апостол – обикаля цяла България, среща се с хора, проучва легенди и истории, помага и окуражава. Въпреки огромната му натовареност всеки месец отваря кабинети по градове, преглежда десетки жени и не само поставя диагнози и насочва към лечение, но и на крак изнася лекции за онкологичните заболявания, за начините да бъдат открити и излекувани. „За мен добрия човек не може да е добър само в определена част от деня или година, или само на работа. Трябва да е добър във всичко и навсякъде…”, смята лекарят.
Заради грижите му за здравето на хората и родолюбивите инициативи проф. Иван Гаврилов е получил много отличия – почетен гражданин е на Монтана, носител на почетен знак на Несебър, на наградата на Карлово.

Мисия „Букурещ”

Една от последните инициативи на проф. Иван Гаврилов е популяризирането сред младите хора на българските места в столицата на Румъния Букурещ. „По време на Възраждането в Букурещ има над 25 000 българи – търговци, книжовници, революционери. Те изграждат над 100 черкви, четири хана. Цели улици и квартали са свързани с българската история и дух. Но държавата ни не прави нищо за опазването им. Затова реших да изпращам деца на екскурзии там, да видят българските светини, да ги запомнят и разказват за тях, споделя проф. Гаврилов. С финансовата му помощ по българските места в Букурещ вече са минали ученици от Силистра, Тутракан и Чипровци. И е издадена книгата „Букурещ отблизо. По пътеките на българските възрожденци”.

За него

Прави чуждата болка своя

Прославяме Бога за това, че сред нас имаме човек като проф. д-р Иван Гаврилов. Дълбоко уважаваме неговия личен пример на съвършена отдаденост на своето призвание да прави чуждата болка своя и да дава всичко от себе си за облекчаването и излекуването с Божията помощ на тази болка у човеците.Изключително много ни радва това, че наред със своята голяма професионална ангажираност проф. Гаврилов активно участва в живота на Видинска епархия. Дълбокоблагодарни сме за неговото щедро дарителство, с което той е спомогнал за възстановяването и благоукрасяването на множество църкви и манастири в епархията.

 

 

Н. В. Пр. Видински
митрополит Даниил

Истински перфекционист

Проф. Гаврилов е истински перфекционист в работата си. Полага големи грижи за своите пациенти и винаги ме е впечатлявал с персоналното отношение към всеки болен, към всеки медицински случай. Неговите интереси извън медицината не са по-малко значими. Считам го за добротворец в бяла престилка, който късче по късче възкресява историята ни.

 

 

 

Проф. д-р Виктор Златков – акушер-гинеколог, онколог, ректор на МУ-София

Има особен блясък в очите
Иван Гаврилов е човек, който, когато говори за България, за саможертвата на българите, има особен блясък в очите… Той е истински родолюбец. Изключителен човек, който не е забравил откъде е тръгнал. Гордея се, че стойностен човек като него е почетен гражданин на Монтана.

 

 

Златко Живков –
кмет на Монтана

Поддържа екипен дух в клиниката

Проф. Гаврилов е човек изцяло отдаден на професията си. Ако има в България специалист, който най-добре разбира рака на млечната жлеза – това е той. Поддържа екипен дух в цялата клиника. Изключителен професионалист, на който може да се разчита и към когото се обръщат за помощ и пациенти, и колеги.

Проф. Д-р Георги Калайджиев – началник отделение по гръдна хирургия

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.