Проф. Иван Литвиненко: Пътеките в педиатрията са най-ниско платените

Вместо да си вършим работата като специалисти, ние трябва да се съобразяваме с ежедневно променящите се изисквания на Касата, наложените от тях рестрикции, които ескалират, и действително стигаме до момент, в който не можем да направим това, което е най-хуманното и човешкото - да дадем помощ на дете. Това заяви детският невролог проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, по БНТ.

Той призова да се разшири дейността на болницата с разкриването на хирургична дейност, очни и ушни болести и др., за да не се налага най-малките пациенти да бъдат разхождани между различни болници.

"Болшинството от специалностите в педиатрията са представени в болницата, но заради лимитите се ограничава дейността", каза проф. Литвиненко. По думите му пациенти не са връщани.

"Ние пак "хитруваме" и търсим някакъв начин, защото аз не мога да върна вкъщи родител на дете с два гърча на 26 месеца. Но това е за сметка на това, че изправям на нокти персонал, търча из болницата и търся някъде, където по подходяща пътека може да бъде прието, така че да не ощетя все пак и болницата, защото тук опираме до парите", обяни проф. Литвиненко.

Той каза още, че пътеките в педиатрията са най-ниско платените. Даде пример с деца с епилепсия, която струва 400 лв.

Медикът допълни, че отдавна е преглътнал обидата от ниското заплащане, но е обиден от това, че не може да си върши работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България