Проф. Ива Христова: Около 40% от случаите на коронавирус са безсимптомни

Кадър от БНТ

Създадените огнища, заради контакти на хората от тях, започват да преминават към дифузно разпространение. Това коментира проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в "Още от деня" по БНТ.

По думите ѝ в момента епидемията у нас все още е под контрол благодарение на огромните усилия на медицинските специалисти, издирването на контактни лица от първи и втори ред, извършването на изследвания.

"При целия този строен ред на организация стигаме до над 100 случая на ден и е възможно да надхвърлим 200. Затова е важно да няма отпускане никъде, защото през лятото имаме шанс да намалим броя на заразените, а през есента очакваме повишение“, заяви проф. Христова.

"В момента около 40% от случаите на коронавирус са безсимптомни. Още толкова са с леки прояви и около 20% стигат до болница. Но ако броят на заразените се увеличи, тези двадесет процента изведнъж ще се окажат твърде много. И още 5% са пациентите, при които се налага интензивно лечение“, каза още проф. Христова.

Според нея маските вършат работа, но по-важно е спазването на дистанция.

Последните проучвания показват, че коронавирус ще има поне до 2022 г., посочи зам.-директорът на НЦЗПБ.

Коментари

Задължително поле