Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Трите момичета, държани затворени в „Люлин”, никога не са ходили на училище

МВР предупреди: Не преминавайте през Дунав мост-2 утре

Проф. Иво Христов: България е в пълна парализа, промяната ще дойде от всички нас

„В очите на господарите на света ние винаги ще бъдем слуги. В този свят се уважава само силата. Нямам илюзии, че мога да спра земното притегляне. Но това, което хора като мен могат да направят, е поне да се опитат да казват най-опасното нещо – истината! Поради тази причина съм тази вечер пред вас”. Това сподели проф. Иво Христов на среща с жители на пловдивския район „Източен”, поканен да говори по темата за новия световен ред и предизвикателствата пред България.

В началото той разказа случка с възрастна жена, която пред очите му на улицата буквално се сринала, след като разбрала сметката си за ток. „Пенсионирана учителка с 40 години стаж, наскоро излязла от болница след тримесечен престой, разбрала, че пенсията й няма да стигне, за да си плати тока”, разказа социалният анализатор. Сред безразличната тълпа се намерили две момчета, които я откарали в болница. В телефонен разговор с дамата, малко преди срещата, проф. Христов се уверил, че тя вече е добре, но не скри гнева си от факта, че така живеят две трети от хората, градили България. „Страна, която е хранила три империи, не е в състояние в момента да изхранва остатъчното си население от 5 млн.”, подчерта водачът на пловдивската листа с №10. По думите му образованието у нас не струва пет пари, а това е така, защото България е деиндустриализирана. „Няма сложна икономика, за да има нужда от сложни хора. Тя има нужда от слуги. По същия начин, по който има нужда от слуги новият геополитически ред”, заяви проф. Христов и продължи с коментари за отношенията ни с Турция, Македония и великите сили. Намесата на официална Анкара във вътрешните работи на България не са от днес, но от нас зависи дали ще опровергаем твърденията, че сме злощастно историческо образувание и е само въпрос на време да изчезнем. „В природата и в политиката, ако се държиш като жертва, ще те изядат”, натърти проф. Христов.

17201262_1319687598124417_4650294570634736490_nПопитан за съдебната реформа, той посочи, че законът не действа, човекът действа. „Българското законодателство като качество не отстъпва по нищо на най-добрите европейски образци. Да не би да сме станали Белгия, Франция или Германия? Законът е купчина от думи. Когато хората не са убедени, че трябва да действат, имаме този резултат – пълната парализа, това имаме сега в България”, категоричен беше преподавателят по социология на правото в Пловдивския университет.

„Народното събрание не е място, където се вземат решения. Казвам го, защото знам как работи отвътре. Проблемът не е да изработиш решение, а да попречиш да се вземе решение. Промяната ще бъде от всички нас, не само от Иво Христов. Най-лесно е да стоиш в пасивна позиция и да чакаш да дойде някой да те оправи. С тоя акъл на посетител в политически супермаркет, винаги ще бъдеш обект, а не субект на историята” каза още Иво Христов.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.