Проф. Иво Христов: Българското общество не се съпротивлява, защото му липсва политическа култура и лесно се манипулира

„Голямата ми болка е, че българското общество не се съпротивлява, защото му липсва политическа култура и критично мислене, а оттам и лесно се манипулира. Но лимитът на тази система на политическа манипулация е изчерпан и това е лъч надежда”, заяви депутатът от „БСП за България” проф. Иво Христов на среща със симпатизанти на левицата в Пловдив.

Според професора по социология на правото вътрешните проблеми в България са резултат от външни фактори – така е било и така ще бъде, и предрече на страната ни бъдеще на „прифронтова държава”.

„В Европейския съюз в момента върви голяма претрансформация, концентрация и събиране на страните-основателки. След 10 години ЕС ще бъде коренно различен от днешния. Ще има дълбока вътрешна интеграция на първите държави-учредителки на ЕС, а останалите ще оформят хлабава периферия, в която попадаме и ние. Поради тази причина България е изправена пред много неприятната ситуация – непроизвеждаща икономика и обезлюдена територия, през която минават 4 от петте стратегически коридора, затова и много важна. Демографската криза за българския държавотворен народ е катастрофа и все по-често ще ставаме свидетели на тежки цивилизационни търкания с циганското население. Вече върви мощен инерционен процес на деградация. За да бъде овладяно положението, трябват силна воля и системен труд, аз лично не виждам такива!”, декларира проф. Иво Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика