Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Николай Николов: Защо кметът Фандъкова не иска да отговори на въпроси за небостъргачите на НИКМИ?

Сменяме само старите касови апарати Произведените през последните две години машини ще имат нужда само от обновяване на софтуера

Сергей Лавров: НАТО ще принуди балканските страни да приемат философията на противопоставяне Алиансът не е в състояние да отговори на терористичната заплаха, посочи външният министър

Финансовият министър Владислав Горанов е поискал обяснение за драстичните разминавания в сметките на НЗОК

Проф. Иво Христов: Реформите в ЕС след Брекзит ще оставят България в сивата зона! Според депутата от БСП в момента в Европа върви процес на декомпозиране на националната държава

„Реформите в ЕС след Брекзит ще оставят България в сивата зона, а европейският проект ще се трансформира в Европа на старите страни-членки. В тази ситуация страната ни е в най-лошата си кондиция – демографски обезкървена, с обслужваща икономика и усъвършенствана система за „претакане” на обществен ресурс.

България в сегашния й вид не може да създаде висок политически проект с висока идеология. Икономически, социална и политически дефицити се поправят, но на културно ниво са с дълготрайни последици”, това заяви депутатът от гражданската квота на „БСП за България” проф. Иво Христов на среща с пловдивчани, поканен да коментира последните геополитически събития.

Според професора социолог в момента на Стария континент върви „процес на декомпозиране на националната държава и превръщането на Европа в Европа на регионите с последваща манипулация”.

„Чии интереси обслужва референдумът в Каталуня? Кой има сметка Европа да е бъде фрагментаризирана? Защо сега? Кое е по-лесно да се манипулира – страна с 45-милионно население със самостоятелен икономически, финансов и военен ресурс или 5-милионна държава?”.

С тази поредица от риторични въпроси геополитическият анализатор даде възможност на аудитория сама да направи заключението кой е бенефициентът от ситуацията. Преди това обясни, че няма обективни предпоставки за отделянето на областта Каталуня от Кралство Испания, но референдумът е логичен отговор и на този тип европейска интеграция.

3-14„Европа като икономически и човешки потенциал е единственият континент, който е конкурент. Тя, разбира се, е в най-лошата си кондиция. Процесът е опасен и на принципа на скачените съдове може да обхване цяла Европа. Франция трепери от ужас, защото има собствена каталунска област и много различни провинции. Белгия е в риск, а в Италия предстои икономически референдум в област Венето. Като разпаднаха Югославия, стана ли по-добре за бившите югославски народи? Като разпаднаха Чехословакия, да не би Чехия и Словакия да са по-мащабни и важни страни с по-просперираща икономика? Като разпаднаха Съветския съюз, най-голямата геополитическа трагедия на 20-и век с 20 млн. жертви, без да е имало война, какво по-добро се случи? Така че това, което става в Каталуня, е дипломна работа за това, което предстои”, каза професорът по социология на правото и насочи вниманието към Близкия Изток.

„Битката в тази част на света е битка за новия световен ред”, акцентира той и поясни, че за първи път там Русия и нейните геостратегически партньори спряха механизма за демонтаж на националната държава.

В контекста на последното посещение на Владимир Путин в Анкара, според проф. Иво Христов върви „изсмукване” по много линии на най-важния съюзник на САЩ – Турция, която защитава собствените си интереси в един общ формат с Иран, Сирия и Русия.

„Кюрдската дъга ще бъде зона за нестабилност, а сирийските кюрди ще играят ролята на ИДИЛ”, прогнозира проф. Христов и даде пример с убития в Сирия руски генерал-лейтенант Валерий Асапов. Има сериозни данни, че кюрдски сили, насочени от американски спътник, са предприели атаката край Деир ез Зор.

„В Украйна върви пълзящ преврат за смяна на Петро Порошенко, защото той не изпълни най-важната задача – да направи голяма война с Русия”, смята анализаторът. Идеята да бъде вкарана Русия в „блатото” Украйна и да бъде удавена там, не се случи, затова той не изключи нов Майдан чрез лицето Саакашвили.

Целта е да дойде по-агресивен истеблишмънт, който да започне тази война с Руската федерация, допълни социологът. Според него на Балканите тече цялостно изтласкване на руското икономическо, културно и геополитичеко влияние. Затова се приема Черна гора в НАТО, затова е този бърз договор с Македония, която се изважда силово от сръбската зона. Сърбия е последният стратегически съюзник на Русия в района. На Белград е обещано членство в ЕС, НАТО е невъзможен вариант, поради пресните спомени от бомбандировките.

„Така че битката е наполовина спечелена, предвид кой е министър-председател в Белград”, каза проф. Христов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Щом е от бспар значи не се чете. Тръгнали да лъжат умрелите баби хихиххи.

  2. Смятах да приема, че всеки има право на различно мислене и интерпретация, но като стигнах до разделянето на чехия и словакия, разбрах, че не става дума ни за мислене, ни за интерпретация…

    1. Нататък е още по интересно. Прочети го. Твърди, че балтийските републики са недоволни от разпада на СССР. Та те направо изпадат в ужас от една реставрация. Авторът или не го знае, значи е некадърен, или го знае, значи е лош.

  3. Абсолютно прав е професора за демонтажа на националните суверенни държави.

    Не го ли виждаме у нас и навсякъде около нас, големите разпарчетосват малките, изземат им всички ресурси – икономически, политически, човешки …

Отговорете