Проф. Калин Гайдаров: До случая в Нови Искър е довело както развитието на състоянието на убиеца, така и вътрешни проблеми в семейството

25-годишен мъж уби, по първоначална информация - с брадва, родителите си, брат си и баба си в Нови Искър. От МВР заявиха, че той е в много тежко психическо състояние.

Този тип престъпление трябва да бъде гледано през призмата на специфичната личност, където е ясно, че има много психологически дефицити. До такова престъпление е довело както развитието на състоянието му, така и вътрешните проблеми в семейството, обясни пред БНТ проф. Калин Гайдаров – криминален психолог и бивш директор на Института по психология на МВР.

По думите му, при психично болните хора се наблюдава друг начин на виждане на света и на оценяване взаимоотношенията между хората.

"Решението да се предотвратят подобни случаи е в това тези хора да бъдат адекватно наблюдавани, адекватно лекувани, подкрепяни и обгрижвани най-вече от семейството си или друг вид структури за социална реабилитация. Тези хора не са достатъчно самостоятелни, те нямат ясна представа за собствените си проблеми", коментира той.

Психиатрията в България е недобре финансирана, няма достатъчно програми и клинични пътеки, което обрича на мизерия този специфичен дял от медицината, допълни още проф. Гайдаров.

"Няма програми за социална интеграция и подкрепа на тези хора. Близките им обикновено са бедни хора, които няма откъде да намерят пари, за да ги лекуват и за съжаление, понякога се стига до такива тежки криминални инциденти", каза Гайдаров.

Психологът коментира и какви са възможностите за наказание на задържания за жестокото убийство.

"Той е извършил криминално деяние - при всички положения трябва психологическа експертиза и ако тя установи, че е бил невменяем към момента, наказателната отговорност ще отпадне, но ще бъде предприета принуда по лечението му и би трябвало да бъде въдворен в психиатрична болница. Ако няма основание да отпадне наказателната отговорност, той би трябвало да я понесе. Не може обаче да се правят предположения без да са ясни резултатите от психологическата експертиза", каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България