Проф. Кантарджиев: Нямаме регистрирани случаи на западнонилска треска у нас

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че кърлежите тази година не са повече отпреди.

Тази и миналата година нямаме регистрирани случаи на западнонилска треска. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Националната референтна лаборатория има капацитета да прави изследвания за заболяването, но това се налага в малкото случаи на инфекция на централната нервна система, поясни той.

Тази година вирусните енцефалити и вирусните менингити са два пъти по-малко от миналогодишните, допълни проф. Кантарджиев: "Засега няма данни за появата на западнонилска треска, с нейните тежки засягания на централната нервна система и евентуално – опасност за живота – това, което го има в Румъния, Гърция, Сърбия, Унгария и някои други европейски държави."

Инкубационният период на заболяването е от една до три седмици. Заразяването обичайно се случва в началото на лятото, но симптомите се проявяват по-късно. "Най-много са случаите в края на лятото. 80% от хората не разбират, че в тях се развива западнонилската треска, 20% получават неразположение няколко дни, 3-4 дни температура, може да се появи болка по мускулите, по ставите, и само на около 200 ухапани един може да развие възпаление на главния мозък", поясни специалистът.

Най-важното според Кантарджиев е да се взимат мерки срещу комарите, защото този вид треска се пренася при ухапване от комари. Той посъветва да се ползват репеленти за кожата и дрехите, комарници за прозорците и отблъскващи насекомите устройства. Кантарджиев посочи още, че родителите не бива да водят децата си на места, където вечер се събират много комари.

Мерките се взимат още напролет, когато за намаляване на броя на комарите се третират заблатените места, увери проф. Кантарджиев:

„Мерките срещу комарите трябва да се взимат тогава, когато яйцата и ларвите на комарите са във водоемите. Най-важното, което трябва да правим сега, след тези дъждове, е да не допускаме близо до жилищата застояла вода – в бидони, кофи, локви, защото комарите се излюпват през цялото лято.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България