Проф. Кирил Топалов: 75 години в Македония е насаждана лъжа за България

Проф.Кирил Топалов участва във Фестивала по история, който започна в Музея на Възраждането

75 години от създаването на югославска република Македония е насаждана лъжа по отношение на България. Поколения в нея са расли с манипулациите, че българите са им най-големият враг. Това не може да бъде разрушено за няколко месеца или година-две. Това каза проф. Кирил Топалов, който е член на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, писател, преводач, бивш посланик на страната в Гърция и Ватикана.

Той участва във Фестивала по история във Варна, иницииран от Първа езикова гимназия. Ние се борим срещу тази 75-годишна лъжа, но общественото мнение в Македония не е готово да я разбере, каза проф. Топалов. Той даде пример с абсурдите в образованието там, където първото изречение в уроците до 7 клас е, че бугарите /българите/ са номадско племе, от турско-татаро-монголски произход, което се занимавало с грабителство.

"Позицията на българските учени от комисията е, че признаваме държавната идентичност на Северна Македония след 1945 година, но не и македонски език или нация", каза проф. Кирил Топалов. Той припомни, че борбите за Македония не са били за самостоятелна, автономна Македония, а са част от борбите за Освобождението на България.

Коментари

Задължително поле