Проф. Костадин Ангелов: Повече пари за ВУЗ-овете, които разкрият допълнително бройки за обучение на медицински сестри (ВИДЕО)

Допълнително финансиране ще получава всеки университет, който открие допълнителни бройки за медицински сестри. Двойна стипендия пък ще получават студентите, записали тази специалност. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти. По думите му, липсата на достатъчно здравни специалисти в България е изключително голям проблем и именно това е следващата стъпка, по която ще се работи.

"Трябва да увеличим жжелаещите да учат за медицински сестри. С решение на Министерски съвет сме приели професията медицинска сестра да стане приоритетна специалност. Което означава следното: всяко висше училище, който отпусне повече бройки за обучението на медицински сестри, ще получава допълнително финансиране. Всеки студент, който се запише да учи за специалист по здравни грижи, ще получава двойна стипендия", заяви Ангелов.

Той даде старт на програма за развитие на спешната медицинска помощ, които се осъществяват по Оперативната програма "Региони в растеж". Символичното начало беше дадено в град Бяла, Русенско, където проектът предвижда за филиала да бъде построена изцяло нова сграда.

В рамките на проекта ще бъдат напълно обновени и модернизирани 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ, включително 27-те центъра за спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. Общият бюджет е близо 164 милиона лева. Почти 400 000 лева от тях са национално съфинансиране, останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

"Комуникацията с личните лекари е изключително добра. Дадохме им срок от над месец и половина, за да проверят в пациентските си листи кои техни пациенти искат да се ваксинират и кои - не. Впечатлението ми е, че те са изключително добронамерени", коментира още проф. Ангелов.

Самото ваксиниране ще става в кабинетите на личните лекари или чрез мобилни екипи, в отдалечените райони. Създадена е организация с автомобили, екипи и хладилници, увери министър Ангелов.

Той заяви също, че са осигурени ваксини за всички желаещи, свързани с организирането на изборите - членове на комисиите и полицаите, които ще ги охраняват. Очакваме списъците с желаещите от ЦИК, каза здравният министър.

Ангелов заяви, че има известно нарастване на числата на заболяемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

"Ако числата на 14-дневна база са под 200 на 100 000 души няма да взимаме никакви мерки, тъй като тези меки в момента дават резултат", каза министърът.

https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/264744818389338
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България