Водолази ремонтираха спешно изпускател на язовир край Търново Съоръжението било увредено от вандали

Сергей Лавров: САЩ поощряват сепаратистките настроения сред кюрдите

Ердоган: Турция няма да отстъпи и крачка назад в операцията „Маслинова клонка“

16-годишен телефонен измамник взе 76 000 лева от баба Ученикът е задържан и отива на съд

Откриха трима чужденци в товарен автомобил на ГКПП „Капитан Петко войвода“

Сотир Цацаров: Нито един от вносителите и производители на гориво не изнесе данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС

Задържаха апаш, обрал кафе-автомат в болницата в Търново

Депутати от БСП искат проверка на обществените поръчки, спечелени от убития бизнесмен Петър Христов Весела Лечева: След покушението се разбра, че за 2 години фирмите му са усвоили над 50 млн.лева

„Варненско лято“ става на 92 години Класика, джаз, фолклор и музикален театър са в афиша на новото издание

15% от престъпленията в Търговищко са извършени от тийнейджъри

Иззеха близо половин тон контрабанден тютюн в Пловдив

Бизнесът сезира КЗК за картел с цената на тока

Камион се преобърна на пътя Бяла Слатина – Кнежа

Андрей Бабиш: Не разбирам защо Гърция е в Шенген, а България – не

Бомба избухна в златарско ателие в Бургас Версията е сплашване, не е откраднат и грам злато

Проф. Любомира Попова от Велико Търново: Постиженията на ГЕРБ в сферата на образованието са безспорни

Проф. Любомира Попова. Снимка: ГЕРБ-Велико Търново

Обезпеченото от правителството на ГЕРБ 10-процентно увеличение на учителските заплати вече се изплаща, съобщи втората в листата на ГЕРБ за великотърновски район проф. Любомира Попова. „Докато опонентите ни правят политика ЧРЕЗ образованието, ние правим политика ЗА тази сфера“, заяви проф. Попова.

Доказателствата са в практиката – в първия мандат на ГЕРБ заплатите на учителите бяха увеличени два пъти с по 10 процента, припомни тя. По-високото заплащане на учителите не е самоцел, а плод на последователна политика на ГЕРБ. Освен заложеното удвояване на заплащането са предвидени и редица мерки за привличане на качествени хора към учителската професия.

За разлика от това проф. Любомира Попова посочи периода от преди ГЕРБ да поеме управлението в първия си мандат. По времето на тройната коалиция учителите бяха поставени в унизително положение, а през 2008 г. налице бяха повсеместни учителски стачки. „Сигурна съм, че всички с възмущение помнят как при една работна среща с представители на съсловието, вместо да изслуша предложенията им, тогавашният финансов министър Орешарски просто отсече „да разваляме седенката“.

Проф. Попова припомни, че днес самият председател на учителския синдикат Янка Такева признава свършеното от ГЕРБ през годините. Във В. Търново тя изрази удовлетвореност от факта, че правителството на премиера Бойко Борисов е гарантирало 223 милиона лева за образование в бюджета. „Както самата г-жа Янка Такева припомни, за първи път държавата отделя толкова средства за сферата“.

Сред безспорните постижения на ГЕРБ е поетапното въвеждане на целодневно обучение за децата от първи до седми клас – безплатни занимални и занимания по интереси. Приет е и напълно нов Закон за предучилищното и училищно образование, който смени морално остарелият Закон за народната просвета. В приоритетите на ГЕРБ за новия управленски мандат е да се направи преглед и промяна на държавните образователни стандарти, с цел да се осигури свобода на действие на учителите, каза проф. Попова.

Национална програма за подкрепа на младите учители, предвижда образователната стратегия на ГЕРБ. Активна подкрепа ще получават и учителите, които работят с деца със специални потребности, с деца от уязвими социални групи, както и с даровити деца. Разработена е и програма за приобщаване на родителите към училищния живот.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.