Проф. Михаил Константинов: Борисов няма да подаде оставка, въпреки заканата

Снимка: Пламен Стоименов

Няма да се стигне до оставката на премиера Бойко Борисов, въпреки заканата, че ще се оттегли, ако ГЕРБ загуби изборите на първи тур, каза за„Фокус“ математикът проф. Михаил Константинов.

По думите му, никой от кандидатите няма да постигне безапелационна победа на първи тур, като вероятно до балотаж ще се стигнат кандидатите за поста от ГЕРБ и БСП.

„Такава е политическата логика и така е било на всички 5 президентски избори, с едно единствено изключение. През 2006 година десните сили подходиха много несериозно към изборите за държавен глава и не успяха да вкарат кандидат в балотажа. В момента политическата логика гласи, че ген. Румен Радев, кандидатът за президентския пост, подкрепен от БСП, ще трябва да влезе в балотажа. Вярно е, че има много кандидати в ляво, но социолозите не са убедени, че те имат сериозни шансове“, обясни той.

Проф. Михаил Константинов коментира още, че ГЕРБ би имала интерес от евентуален предсрочен вот, за разлика от малките партии. Изборният експерт добави, че победителят на президентските избори ще бъде този, който успее да постигне най-голям коефициент на усилване на подкрепата, като левицата не бива да се подценява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика