Проф. Михаил Константинов: Малкото надвишаване скоростта води до големи последици

Снимка: Пламен Стоименов

От сутрин до вечер да се публикуват смачкани коли и разкъсани тела, за да се замислят шофьорите, заяви той

Малкото надвишаване скоростта води до големи последици, коментира пред БТВ проф. Михаил Константинов по повод тежката катастрофа с автобус край Своге.

В случая прокуратурата твърди, че увеличението на скоростта е било с 13 км в час, но това по думите на Константинов означава 76% увеличание на кинетичната енергия.

Всяка промяна в скоростта променя кинетичната енергия и спирачния път, посочи Константинов и обясни, че ако карате с превишена скорост шансът да спрете по – трудно или да ударите друг обект се увеличава два пъти.

По думите му вината на шофьора е в това, че автобусът не е имал технически преглед, както и че има съмнения, че пътниците не са имали издадени билети.

На опашката сме по най-много катастрофи в Европа, каза още проф. Константинов. По думите му в първата година на демокрацията през 1990 г. загиналите по пътищата са 1527 души, сега са над 600.

„Може би трябва от сутрин до вечер да се публикуват смачкани коли и разкъсани тела, за да може шофьорите да се замислят. Човешкият фактор трябва да започне да се променя. Да се променят пътищата е колосална задача за десетки години. Трябва да се промени съзнанието ни“, заяви още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България