Проф. Михаил Константинов: Проникнато е в сървър, не в архива на НАП

Проникнато е в един от сървърите на НАП, където е имало най-различни работни файлове на служители. Това не е архив. В архива, за който ние отговаряме, не е прониквано. Това заяви пред БТВ проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване"

След направения пробив хакерът е успял да влезе в сървъра. Той е на мнение, че именно 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив стои зад хакерската атака и "това е почти безспорно". Той най-вероятно ще си признае и ще мине на минимума, каза проф. Михаил Константинов .Според него има слабост в системата, която е допуснала този "сравнително левашки пробив". Той допусна, че е възможно да не са правени скорошни тестове.

По думите му всяка система може да бъде пробита, но въпросът е "да не бъде пробита левашки", както е станало в случая с НАП. "Когато човек стане надменен и мисли, че знае всичко, се издънва. Когато хора от този тип действат, те го правят от желанието да покажат колко са добри и гениални. Така правят елементарни грешки", коментира още проф. Михаил Константинов по адрес на човека, който стои зад хакерската атака. Той също е открил изтекли данни за себе си, но не пожела да разкрие какви са те с думите, че е "нищо особено".

Коментари

Задължително поле