Проф. Михаил Константинов: 2019 г. е фатално важна за България заради европейските и местни избори

Снимка: Пламен Стоименов

„Фатално важна” година предстои както за България, така и за Европа заради европейските и местни избори, коментира пред БТВ проф. Михаил Константинов.

„Местните са вероятно най-важните избори за крепенето на властта, защото местните структури крепят властта. Освен това е изборът за главен прокурор“, посочи той.

Според професора в момента правителството се намира под троен натиск за предсрочни избори.

„Първо, това са протестите на хората, това е натиск отдолу. До голяма степен е неорганизиран, макар че има и елементи на организация. Второ, това са натиск и атаки от страна на политическите противници, които естествено са главно в лицето на БСП. И освен това правителството се бори, бих казал със собствената си глупост на част от своите участници, защото това, което се развива в малката коалиция, е просто проява на кристална политическа глупост”, посочи Константинов.

По думите му твърдението, че президентът Румен Радев е слаб е погрешно, защото държавният глава подписва указите за всички висши назначения.

ВСС ще се съгласува с Радев, затова назначението на главен прокурор ще бъде 50% от избора на президента. Само процедурата преди това ще зависи от управлението, уточни Константинов.

Относно интернет гласуването той попита риторично къде в Европа го има: „Опасението на политиците от въвеждане на интернет гласуване е следното: че най-много интернет гласове ще дойдат от циганските гета и от Турция”.

Коментари

Задължително поле