Проф. Михаил Мирчев - Политнекоректният

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ прекрати договора на проф. Михаил Мирчев в резултат на проверка на Етичната комисия към университета, съобщиха в сряда от пресцентъра на Алма Матер. Етичната комисия бе сезирана след гневно Отворено писмо на "Студентското общество за равенство" в СУ, в което обвиняват проф. Мирчев, че в лекциите му имало недопустими антиромски, антитурски, антибежански, антисемитски и откровено расистки елементи. Малко след това известният политолог и социолог даде интервю, в което отхвърли обвиненията и се аргументира защо мисли и преподава така.

Това, което се случи с проф. Мирчев, е без аналог в най-новата ни история. Както се казва, той падна жертва на т. нар. политкоректност. Уволнението му бе предизвикано от една неправителствена организация, независимо от многото гласове в негова подкрепа.

Самият Мирчев бе лаконичен, след като разбра за решението на Етичната комисия. Той написа във фейсбук, че благодари на ректора проф. Анастас Герджиков. "Три пъти разговарях с него. Впечатлен съм от високото му интелектуално и професионално равнище. По казуса той прояви лично желание да бъде максимално балансиран... Наясно съм под какъв натиск се е оказал. Благодаря му за личната му колегиалност. Накрая, искрено благодаря на колегите си от Факултет ФНОИ, по-рано бе ФНПП. Чудесно работихме заедно 22 години. Тук съм преподавал близо 10 дисциплини. Аз продължавам да си върша работата. И да бъда честен към фактите от живота. Младите имат нужда от това - още повече в днешното време. Бъдете здрави. Приятна Нова 2021 година. Вярвам, че през нея много от примките ще се разхлабят около вратовете и душите ни“.

Ето и кратка хронология на скандала: На 11 ноември 2020 г. Студентското общество за равенство се обръща към ректора на Софийския университет със сигнал относно "тежките квалификации и реч на омразата на расова и етническа основа в лекциите на проф. М. Мирчев в курса "Социална работа с ЕТНО групи", който той води като хоноруван преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата. Писмото е изпратено и до министерството на образованието, и до медиите. През следващите дни в Университета са получени множество писма в подкрепа на исканията от сигнала, както и писма в защита на проф. Мирчев, които отричат в лекциите, качени в youtube, да се съдържат език на омразата, дискриминация и расизъм, а още по-малко нацизъм и фашизъм.

Проф. Мирчев посочва примери за расистки твърдения, които според сигнала отразяват неговото мнение, докато всъщност в лекциите се вижда, че подобни крайни твърдения са провокация, която той самият опровергава. Така например по повод на посочената в сигнала реплика, че трябва дикатурка, за да се оправят циганите, проф. Мирчев привежда продължението на лекцията, в която той опонира на репликата на една от студентките и обяснява, че такъв диктаторски обществен модел е неприложим в европейските общества с демократична политическа ориентация.

Друг пример за провокативна реплика, която не отразява мнението на преподавателя и впоследствие се опровергава, е заглавието „Ще умира ли българската нация? България възможно ли е да стане „еврейска държава“? Ако те, под 1%, владеят държавата и капитала, медиите и изкуството“. От обсъждането в лекцията става ясно, че целта на това твърдение не е насаждане на антисемитизъм, а че чрез неговата абсурдност лекторът цели да покаже, че страховете, че с увеличаването на процента на представителите на други етноси българската нация ще загине, са несъстоятелни. Дадени са примери с други страни, където нарастването на мигрантите и малцинствата и намаляването на мнозинството не е довело до това държавата да престане да бъде английска, еврейска или френска. Изводът е, че „не трябва да правим такива елементарни, катастрофични съждения – намалява процентът, губим си държавата, намалява процентът, загиваме като нация“. Конкретно по опасението че „България ще стане еврейска държава, ако евреите в България почнат да командват – със съзнанието, че една малка общност е превзела цялото общество“, коментарът на проф. Мирчев е: „Много са сложни нещата и не трябва да правим прибързани, особено катастрофични... не трябва да правим елементарни изводи“.

Да, наистина не трябва да се правят елементарни изводи, но явно в случая „политкоректността“ надделя...

Кой е Михаил Мирчев? Политолог и социолог, професор в УНСС, член на Българската социологическа асоциация и на СБЖ. На местните избори през 2015 г. се кандидатира за кмет на София, издигнат от коалиция „БСП-  лява България“. Класира се на трето място с 8,4% от гласовете (33 281 гласа).

Михаил Мирчев завършва философия и социология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1979 г. Започва кариерата си като социолог, научен секретар и директор на Националния институт за изследвания за младежта. През 1986 г. защитава докторска дисертация по философия и социология, през 1998 г. се хабилитира като доцент по социология в Бургаския свободен университет, а през 2010 г. – като професор по социология в УНСС.

 

Не се страхува да казва истината

Михаил Мирчев е един от най-сериозните съвременни социолози. Той е един от най-добрите специалисти по социалната стратификация и демографската проблематика. Понякога може да бъде по-остър, отколкото е необходимо, но от друга страна истината трябва да се казва такава, каквато е. Професор Мирчев не се страхува да казва това, което мисли, да каже истината, колкото и горчива да бъде. Днес това е много рядко, особено във време на конюнктура и конформизъм, съобразно новата политически коректна реалност. 

Проф. Георги Янков, основател и бивш ръководител на катедра „Политология” в УНСС

 

СУ показа двоен аршин

Аз няма да адвокатствам на проф. Мирчев, тъй като не съм запозната с детайлите на лекциите. Прави ми впечатление обаче бързината на реакцията спрямо него и липсата на такава спрямо Стойчо Стойчев, който показа среден пръст на протестиращите през лятото и след това персонално ме нападна в социалната мрежа със снимки от болницата, която ръководя и определения от типа на #БУЛЯ ЦВЕЦКА и ГЪЛЪБАРНИК.

Д-р Цветеслава Гълъбова, шеф на държавна болница „Св. Иван Рилски“ 

 

Жалко за студентите, които нямат шанса да общуват с него

Много тъжно... Не отива на Алма Матер такова решение и такова поведение през 2020 г. Аз съм негова студентка от далечната 1988-90 година, когато замина за САЩ... Тогава преподаваше на език и стил, който беше нетипичен, изпреварил времето си. Очевидно и сега е така... жалко за студентите, които няма да имат шанса да общуват с него. Желая на професора светли Коледни празници и нови хоризонти през 2021 година! 

Петя Пеловска-Тодорова, водещ в CuRadio в Кастиля-Ла Манча, Испания

Син е на Стоян Михайлов

Михаил Мирчев е син на известния деец на БКП Стоян Михайлов. Баща му е сред създателите на съвременната българска социология. Член е на Българската комунистическа партия от 1958 г. През 1973 г. започва работа в ЦК на БКП като завеждащ отдел. От 1978 до 1988 г. е секретар на ЦК на БКП, отстранен е заради критични изказвания.

Професор е в БАН от 1970 г., професор и дългогодишен преподавател в Софийския университет от 1971 г. и член-кореспондент на БАН от 1984 г. Стоян Михайлов е бил депутат в Седмото Велико народно събрание. Почина на 90-годишна възраст през октомври т. г. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети